Közép-Európai Kortárs Építészeti minikonferencia – videón a V4 országokból érkezett vendégek előadásai

Komplex programmal ünnepelte a Magyar Építőművészek Szövetsége 2023-ban az Építészet Világnapját. Október 2-án délelőtt a V4 országok képviselőinek részvételével Közép-Európai Kortárs Építészeti Konferencia zajlott, melyhez a hátteret a Jan Stempel / Stempel & Tesar Építésziroda munkáiból nyílt kiállítás adta. A MÉSZ közzétette az előadások felvételét, amit mi is megosztunk oldalunkon.
 

 

A környező országok építészeténél talán nincs tanulságosabb a haza gyakorlat számára. Épp ezért volt jó választás a cseh, szlovák, szlovén és lengyel  kollégák meghívása az Építészet Világnapja alkalmából. Ezért is volt meglepő, hogy milyen kis számú közönség előtt zajlott a minikonferencia, amely a Közép-Európai Kortárs Építészetről volt hivatott keresztmetszetet adni, holott a meghívott előadók egy kivételével ismert irodákból érkeztek, országuk elismert építészei, a prágai és a krakkói építészkar vezetői, építészeti szakmai szervezetek vezető képviselői.

A 25 perces előadásokban a legutóbbi évek munkáit mutatták be, pozsonyi toronyháztól (Juraj Hermann, a szlovák Építészszövetség elnöke, Szlovákia) krakkói hangversenytermen át (Krzysztof Ingarden, Lengyelország), a víztoronyban kialakított saját irodáig (Pavol Paňák, Szlovákia). A Stempel &Tesar (Csehország) iroda munkái kiállítás formájában is megtekinthetők a MÉSZ Kós Károly termében, a kiállítást a Budapesten diplomázott Stempel Jan felkérésére Szalai András nyitotta meg. Magyarországot Földes László (Földes és Társai Építésziroda) képviselte. 

 

 

A MÉSZ az utóbbi évek sikeres együttműködését kitágította Szlovénia felé, ennek jegyében hívta meg a konferencia legfiatalabb, a magyar építész szakma számára egyelőre kevésbé ismert előadóját, Tomáš Krištofot, aki talán épp emiatt a legizgalmasabb előadást tartotta. Az építészet mint politikai tett – erre a vezérfonalra fűzte fel munkáinak bemutatását, és korántsem azt láthattuk, amire itt Magyarországon e szlogen hallatán gondolunk. Míg a többi előadó ismert irodájának nagyszabású városi projektjeit, vagy épp kis léptékű, egyedi igényekre szabott magánházakat mutatott, a szlovén kolléga valóban az építészet társadalmi hatásának és feladatának oldaláról közelített.

Friss szellemű, minimalista, de erőteljes gesztusokkal operáló építészetének megismerésén túl – amilyen például a tömegfelkelések idején a privát szférát védő doboz, vagy a szlovén parlament épülete melletti őrbódé, amelyet adott esetben tükörként is használhatunk – arra is választ kaptunk, amire Charles Darwin élete végéig sem tudott rájönni: hogy mi a bánatért választják a nőstény szarvasok azt a hímet, amelyik a legpompásabb agancsot hordja, miközben az agancsnál unpraktikusabb kellék aligha képzelhető el egy erdőben rejtőzködő élőlény számára. Mivel az előadást – a többivel együtt – érdemes megnézni, a megfejtést itt és most nem áruljuk el.

 

 

Ami sajnálatos, hogy a remek munkákat felvillantó előadásokat csak nagyon szűk körben élveztük. Hiába, hogy hétköznap délelőtt, és hogy az esemény élőben online is követhető volt, a felkészült előadók megérdemelték volna a népesebb közönséget, és a magyar építész szakmának is javára vált volna a személyes találkozás, amire az Építészet Világnapja és a MÉSZ ezzel a nívós rendezvénnyel jó alkalmat adott.

 

De semmi nincs veszve, az előadások utólag is megtekinthetők és ezt mindenképpen tanácsoljuk ezúton is.
 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a MÉSZ Magyar Építőművészetért érmet

Átadták a MÉSZ Magyar Építőművészetért érmet

A kitüntetést 2023-ban Dr. Klein Rudolf vehette át

Az Építészet Világnapja a MÉSZ-ben

Az Építészet Világnapja a MÉSZ-ben

Közép-Európai Kortárs Építészeti minikonferencia – videón a V4 országokból érkezett vendégek előadásai

11 nő, akik megváltoztatták az építészetet

11 nő, akik megváltoztatták az építészetet

A természet szerelmesétől kezdve, a lázadón át a kísérletező építészig.

Hirdetés