Május 28-án, szombaton nyílik a 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál.

Megkezdődött a regisztráció a 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál ingyenes programjaira, a kiállításra és a tárlatvezetésekre. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeummal együttműködésben a Kortárs Építészeti Központ május 28-án nyitja meg az eseményt. Az ingyenes kiállítás és programok az Új Közlekedési Múzeum leendő helyszínén, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában kerülnek megrendezésre június 3-ig. E hét végén, május 28-29-én a Szabadság téri Vámházban mindössze két napig a 2021-es Velencei Építészeti Biennálé legizgalmasabb nemhivatalos tárlata vendégeskedik.

A Teherelosztó makettje, Othernity - A Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítása

A 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál központi témája Az Emlékezés Technikái, azaz a makettek és az emlékezés kapcsolatának feltárása. A téma kidolgozásában és a kurátori koncepcióalkotásban a KÉK-kel együttműködött az Urbanum.

A Makettfesztivál szombaton két helyszínen nyitja meg kapuit, egy időszaki kiállítással a Szabadság híd Vámházában, ahol megtekinthető a Rituals of Solitude címet viselő The Unfolding Pavilion 2021-es kiadása és digitális megfelelője, valamint a központi kiállítással az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, ahova a kiállítás idejére hazai- és nemzetközi makettek költöznek.

Bank Center, Finta József

The Unfolding Pavilion

A biennále egyik legizgalmasabb nemhivatalos tárlatának, az Unfolding Pavilionnak ez az első budapesti kiállítása. Az Unfolding Pavilion Davide Tommaso Ferrando építész, az innsbrucki műegyetem oktatója és Daniel Tudor Munteanu építész, az Ofhouses alapítójának kezdeményezése. 2016 és 2018 után 2021-ben harmadszorra rendezték meg, az ezévi Velencei Építészeti Biennálé apropóján, nemhivatalos rendezvényként. Eddig minden alkalommal a biennále alatt nyílt meg, majd további külföldi helyszíneken is bemutatkozott. Az Unfolding Pavilion egyfajta „poket” koncept-kiállítás: a kurátorok által megadott tematika mentén, felkért irodák és alkotók által létrehozott építészeti-művészeti projekteket mutat be. Jellegzetessége az erős kurátori jelenlét, valamint, hogy a megvalósult tárlat kis méretű, kompakt, így könnyen szállítható. 

A 2021-es kiállítás egy elképzelt, a valóságban nem létező John Hejduk-házban rendezett „workshop” eredményét mutatta be, 14 nemzetközi alkotó részvételével. A helyszín egy jellegzetes velencei bárka kabinja volt, ahol mindössze egyetlen napig volt látható a kiállítás, 2021. május 22-én.

Fotó: Laurian GhinitoiuFotó: Laurian Ghinitoiu


Ez a kiállítás, a Rituals of Solitude mutatkozik be Budapesten, a Paradigma Ariadné és Kovács Dániel – a 2021-es biennálé magyar pavilonbeli kiállításának, az Othernity-nek a kurátorai – kezdeményezésére, a KÉK és az MMKM közreműködésével, a Makettfesztivál keretében, a Szabadság híd Vámházában.

Megnyitó szombaton 14 órakor! A kiállítás csak másfél napig lesz nyitva (szombat 14-18h, vasárnap 10-20h).


Daniel Tudor Munteanu, Davide Tommaso Ferrando, az Unfolding Pavilon kurátorai

 

Központi kiállítás, előadások, buli

A központi kiállítás megnyitója alkalmával kurátori tárlatvezetésre jelentkezhetnek az érdeklődők, ezt követően a 70. Pecha Kucha Night Budapest pörgős előadói estjén építészeti, urbanisztikai és design területek szakemberei mutatják be a témához illeszkedő munkáikat, épületrekonstrukcióhoz, örökségvédelem modern trendjeihez és az ipari és közlekedési területek rehabilitációjához kapcsolódóan. A formális megnyitó zárásaként, valamint a szakmai párbeszéd levezetőjeként és a hangulat fokozásáért inka DJ set zárja az estét.

Turányi Gábor: Expo pavilon, 1996
 

PROGRAM:

Vasárnap, május 29-én
Vidd haza a Teherelosztót! - Makettező workshoppal várják az érdeklődőket a KÉK+Mentorprogram résztvevői és a szervezők. A workshop alkalmat teremt a makettezés művészetének megismerésére, valamit a tervezés és megvalósítás kicsit sem zökkenőmentes folyamatával is közelebbi kapcsolatba kerülhetnek az érdeklődők. 

Hétfőn, május 30-án 18 órától újabb kurátori tárlatvezetés a központi kiállításon, melyet a Vidd haza a Teherelosztót! - Makettező workshop követ, így azok akik lemaradtak az előző nap alkotói folyamatáról, most lehetőséget kapnak a pótlásra. 

Május 31-én, kedden, a kurátori csapat székhelyén, a Forum Urbanumban (Budafoki út 10/C) a Paradigma Ariadné és a Makettfesztivál szervezői feltárják emlékezés és emlékek megőrzésének technikáit az építészeti tervezési folyamatokban. 

A Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál utolsó napján, június 3-án az utolsó tárlatvezetéssel és a finisszázzsal várják a szervezők és partnerek az érdeklődőket. 
 A Makettfesztivál kiállításának megtekintése és programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció nem foglalja magába a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum tárlatát, annak megtekintéséhez online, vagy a helyszínen van lehetőség jegyet váltani.

10 főnél nagyobb csoportok számára a szervezők külön időpont egyeztetési lehetőséget biztosítanak. Ez szintén költségmentes, amelyhez az időpontot e-mailben vagy a +36 20 341 6688 telefonszámon lehet előre egyeztetni.

Részletes program és nyitvatartás a Facebook-eseményben, vagy a KÉK honlapján elérhető.

 

6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál

Dátum:
 2022. május 28 - 2022. június 3.
Helyszín: Az Új Közlekedési Múzeum kiállítóhelye, az Északi Járműjavító Dízelcsarnoka, Budapest, Kőbányai út 30.
Szervezők: KÉK - Kortárs Építészeti Központ és MMKM - Közlekedési Múzeum
Kurátor csapat: Urbanum

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Emlékezés és kibontakozás

Emlékezés és kibontakozás

Május 28-án, szombaton nyílik a 6. Nemzetközi Építészeti Makettfesztivál.

Mamutmaradványokat találtak magyar régészek egy osztrák autópálya építésénél

Mamutmaradványokat találtak magyar régészek egy osztrák autópálya építésénél

És az első Homo sapiens vadászokról is előkerültek részletek az A5-ös autópálya építésénél.

A Krisztina Plaza irodaházba költözött az Electron Holding

A Krisztina Plaza irodaházba költözött az Electron Holding

A fotovoltaikus naperőművek tervezésével és telepítésével foglalkozó cég 550 m2-en alakította ki új központját.

Hirdetés