Mire érdemes figyelnie egy stúdiónak a nemzetközi építészeti pályázatokon?

Az Arch20 pontokba szedte, hogy milyen feltételek teljesülésével lehet a legkönnyebben megnyerni egy nemzetközi építészeti pályázatot. Azért különösen nehéz, mert az egyediségnek – ami nyerő lehet egy pályázaton –, nincs kézikönyve, nincs rá iránymutatás, hogyan válhatunk ki a tömegből. Ha valaki mégis arra törekszik, hogy pályaművéből a maximumot hozza ki, érdemes megvizsgálni betartania néhány alapszabályt, és tanulni néhány nyertes projekttől – például a Liget Budapesttől.

Válaszd ki a számodra leginkább megfelelő versenyt!

Ha nem az az ember vagy, akit érdekel a parametrikus tervezés vagy kódolás, akkor inkább menj egy olyan versenyre, amely várostervezésre irányul. Ha egyetemi vagy főiskolai hallgató vagy, akkor az ötletpályázatok illenek leginkább hozzád. Nem mindegy ugyanis, hogy a pályázatra csak ötleteket várnak vagy kész projekteket, mert míg az előbbi sokkal szabadabb gondolkodást tesz lehetővé, addig az utóbbit gúzsba kötik a jogi és a városképre vonatkozó szabályok.

Kövesd a brief-et és haladd meg!

Miután kiválasztottad a számodra megfelelő pályázatot, olvasd át alaposan a kiírást, és annak megfelelően írd meg a pályázatot. Adj meg a kiíróknak mindent, amit akarnak, sőt még annál is többet. Végezz egy kis kutatást, nézd meg, mire harapnak a pályázat kiírói, de ne felejtsd el közben, hogy olyan pályázatokat várnak, amelyek funkcionálisak és innovatívak is egyben. 

Hozz létre funkciókat!

A tervezők képesek olykor figyelmen kívül hagyni a funkcionalitást, és inkább a designra összpontosítanak helyette. Ez hiba, mert nagyon jól kell érteni és ismerni a tervezett épület funkcióit, azt, hogyan teljesítenek a terek a legjobban. Más szempontok, mint a környezettel való kapcsolat, a tereprendezés, a felhasznált anyagok és a szerkezet szintén nem maradhatnak figyelmen kívül.

Sou Fujimoto Architects - Magyar Zene Háza

Kiemelkedő design

Olyan designnal rukkolj elő, amely kiemel téged a tömegből. A nagy állami projektek bírálói gyakran merész koncepciókat keresnek abban a tudatban, hogy némi finomítás révén a projekt úgyis megvalósítható lesz. Ha a tervezett épületed kommunikatív és egyben attraktív is, akkor biztos lehetsz benne, hogy nemcsak a zsűrinek, de a közönségnek is tetszeni fog. Erre klasszikus példa a Sydney-i Operaház épülete, Jørn Utzon egy fiatal és viszonylag ismeretlen építész volt, amikor 232 pályázó közül terve a legjobbnak bizonyult. A zsűri egyik tagja, Eero Saarinen egyenesen a kreativitás mintapéldájának nevezte a tervet, építészeti és mérnöki szempontból egyaránt. 

Fontos a külső szem

A projektednek nemcsak számodra kell egyértelműnek lennie, hanem annak is, aki először találkozik vele. Új perspektívák merülhetnek fel akkor is, ha egy külső szem kritikát fogalmaz meg a projekteddel kapcsolatban. 

A jó prezentáció kulcsfontosságú

Ha az előző pontokat sikerül betartani, akkor már csak egy színes-szagos prezentáció kell és a zsűri el lesz ájulva. Légy közvetlen, fókuszált és sallangmentes, használj tiszta és figyelemfelkeltő fotókat a design és a koncepció elmagyarázásához. 

A felújított Millennium Háza – Építészet: Archikon, belsőépítészet: Kiss Miklós

Mit viszel magaddal ezekből a pályázatokból?

Állandó vita van arról, hogy az építészeti pályázatok jótékony hatással vannak-e az építészetre, vagy sem, de az biztos, hogy közben egy csomó tapasztalatot lehet szerezni, amire az ember az iskolapadban nem feltétlenül tesz szert. El lehet szállni gondolatilag, fontos társadalmi és kulturális kérdésre lehet válaszokat keresni és találni, ebben az értelemben biztosan nem haszontalan a részvétel. 

A feltételek felsorolása után konkrét példákkal illusztrálják, hogyan lehet pályázatot nyerni, a példák egyike a Liget Budapest épületeire kiírt nyílt pályázati kiírás.

A magyar állam több nyílt pályázatot is meghirdetett a Liget Budapest projekt keretén belül megvalósuló fejlesztésekre, amelyre nem csoda hát, ha több mint ötszázan jelentkeztek. Miután a projekt számos elemből áll, a nemzetközi és magyar szaktekintélyekből álló zsűri döntéseinél nagy jelentőséggel bírt az épület fenntarthatósága, a környezettel való párbeszéd, a megvalósítási költség, és hogy minél nagyobb zöld terület maradjon meg. Azok nyertek, akik az „Adj meg a kiíróknak mindent, amit akarnak, sőt még annál is többet” elvet teljesítették – állítja az Arch20.

Forrás: arch2o, borítokép: Sou Fujimoto Architects - Magyar Zene Háza
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A lakókomplexum, ahol lemész a földszintre és kinyomtatod a saját használati tárgyadat 3D-ben

A lakókomplexum, ahol lemész a földszintre és kinyomtatod a saját használati tárgyadat 3D-ben

Nem folytatódhat a várostervezés úgy, mintha semmi sem történt volna.

A Liget projekt példáján keresztül illusztrálják, hogyan kell építészeti versenyt nyerni

A Liget projekt példáján keresztül illusztrálják, hogyan kell építészeti versenyt nyerni

Mire érdemes figyelnie egy stúdiónak a nemzetközi építészeti pályázatokon?

TOP TRIÓ | aeter építésziroda

TOP TRIÓ | aeter építésziroda

TOP TRIÓ elnevezésű sorozatunkban mindig egy-egy általunk felkért építésziroda fejti ki a véleményét három kedvenc épületéről – építészek építészekről.

Hirdetés