Nem folytatódhat a várostervezés úgy, mintha semmi sem történt volna.

A spanyol Guallart Architects nyerte a kínai Xiong’an város új, vegyes funkciójú lakónegyedére kiírt nemzetközi pályázatot. Az új modell már egy, a pandémia következtében átalakuló várostervezéssel számol, és felhasználható lenne a világ bármelyik városában. 

„The Self-sufficient City” munkacímet viselő javaslat egy olyan városmodellről szól, amely egy egységbe foglalja a lakókomplexumokat, a munkahelyeket és a növénytermesztést. Az így létrejövő városi környezetben az emberek egy helyen élhetnek és dolgozhatnak, megtermelhetik a saját betevőjüket, és ha kikapcsolódásra vágynak, akkor sem kell elhagyni a városnegyedet.

Az építésziroda képviselői elmondták, hogy nem folytatódhat a várostervezés úgy, mintha semmi sem történt volna, koncepciójukban pedig abból a indultak ki, hogy az emberiségnek egyszerre több válságot kell kezelnie: társadalmit, környezetit, gazdaságit és az ehhez kapcsolódó élelmiszerhiányt.

Ennek a megoldása pedig csakis egy olyan új, városi létforma lehet, amely a fenntartható, körkörös biogazdasági szemléleten alapul, és amely a közösségek motorjává is válik úgy, hogy ha bármilyen igény merül fel, akkor nem kell elhagyni a lakótömböt, helyben minden orvosolható.

A négy háztömbben, amelyeket passzívház technológiával terveztek, több funkció élne egymás mellett: lesznek lakások, irodák, boltok, piacok, óvodák, iskolák, de terveztek bele tűzoltósági épületet, egészségházat és uszodát is. Az épületek tetejét üvegházak foglalnák el, amelyek lehetővé teszik a napi fogyasztásra szánt élelmiszerek megtermelését, emellett a lejtős tetőkön energiát is termelnek.

A földszinten olyan kicsi, "digitális gyárakat" alakítanak ki, ahol lehet például 3D-ben nyomtatni használati eszközöket. Minden apartmannak nagy, zöld növényekkel borított terasza lenne, amely egyfajta hőszabályozóként is működne, és úgy alakítanák ki őket, hogy munkára és pihenésre egyaránt alkalmasak legyenek.

Az építésziroda képviselője, Honorata Grzesikowska elmondta, hogy a lakótömb ötlete a karantén alatt fejlődött és bővült együtt azokkal a személyes igényeikkel, amelyek a bezártság alatt felmerültek akár a megfelelő otthoni munkavégzéssel, akár a lakhatással kapcsolatban.

Mivel az összes munkatárs otthon dolgozott, testközelből megtapasztalhatták, mire van szükségük ahhoz, hogy kényelmetlenség nélkül tudjanak otthon élni és dolgozni. 

Az építészeti verseny hat kategóriájába háromszáz pályaművet küldtek be, a zsűriben a Kínai Tudományos Akadémia képviselői és helyi építészek kaptak helyet. Az építészirodát a spanyol Vicente Guallart alapította, akinek van már tapasztalata a vegyes felhasználású épületek tervezésében: a valenciai Sociopolis lakókomplexum a kínai projekthez hasonlóan "megosztott élőhely".

Forrás: E-architect
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ilyen lesz az OSZK piliscsabai Archivális Raktára

Ilyen lesz az OSZK piliscsabai Archivális Raktára

Száz évre tervezett a TSPC Csoport.

Így nézne ki a hajdúszoboszlói strandfürdő könyezete

Így nézne ki a hajdúszoboszlói strandfürdő könyezete

A Veszprémi Építész Műhely megosztott első díjat kapott az ötletpályázaton.

Ilyen lesz belülről a MOL új központja

Ilyen lesz belülről a MOL új központja

Egyedülálló irodamegoldások jellemzik és Budapest legzöldebb irodaháza lesz a MOL Campus.

Hirdetés