Hirdetés

Az Egri Járási Hivatal és a ház a házban elv

A győri ZIP Architects terve lett a tervpályázat befutója.

A pályázat tárgya műemléki épülettel szervesen együttműködő - egykori nőtlen tiszti szálló helyén - az Egri Járási Hivatal egyes osztályainak otthont adó, új irodaépület tervezése volt. A ZIP Architects koncepciójának alapját a műemléki környezethez való viszonyulás, a műemlék- és helyileg védett épületek tisztelete, becsben tartása valamint a fenntarthatóság szolgáltatta.

Bár a szóban forgó épület bontásra ítéltetett, a helyi lakosság érzelmi kötődése és a Kossuth utca hangulata, minősége egy érzékeny, építészetileg visszafogott, önmagával és környezetével is harmóniára törekvő épületformálást igényelt. Ennek jegyében az épület fő karakterét – az utcai homlokzatot - kulisszafalként megtartva, az új épületet „ház a házban” elv mentén alakították ki.

Tervezési helyszín

Az egykori fogadó épület fontos útvonalak kereszteződésében található. A Kossuth Lajos utca vezet fel a Várhoz, ellenkező irányban a Bazilikához. Az utcára merőleges Eszperantó sétányon át Eger főterére, a Dobó térre jutunk, míg déli irányban, lakóházak övezte patakparti sétányon a strandra érünk. 

A Kossuth Lajos utcát műemlék épületek keretezik, melyek többnyire köz- illetve szolgáltató funkciót töltenek be. Az épület közvetlen közelében elhelyezkedő, azzal közös belső udvart használó tömbök kivétel nélkül műemlékké nyilvánított közintézmények. Az ide átköltöző, új hivatal szervesen integrálódhat környezetébe, amennyiben képes - nem csupán - funkcionális szinten azonosulni azzal.

Alapvetések

  1. A vonatkozó előírások betartása, mind az utcakép és az utca hangulatának megtartása, valamint a bontandó anyag mennyiségének csökkentése érdekében az építésziroda a jelenlegi homlokzati fal megtartása és felújítása mellett döntött, ezzel megőrizve az épület fő karakterét. Az eredeti homlokzati fal mögött új, „ház a házban” elv alapján megvalósuló építmény kapott helyet.
     
  2. A patak melletti árkádsor megtartása, mely az Eger-patak mentén több helyen is megjelenik, átjárást biztosít a Dobó-tér felé. Ez a szokásjog alapján kialakult átjáró visszaépítésre került, annak eredeti karakterét megőrizve.
     
  3. Oroszlánfogadóval közösen használt lépcsőház, melynek nagyvonalú belső téri kialakítása alapvetés. A belső tér megfogalmazását és visszafogott ünnepélyességét megtartva alkották meg az új közlekedőmagot, mely a hátsó udvar felőli homlokzat „éke”, irányultságának köszönhetően az Eszperantó sétány és épületünk közötti összekötő kapocsként funkcionál.


Energiagazdálkodási koncepció

Az alapelvek mind funkcionális mind szerkezeti minőségben - hatással vannak az épület működtetésének rendszerére is. Az épület helyiségeiben a működtetéshez szükséges gépészeti és villamos berendezések vezetékei a szinteken kiépített álpadlóban és álmennyezetben kerülnek elvezetésre. Az előirányzott energetikai és megújuló energiák felhasználásáról szóló irányelvek betartása érdekében a megtartott Kossuth utcai homlokzat esetében belső oldali kőzetgyapot hőszigetelést alkalmaztak, figyelve a fal harmatpontjának eltolódására s elkerülve a belső oldali páralecsapódást. Az esetlegesen keletkező páratöbblet álpadlón keresztül vezetik el. Az új, pillérvázas épületrészt külső oldali hőszigeteléssel látják el, így kialakítva az objektum hőszigetelő burkát.


Projekt adatok

  • Projekt: Az Egri Járási Hivatal osztályainak otthont adó, új irodaépület tervezése
  • Helyszín: Eger
  • Alapterület: 2100 m2
  • Tervezés éve: 2019
  • Projekt típusa: építészeti tervpályázat, 1. helyezés
  • Beruházó: Heves Megyei Kormányhivatal           

Stáblista

  • Építészet - Grádinger Dóra, Juhász-Szigeti Zsófia , László Gabriella, Méhes Orsolya, Pánovits Norbert , Ruppert András, Simon László
  • Statika – Zelei Péter (Pro Pervium Mérnökiroda)
  • Tűzvédelem – Kurucz Gergő
  • Örökségvédelem – Veöreös András
  • Látványtervező – Sárdi Krisztina



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

10 ikonikus Bauhaus bútor és design tárgy

10 ikonikus Bauhaus bútor és design tárgy

Székek, asztalok, lámpák és sakktábla - ezt hagyta ránk a Bauhaus.

Budapest prémium ingatlanfejlesztése a Szervita Square Building

Budapest prémium ingatlanfejlesztése a Szervita Square Building

Négy szinten irodákat, további két szinten lakóingatlanokat alakítanak ki. 

Hirdetés