Kilátópontok, biztonságos turistaösvények, kültéri vártörténeti kiállítás, tereplépcső várja a látogatókat.

Pünkösd vasárnap adták át a Nemzeti Kastély- és Várprogramban megújult szögligeti Szádvár fejlesztését. Az ICOMOS-díjjal kitüntetett munkálatok a Nemzeti Örökségvédelmi és Fejlesztési Nonprofit Kft. megbízásából kezdődhettek meg, a helyi Szádvárért Baráti Kör kezdeményezésének köszönhetően övezte hatalmas összefogás a várrom állagmegóvását, aminek kivitelezését a Salisbury Kft. végezte. Kilátópontok, biztonságos turistaösvények, kültéri vártörténeti kiállítás, tereplépcső várja a bakancsos turistákat és a látogatókat.

Az új turisztikai attrakció meglétével a térség fellendülésében bíznak az ottélők.

Magyarország egyik legszebb természetvédelmi területén, az Aggteleki Nemzeti Parkban nem csak a karsztos képződmények, a lenyűgöző cseppkőbarlangok, hanem a történelmi látnivalók is sokat kínálnak az arra járóknak. A térségben található kicsi falu Szögliget, egyik elfeledett kincse Szádvár újult meg az elmúlt időszakban, ami civil összefogásnak és kormányzati támogatásnak volt köszönhető. A bakancsos turisták örömére olyan fejlesztés valósult meg a térségben, amely az ott élők számára igazi vágyálom volt. A Szádvárért Baráti Kör kezdeményezésére egyre többen álltak az ügy mellé, és így bekerült a Nemzeti Kastély- és Várprogramba.

Dr. Virág Zsolt, a Nemzeti Kastély- és Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa beszédében kiemelte: céljuk az volt, hogy ne csak fizikai, hanem szellemi rehabilitáció is megvalósuljon. Hozzátette, ezzel a rekonstrukcióval a helyiek identitását is erősítik, illetve a kis- és középvállalkozások gazdasági fellendülésében is bíznak az új turisztikai attrakció meglétével. A miniszteri biztos az átadón elmondta: a Nemzeti Várprogram 12 eleme közül a szögligeti egy unikális helyszín.

444 méter hosszú falszakaszt konzerváltak, védőkorlátokat építettek ki, így biztonságos turistaösvények létesültek, emellett kilátópontokat alakítottak ki. Továbbá összekötötték az alsó és a felső várat egy 374 lépcsőfokból álló útvonallal, ami így az ország legnagyobb várbeli tereplécsője lett, és 67,6 méter szintkülönbséget tehetnek meg rajta a turisták.

Az ünnepségen elhangzott, több mint 317 millió forintból újult meg Szádvár. A kivitelezési munkálat, amit a Salisbury Kft. végzett 2021-ben elnyerte a rangos Icomos-díjat is. Az értékmentő munka része volt a várfalak tetején lévő lőrések konzerválása, de az egyik legizgalmasabb feladatot munkatársainknak az alsóvár kapuja adta, melynek az eredeti, megmaradt állapotban csak a felső része látszott ki a föld alól.

A munkálatok során elkészült az egykori fal részleges rekonstrukciója, valamint a gyilokjáró is. A külső vár főkapuja melletti épületben feltártak és részlegesen bemutatnak egy kívülről fűthető, 17. századi boltozatos kemencét, de a vár különlegessége a kilátóvá alakított, Szabó-ház melletti bástyában létrehozott rejtett tárolóhelység is.

Ami pedig Salisbury Kft. régészeinek is nagy örömet okozott, hogy a földmunkák során nem csak középkori és késő középkori leletanyag, hanem őskori (a neolit bükki kultúrához tartozó kb. 5000- 6000 éves) kerámiatöredékek és csiszolt kővéső is előkerült.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Már látogatható az ICOMOS-díjjal kitüntetett Szádvár

Már látogatható az ICOMOS-díjjal kitüntetett Szádvár

Kilátópontok, biztonságos turistaösvények, kültéri vártörténeti kiállítás, tereplépcső várja a látogatókat.

Bemutatkozik az ICOMOS-díjas szögligeti Szádvár

Bemutatkozik az ICOMOS-díjas szögligeti Szádvár

Rangos szakmai elismeréssel díjazták a két évig tartó fejlesztési munkálatokat.

Ezeket a kiemelkedő műemléki helyreállításokat díjazta idén az ICOMOS

Ezeket a kiemelkedő műemléki helyreállításokat díjazta idén az ICOMOS

A Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsának hazai bizottsága négy ICOMOS-díjat és két Példaadó Műemlékgondozásért díjat adott át.

Hirdetés