A drasztikusan növekvő energiaárak, valamint a még kedvező szaldós elszámolási rendszer aktuálissá teszik az energetikai korszerűsítést. Ehhez ideális megoldást kínál a Terrán Generon napelemes tetőcserép, amely működtetéséhez egy megfelelő inverter is feltétlenül szükséges. A következőkben a Terrán a legfontosabb tudnivalókkal segíti a tudatos választást.


Az inverter a napelemes rendszer egyszerre több szerepet is betöltő eleme, ami a napelemek által megtermelt alacsony feszültségű egyenáramot magasabb feszültségű váltakozó árammá alakítja át. Átalakítás nélkül az egyenáram nem táplálható be sem a közüzemi hálózatba, sem a saját háztartásba.
 


Az inverter működése

Az inverter folyamatosan, automatikusan üzemel, ellenőrzi és optimalizálja a napelemek feszültségét, az áramtermelést, és bármilyen rendellenesség, vagy áramkimaradás esetén azonnal megszakítja a hálózatba való betáplálást és leválasztja arról. Ha a rendszer közüzemi hálózathoz csatlakozik, akkor annak feszültségét és frekvenciáját is figyeli.

Az inverter a keletkező egyenáramot megfelelő feszültségű és frekvenciájú váltóárammá alakítja át, amit a saját elektromos hálózatba, vagy a közüzemi hálózat irányába továbbít. Utóbbi esetén szinkronizálja a megtermelt villamos áramot, így biztosítja, hogy a hálózati és az abba betáplált áram megegyező feszültségű, frekvenciájú, fázishelyzetű és jelalakú legyen. Az eszköz továbbá monitorozza és kijelzőjén megjeleníti a termelési adatokat.
 


Az inverter típusai

A hagyományos inverterek képesek betáplálni a megtermelt áramot a közüzemi hálózatba, amit a háztartás tulajdonképpen visszakap. Ezzel szemben a hibrid inverter már nemcsak a közüzemi hálózatba, hanem a rendszerhez telepített akkumulátorokba is képes betáplálni a megtermelt áramot.

Mikroinvertert azoknál az épületeknél érdemes beépíteni, ahol nagyon tagolt a tető, illetve sok árnyékhatás éri a napelemes rendszereket. Míg a hibridhez hasonlóan ez a típus is alkalmas a hálózati visszatápláláson túl a saját akkumulátorba való betáplálásra, addig a szigetüzemű inverterek saját akkumulátorra termelik az energiát, de nem táplálják be azt a közüzemi hálózatba.
 


Terrán Generon: a napelemes tetőcserép

Rengeteg család tervezi a közeljövőben napelem telepítését, hiszen még a kedvező szaldós elszámolási rendszerben maradhatnak, így most ezért is aktuális korszerűsíteni.

A Terrán saját zöldenergia-termelésre alkalmas napelemes tetőrendszert kínál a Generon napelemes tetőcserép formájában, ahol minden cserép külön-külön szolárpanelként működik. A termék tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, tartósságát többek között a betoncserép adja. Mára már 425 épületnél, megközelítőleg 205.000 db beépített modullal bizonyított.

A Terrán részletes tervezői információkkal segíti a szakembereket az ArchiCAD program alá beépülő Terrán AddOn felülettel, ahol a szükséges információk és a beépítési alapadatok mellett akár fotorealisztikus látványkép is készíthető a Generonnal.

 

Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. | Web | Facebook | Instagram | YouTube

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy üvegház, amelyben a genetika vívmányait vették alapul

Egy üvegház, amelyben a genetika vívmányait vették alapul

A cseh építésziroda a genetika alapjait lefektető Gregor Mendel előtt tiszteleg. 

Csodás-hátborzongató videók a kihalt nagyvilágból

Csodás-hátborzongató videók a kihalt nagyvilágból

A világ nagyvárosai számunkra eddig ismeretlen arcukat mutatják, miután a koronavírus-járvány miatt karanténba kényszerült a lakosság.

A generatív tervezéssel magasabb szintre léphetsz

A generatív tervezéssel magasabb szintre léphetsz

Még egy lépés a parametrikus tervezéstől, és egy rendkívül hasznos eszköz lesz a kezedben.

Hirdetés