Algát a falra

Zölden hömpölygő, fenntartható városi víziót osztott meg Manas Bhatia.

Manas Bhatia indiai építész-dizájner fáradhatatlanul dolgozik a jövő élhető nagyvárosának koncepcióján. „Fákba költöztetett” városképzete után letisztult formavilágú, futurisztikus Midjourney-projekttel jelentkezett. Az AI X Future Cities létesítményei a mesterséges intelligencia által készített környezettudatos, fenntartható infrastruktúrával épített metropoliszokat formálnak.

 

 

Manas Bhatia-t a világszintű elvárosiasodás problémaköre és a környezet megóvásának feladata mozgatja. A mesterséges intelligencia segítségével születtek meg az AI X futurisztikus, természetközeli, légszűrő felhőkarcolói. Az algával borított toronyházak a nagyvárosok levegőjének minőségét javítják: egyrészt biológiai tisztítást végeznek, emellett azonban még természetes hűtést is jelentenek, valamint a levegő szén-dioxid mennyiségét is csökkentik.

 

 

Az indiai építész ezúttal olyan kifejezéseket és kulcsszavakat bízott a Midjourney intelligenciájára, mint „szimbolikus”, „biomimetikus”, „folyékonyság”, „toronylakások algából és biolumineszcenc anyagból, melyek a jövő nagyvárosainak levegőjét képesek tisztítani”, „HD”, „HQ”, „hiperrealisztikus”, „fotorealisztikus”. Mindezekből pedig megszültetett ez a lenyűgöző eleganciával hullámzó, egymásba folyó, főként fehér és zöld tömbökből álló, organikus városkép.

 

 

A növényzettel befuttatott felhőkarcolók nemcsak a levegő tisztításában, hűtésében játszanak szerepet: a függőleges kertek egyszersmind visszahozzák a jövő utópisztikus metropoliszának forgatagába és modern társadalmába a természetet és ezzel együtt annak lelket építő, pihentető szerepét is.

 

„Egyértelmű, hogy a mesterséges intelligencia fejlődik, és idővel egyre részletesebb terveket készít majd. Ez pedig oda vezet, hogy a kreatív architekturális tervezési folyamat felgyorsul, és az építészek új területeken tett kalandozásai egyre hatékonyabbá válnak anélkül, hogy az túl sok időbe kerülne nekik” – osztja meg gondolatait a mesterséges intelligenciával szerzett tapasztalatai alapján Manas Bhatia.

 

 

Manas Bhatia | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Algát a falra

Algát a falra

Zölden hömpölygő, fenntartható városi víziót osztott meg Manas Bhatia.

Élő fában

Élő fában

Szürreális lakóhelyet álmodott meg Manas Bhatia és a mesterséges intelligencia.

Hirdetés