Hirdetés

Ablakminimál

Ablaktalan fekete falaival nézi az utca forgatagát a különleges kialakítású tokiói családi ház.

A japán S Design Farm építésziroda napjaink természeti katasztrófák sújtotta világában más nézőpontból tekint az építészetre: kezüket a „föld jósága, fénye és a szél” vezeti. Munkáikban a biztonságos élettér megteremtését célozzák, amit az ismerős japán minimál stílusban a klasszikus házépítés jellemző vezérmotívumába, a kényelembe integrálnak. Takeshi Shikauchi vezetésével valósították meg tokiói projektjüket – a Murakoshi House látszólag ablaktalan fekete tömbje az intimitás és a fenntarthatóság speciális elegye.

 

 

Tokió forgalmas negyedében áll a háromszintes, betonalapzatra épített Murakoshi House. Az ötszögletű telken álló szokatlan ház fekete fémmel burkolt monolit homlokzatán semmilyen nyílás sem érzékelhető. Az ablakok látszólagos hiánya elsősorban a nyüzsgő környékre épített tömb tulajdonosainak intim szféráját védi. Az otthon ennek ellenére nem nélkülözi a természetes fényt és ventillációt: az építészek ötletes megoldásként a földszinti bejárati részen és az emeleti udvarra vezető átriumban is egy-egy nagy nyílást alakítottak ki, amik pótolják a homlokzati ablakok hiányát.

 

 

Az S Design építészei a helyi rendelkezésekhez és szabályozásokhoz igazították a Murakoshi House terveit. Az árvízkárok minimalizálásáért magasra tervezték az első emeleti alapozást, míg a tömb méreteinek maximalizálásához a második és harmadik szint keresztmetszeti kialakítását a telek pentagonális formájához alakították. A Murakoshi House kiemelkedő minőségű szigetelésével még a környezetvédelemhez is hozzájárul: a ház szigetelési tulajdonságai a lehető legkisebbre csökkentik a fűtési igényt.

 

 

Az S Design Farm projektje a világosság és nyitottság „kényelmét” áldozza be a „kissé kényelmetlen, de nem számszerűsíthető jóságért”. Megfontolásra késztet, hogy mi az a „kissé kényelmetlen”, ami még belefér saját korlátainkba – és, hogy vajon a Murakoshi House ilyen-e egyáltalán.

 

 

S Design Farm | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ablakminimál

Ablakminimál

Ablaktalan fekete falaival nézi az utca forgatagát a különleges kialakítású tokiói családi ház.

Felavatták Szkander bég szobrát a Városligetben

Felavatták Szkander bég szobrát a Városligetben

Tovább gyarapodott Budapest köztéri szoborparkja.

A budapesti Eötvös úti víztorony felújítása kapta az Év Tetője pályázat Aranyceruza díját

A budapesti Eötvös úti víztorony felújítása kapta az Év Tetője pályázat Aranyceruza díját

A pályázók Szathmáry Csilla, Szecskő Heléna és Tóth Emese voltak.

Nincs találat!

Hirdetés