Hirdetés

A prototípus már 2018-ban elkészült, a tervek szerint még ebben az évben három új elemmel bővül a repertoár.

2018-ban mutatta be Marshall Blecher ausztrál építész és saját megnevezése szerint „sziget építő”, valamint a dán Studio Fokstrot építésziroda a lebegő szigetrendszer (Copenhagen Islands) koncepcióját, amelyben Koppenhága kikötőjét gondolták újra egy új típusú közösségi térszerkezettel. A vízen lebegő szigeteket ajánlják mindenkinek, aki szeretné a szabadidejét a vízen tölteni, napozni vagy éppen csillagokat bámulni.
A lehetséges modellek - Fotó: MIR

A tervezők célja a dán kikötői élet hagyományainak megújítása volt,

szeretnének egy olyan vibráló és nyüzsgő közösségi teret kialakítani, amelyben erős a víz és az emberek közötti kohézió.

Az egyes szigetek kialakítása és funkciói rugalmasan változtathatóak attól függően, milyen messze vannak a parttól, illetve hogy mik a lakossági igények. A vízre helyezés után a terv az, hogy az évszakoknak megfelelően a szigeteket mozgatják a kikötő különböző részei között.

A szigetek saját ökoszisztémával rendelkeznek, növényekkel és fákkal ültetnék be valamennyit, élőhelyet biztosítva a rovarok, sirályok, hattyúk, galambok és kacsák számára is. A víz alatti rögzítési pontokon tengeri moszatoknak, a halaknak és puhatestűeknek biztosítanának új otthont. A mesterséges szigetek izgalmas zöld teret kínálnának a város központjában úgy, hogy közben vízen lebegő jellegükkel felhívnák a figyelmet arra,

hogy az éghajlatváltozás új típusú urbanizációs megoldásokat kíván, valamint hogy milyen változásokat tud előidézni a globális problémát jelentő megemelkedett vízszint.

A prototípus  - Fotó: Airflix

A szigetrendszer elemeit a hagyományos, fára alapozó hajóépítési technikával készítik el, újrahasznosított anyagok felhasználásával. A prototípust 2018-ban mutatták be a kikötőben, ahol azonnal népszerűvé vált, és számos díjat is nyertek vele: egy 25 négyzetméteres fa platformra ültettek egy 6 méteres hársfát. A koncepció teljesen nonprofit kezdeményezés, amelyet a Koppenhágai Önkormányzat támogatott. A tervezők szerint a szigetcsoport csak egy a sok lehetséges jövőbeli vízen történő építkezési lehetőség közül, viszont a modelljük bármelyik kikötőben adaptálható. Terveik szerint még ebben az évben 3 új szigetet építenek fel. 

Forrás: Copenhagen Islands
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ezzel a szoborgyűjteménnyel kiléphetsz az időből

Ezzel a szoborgyűjteménnyel kiléphetsz az időből

Főszerepben az ókori görög és római építészet. 

Álmodozás gólyalábú házakban a tenger közepén

Álmodozás gólyalábú házakban a tenger közepén

A projekt Børge Ousland nevéhez fűződik, ő az egyik lehetséges felfedezője az Északi-sarknak. 

Ajándék Terminál a Szigeten is

Ajándék Terminál a Szigeten is

Idén először nem kell karácsonyig várni a vásárra: az ArtZone területén közel negyven tervező munkáit állítják majd ki.

Hirdetés