Az A’Design Award versenyen a 40 legjobb építészeti projekt között végzett.

A világ legjobb építészeti alkotásai közé választották a BORD Építész Stúdió tervezte, ősszel átadott Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) épületét, Arany minősítést nyert az A’Design Award 2019-2020 nemzetközi design versenyen. 

Az A’Design Award egy világszerte elismert, nagy presztízsű megmérettetés, mely 11 éve hozza össze 180 ország legtehetségesebb dizájnereit az építészektől, grafikusoktól, tájépítészektől kezdve a bútor-, divat-, ékszer-, játék- és hangszertervezőkig. Idén 110 különböző kategóriában, közel 8500 pályamű indult. A Debreceni Nemzetközi iskola (ISD) épülete 2020-ban a népszerű Építészeti Design kategóriában Arany Díjazásban részesült. Ezzel pedig a világ 40 legjobb építészeti projektje között végzett.

Debreceni Nemzetközi Iskola egy 500 diák befogadására alkalmas nemzetközi IB rendszerű iskola. Filozófiája középpontjában a tanuló és a felfedezésen alapuló oktatás áll. A 2019 őszén átadott épület Debrecen egyik kertvárosi övezetében, közvetlen az 1300 hektáros kiterjedésű, Natura 2000-es védettség alatt álló Nagyerdő határán épült meg.

Az épület építészeti koncepciója egy geometriai alakzat, a kör gondolatára épül. A szimbolikus jelentést hordozó kör a védelmet, az egységet és a közösséget jelképezi, amely jól kifejezi az intézmény szellemiségét. E mellett jelképes egységbe rendezi a természet és az épített környezet elemeit, irányt mutatva a jövő számára.

Hogyan is ölt testet a koncepció az épületben? A pavilon szerűen kialakított osztálytermek egy kör vonalán helyezkednek el. Az épület és az erdő közötti zónában a kör formát a tankertek rajzolják tovább. A szimbolikus kör koncepciót végül a gyerekek által kitaposott ösvények zárják be az erdőben.

A tömeg különböző funkcionális egységei, mint fogaskerekek kapcsolódnak egymáshoz. Innen a pályázat fantázianeve: „Gearing”, azaz Fogaskerékmű, ami a kooperáció, a csapatmunka fontosságát hangsúlyozza. Nem a mostani a BORD első sikere a nemzetközi megmérettetésen, a Moonvalley/HOLDVÖLGY borászati épület  2017-2018-ban Bronz minősítést nyert az A’Design Award-on.

Az épületről bővebben az Octogon Magazin 155 - (2019/7-es) lapszámában olvashattok.

Forrás: BORD Építész Stúdió
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Közönségdíjat nyert a Párisi Udvar az Architizer A+ Awardson

Közönségdíjat nyert a Párisi Udvar az Architizer A+ Awardson

A már eddig is számos díjat nyert épület most rangos nemzetközi elismerésben részesült.

Nemzetközi díjat nyert a Budai Vigadó és a Gül Baba Türbéje

Nemzetközi díjat nyert a Budai Vigadó és a Gül Baba Türbéje

Emellett öt ezüstérmet is bezsebelhettek a magyar projektek a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

Hirdetés