Az Európa legjobb középülete díj után a világ legjobb középülete díjat is elnyerte a Ferencz Marcel és Détári György által tervezett új Néprajzi Múzeum épülete.

A Ferencz Marcel vezette Napur Architect építésziroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó "World’s Best" díjat. Az elismerést a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards hétfő éjszakába nyúló londoni díjátadó gáláján vehette át Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. 

A díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. Az International Property Awards negyedszázados történetében először fordul elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen kategóriájában. A Liget Budapest Projekt keretében megújuló parkban egyedülálló kulturális intézmények kapnak majd helyet, melyek világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal bírnak. Mellette az Ötvenhatosok tere is megújul, a betontenger kizöldül, hangulatos promenáddá változik, és az új Néprajzi Múzeumnak is otthont ad majd. Nem lesz már itt kipufogófüst, sem macskaköves tér, sem összevissza parkoló, utat torlaszoló autók. Lesz helyette kulturális funkcióval gazdagodó tér és egy múzeum, melynek minden szegletét bejárhatják a látogatók. Sőt, ezzel a fejlesztéssel a Néprajzi Múzeum alapítása óta először a saját igényeinek megfelelő épületbe költözhet. 

„Erre a helyszínre nem lehetett klasszikus házat tervezni. Olyan közösségi teret terveztem, ami a 21. századi város élhetővé tételének kihívásaira ad válasz, ami idevonzza a közönséget és ezzel önkéntelenül bevezeti a kultúra birodalmába” - meséli az épületet tervező Ferencz Marcel.

Az egykori parkoló helyére tervezett épületben 34 ezer négyzetméteren kap majd végleges helyet a múzeum 250 ezer darabos, sokat vándorló gyűjteménye. A tervrajzokon 250 mérnök dolgozott, Ferencz Marcel vezető tervező irányításával, akik olyan helyiségekkel színesítették az épületet, mint a gyerekmúzeum, könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási tér is. Az épület 60 százaléka a térszint alatt helyezkedik el, míg a tetejét borító zöldfelület közösségi térként szolgál majd a látogatóknak.

A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek. A 25 éves International Property Awards az ingatlanszakma egyik legrangosabb elismerése, amelyet nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítél oda tíz különböző kategóriában. A testület a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget vizsgálja. 

"Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri." - hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek

A beruházásnak nem ez az első nemzetközi elismerése. Tavaly Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kulturális beruházása, melynek célja, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztés valósuljon meg.

A Néprajzi Múzeum terveiről az OCTOGON magazin 2017/8 140. számában olvashatnak bővebben. 

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három városrész metszéspontjában

Három városrész metszéspontjában

Az Észak-Buda Városközpont koncepciótervének bemutatása.

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Az utolsó simításokat végzik a Budavári Palota Szent István-termén

Szent István mellszobra, az ország legnagyobb Zsolnay-kandallója, lélegzetelállító csillárok és falikarok.

Pályázat a Fuga Budapesti Építészeti Központ vezetésére

Pályázat a Fuga Budapesti Építészeti Központ vezetésére

A Budapesti Építész Kamara felhívására 2021. szeptember 6-ig lehet jelentkezni.

Hirdetés