A beton mint tetőcserép-alapanyag kiváló választás, amelyet már több évezreddel ezelőtt is nélkülözhetetlen elemként tartottak számon az építőiparban.

A minőségi, de ezzel egyidejűleg esztétikus és tartós termékek gyártási folyamata a jó alapanyagok kiválasztásával kezdődik. Az ilyen nehéz és kulcsfontosságú döntéseknél érdemes visszanyúlni a gyökerekhez, és számításba venni őseink tapasztalatait, praktikáit, eredményeit. A már évezredekkel ezelőtt bevált módszerek modern fejlesztésekkel történő párosítása a legsikeresebbnek bizonyuló kombinációkat alkotják, melyekkel nemcsak a mai kor elvárásainak, de a jövőbeli kihívásoknak is eleget tehet egy termék.

A beton biztos megoldás

Ezen koncepcióból kiindulva a beton mint tetőcserép-alapanyag a legkiválóbb választás, hiszen már több évezreddel ezelőtt is nélkülözhetetlen elemként tartották számon az építőiparban. Az ókori görögöktől a rómaiakon át számtalan kultúrában használták eredményesen. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a mai napig megannyi világhírű, betonból készült épület sértetlen formájában tekinthető meg.

A beton – azon túl, hogy időtálló – természetbarát tulajdonsága miatt is kiemelkedő nyersanyagnak bizonyul, hiszen a hevített, majd porrá őrölt mészkő, a folyami homok, a víz és a vas-oxid elegyéből készült cserepek, összökológiai szempontból egyértelműen környezetbarátnak tekinthetők.

Fenntartható gyártás

Ezt az álláspontot szilárdítja a gyártási folyamat minőségére helyezett fokozott hangsúly is. A Terrán tetőcserépgyártó üzem napelemmel működtetett rendszere csökkenti a cserépgyártás során felhasznált energiamennyiséget és károsanyag-kibocsátást. Emellett azonban, a gyártási folyamat alatt keletkezett technológiai víz is újrahasznosításra kerül. Visszaforgatásával több eljárás alatt is felhasználható lesz, ezzel csökkentve a környezeti terhelést.

Terrán betoncserepek

A beton sajátosságai kiváló tulajdonságokkal ruházzák fel a Terrán tetőcserepeket is, melyek a természetes alapanyagoknak köszönhetően mind esztétikailag, mind praktikus okokból tökéletesen kielégítik a vásárlók igényeit. 

A beton tömörsége miatt a csapadékot teljes mértékben elvezetik, így az nem hatol be a pórusok közé, vagyis a víz fagyás-olvadás ciklusai se a cserepeket, se a tetőszerkezetet nem károsítják.

Ezenfelül tökéletes védelmet biztosítanak még a leghevesebb viharokkal szemben is, hiszen a betoncserép – súlyából adódóan – optimálisan rögzül a tetőszerkezethez. A Basic felületkezelési eljárásnak köszönhetően az elemek ellenállók az időjárással, a szennyeződésekkel, a mohásodással, valamint az a UV-sugarakkal szemben, de az is lényeges, hogy a betoncserepek felületén kiválóan alkalmazhatók olyan speciális felületkezelési módszerek is, mint a színvédelemért felelős Colorsystem, a hőmérsékletoptimalizáló ClimaControl vagy a prémium kategóriás Resistor.

Fotó: Terrán
A betoncserepeknek továbbá nagyon magas a felületmechanikai igénybevehetősége, így a nagyobb tömegű hó és jég ellen is megfelelőek. A termelési eljárással biztosítható a változatlan forma, mely az elemek pontosabb összeilleszthetőségét teszi lehetővé, ezzel megkönnyítve a felrakás és a javítás fázisait. Praktikussága mellett esztétikai tulajdonságai is kedvezőek, hiszen egységes szerkezetének köszönhetően felületi kopása sem érzékelhető.

(x)
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

165 éve született Pecz Samu

165 éve született Pecz Samu

A vöröstéglás neogótika kedvelője tervezte a budavári Nagyboldogasszony-templomot és a Magyar Nemzeti Levéltárt is.

Világhírű építésziroda tervezheti az új Közlekedési Múzeumot

Világhírű építésziroda tervezheti az új Közlekedési Múzeumot

A befutó a Diller Scofidio + Renfro építésziroda lett, amely számos közintézményt és múzeumot tervezett világszerte.

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Ezt az öt filmet nézd meg az Építészeti Filmnapokon!

Március 7. és 10. között újra Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldiban.

Hirdetés