„Fémlemezfedések az építészetben”. A PREFA 2018. évi építész és építészhallgatói pályázatának eredményei.

A Kortárs Építészeti Központban szakmai előadásokkal színesített díjátadón vehették át a díjaikat a PREFA által idén ötödször meghirdetett „Fémlemezfedések az építészetben“ című országos versenypályázat legjobbjai. A gyakorló építészek kategóriájában Pályi Gábor kapta a fődjíat a Budapesten található Hilton Szálloda megvalósításáért. Az építészhallgatók pályázatai közül pedig Zrena Zoltán pécsi íjász központjának terve aratott sikert.

Az alumínium tetőfedő és homlokzatburkolati rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglakozó PREFA Hungária Kft. a minőségi fémlemezfedések és burkolatok széleskörű és időtálló felhasználását kívánta díjazni és bemutatni az ezúttal ötödször meghirdetett pályázaton. A két kategóriában összesen 17 pályamű érkezett, amelyek kiválóan illusztrálták a fémlemezfedések és burkolatok esztétikus, praktikus és különleges felhasználási lehetőségeit.

A Kortárs Építészeti Központban megrendezett díjátadó ünnepségen a műemlék és középületek tetőfedési eljárásairól, fémlemezfedések az átforduló homlokzaton modern környezetben történő alkalmazásáról és az építészek közösségépítéséről szóló szakmai előadásokat követően a zsűri kategóriánként 1-1 fődíjjal és összesen 4 további díjjal jutalmazta a legkiválóbb alkotásokat. 
A pályázati anyagok értékelésére 2018-ban felkért zsűri tagjai
Erő Zoltán, a Bíráló Bizottság elnöke, okleveles építészmérnök
Eltér István, a Magyar Építész Kamara alelnöke
Horváth Sándor, a Budapesti Műszaki Egyetem Épületszerkezeti Tanszék egyetemi adjunktusa
Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungaria Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó
Nemere Judit, építőmérnök, cégvezető, PREFA Hungária Kft. 

Alumínium burkolat világörökségi helyszínen

A gyakorló építészek megvalósult vagy tervezés alatt álló, műemlék vagy modern, köz- vagy lakóépülettel pályázhattak, amely PREFA anyaggal fedett vagy burkolt. A beérkezett 13 pályamű közül a szakmai zsűri az Pályi Gábor tervező munkáját, az Budai Várban található Hilton Szálloda minőségi felújítását ítélte a legjobbnak. A tervező a PREFA alumínium lemez patinazöld (PP99) változatát választották az épület felújításának munkálatai során. 

A PREFA alumínium burkolat kiválasztásánál a patinás épített-, és zöld környezettel harmonizáló, tartósan azonos megjelenésű, eleve patinás színű, alacsony hajlásszögű tetőgeometria volt a cél. – indokolta az anyagválasztást a nyertes építész. 
A világörökségi helyszín, a műemléki környezet, a szomszédos országos jelentőségű műemlékek, a rálátás és kilátás kérdése, a zöld környezet megannyi kihívása ellenére a feladat megoldása kiválóan sikerült. A felhasznált anyagok PREFA előtető- és liftlefedés, üveg- és fém nyílászárók, üveg korlátok minősége, anyaga, színe úgy simul a környezetébe, hogy méretei ellenére szinte észre sem venni. Kivitelezése minden szempontból szakszerű. – méltatta az ünnepélyes díjátadón a pályaművet Eltér István, a zsűri tagja.
A Hilton Szálloda felújításához választott PREFA burkolat bizonyítja, hogy mai, modern anyagokkal, szerkezetekkel is bátran dolgozhatunk a legigényesebb és kényesebb műemléki környezetben is. A lényeg a mindenre kiterjedő gondos és szakszerű tervezés, kivitelezés.

Ugyanebben a kategóriában a zsűri egy második díjat és további kettő megosztott harmadik díjat osztott ki. 

2. hely

Tervező: Prof. Dr. Kistelegdi István DLA, Ph.D (Kistelegdi 2008 Építész-Tervező Kft.)
Az épület megnevezése: Családi ház, Pécs
Beépült termék neve: PREFA FX.12-ES Homlokzatburkoló Panel (Fekete)

Megosztott 3. hely

Tervezők: Varga Csaba és Báry Anikó (IndividuARCHT)
Az épület megnevezése: Lakóépület, Budapest
Beépült termék neve: alumínium ötvözetű préselt fogazott profil

Tervezők: Szél Norbert (Karcműhely Kft.)
Az épület megnevezése: Fémipari gyártóépület, Erdőhorváti
Beépült termék neve: Prefalz 0,7 x 500 mm P10, középszürke színben - light grey, RAL 7005

A funkcióhoz igazított anyagválasztás: határozott megjelenés az íjászközponton
Idén harmadszor az építészhallgatók terveikkel külön kategóriában nevezhettek, ahol a hallgatók egy szabadon választott köz vagy lakóépületen mutathattak be PREFA termékek alkalmazásával készített különleges építészeti elképzeléseket. Ebben a kategóriában Zrena Zoltán pécsi Íjász Központjának épületterve nyerte el a fődíjat. A bíráló bizottság ebben a kategóriában további egy díjat osztott ki a pályázók között. 

Az építészhallgatói kategóriában a szakmai zsűri a Pécsi Tudományegyetem hallgatójának, Zrena Zoltánnak a pécsi Íjász központjának terveiért ítélte oda a fődíjat. 

A külső megjelenés zártságát a belső építészeti megoldásokban igyekszik feloldani. A terv érdekes, a nem mindennapi, szokatlan célra tervezett ingatlan újszerű, érdekes, s a burkolóanyag felhasználásában is sikeres. – méltatta a nyertes tervet Ráday Mihály, a zsűri tagja. 
Szerettem volna egy műemléki környezetbe, modern épületet tervezni, melynek feltétele a modern burkolatok alkalmazása, ezért az épület megjelenését igyekeztem egyszerűen, kevés anyaggal definiálni. A leghangsúlyosabb anyag a sötétszürke fémlemez (PREFA Prefalz 23 sötétszürke Duragloss 5000 felülettel), mely homlokzatburkolatként, és tetőfedésként is használható, így az épület homogenizálására alkalmas. – indokolta a termékválasztást a nyertes hallgató. 

2. helyezett:

A pályázó neve: Szilágyi Dorottya (Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar)
Az épület megnevezése: Szőlőfeldolgozó üzem és borkostoló tér, Hosszúhetény
Betervezett termék neve: Prefalz 12 EZÜSTMETÁL, FELÜLET DURAGLOSS 5000
„Fémlemezfedések az építészetben” pályázat
ünnepélyes díjátadójának méltatásai

Építész kategória

1 díj: Pályi Gábor, Hilton Szálloda, Budapest

„A budavári Hilton Szálloda több mint 4 évtizede épült. 1976. december 31-én adták át. Tervezője Pintér Béla (KÖZTI) volt, aki egy igen nehéz összetett feladatot oldott meg világszínvonalon.
A szálló a korábban feltárt domonkos templom és kolostor, illetve a Szent Miklós torony integrálásával, valamint a jezsuita egyetemi épület eredeti főhomlokzatát (Franz Anton Hillebrandt, 1784.) megtartva épült. Több mint 100 cég közreműködésével készült el első Hilton szállodaként Kelet- és Közép-Európában. Minden szempontból egy igazi építész szakmai-, politikai-, gazdasági áttörés volt. Meg is lett az eredménye: több mint 10 évig volt rendszeresen a média kereszttüzében a napilapok címoldalán. Talán a közelmúlt legnagyobb szakmai vitáját váltotta ki. Persze csak itthon, mert a turisták, szállóvendégek, sőt a tulajdonosok is büszkén állították, hogy a világ legszebb Hilton szállodája.
Ez már a múlt. Azóta a ház többször átépült, megújult.
A mostani átépítés ismét nagy feladat elé állította a tervezőt, Pályi Gábort.
A világörökségi helyszín, a műemléki környezet, a szomszédos országos jelentőségű műemlékek, a rálátás és kilátás kérdése, a zöld környezet megannyi kihívása ellenére a feladat megoldása kiválóan sikerült. Egy új bejáratot kellett nyitni a keleti várfalon a busszal érkező turistacsoportok részére. A nagyrészt sziklába vájt bányászati módszerekkel kialakított tereket függőlegesen össze kellett kötni a felső szintekkel. A megoldás mintaszerű és frappáns lett minden tekintetben. A felhasznált anyagok PREFA előtető- és liftlefedés, üveg- és fém nyílászárók, üveg korlátok minősége, anyaga, színe úgy simul a környezetébe, hogy méretei ellenére szinte észre sem venni. Kivitelezése minden szempontból szakszerű.
Mindez azt bizonyítja, hogy mai anyagokkal, szerkezetekkel, mint például a PREFA, bátran dolgozhatunk a legigényesebb és kényesebb műemléki környezetben is. A lényeg a mindenre kiterjedő gondos és szakszerű tervezés, kivitelezés.”
 (Eltér István)

2. díj: Prof. Dr. Kistelegdi István DLA, Ph.D, Családi ház, Pécs

„Az erősen lejtős utcában, zártsorú beépítéssel telepített lakóépület egyedileg formált tömegalakítású, környezettel való kapcsolatát a két szabad homlokzat határozza meg. A zártabb tömeg miatt a belső terek jobb fényviszonyainak biztosítása érdekében a tetőben bevilágító felületek létesültek; ezzel egyedi, súrol fényviszonyok teremtődtek.
A zárt tömeg változó ereszmagassággal illeszkedik a csatlakozó, egyébként az egyik oldalon szintén „átforduló” anyaghasználattal megvalósított épületekhez. Az ablakok előtti árnyékolók vízszintes sínje és a ferde ereszvonal izgalmas feszültséget generál.
A tető és a homlokzat felületképzése egységesen antracit színű Prefa FX10, mely jól hangsúlyozza az egyszerű tömeget. Ehhez az egységhez illeszkedik a garázskapuk és az árnyékolók azonos színe, homogén felülete.
A sötét szín komor hangulatot kelt az egyébként sokszínű környezetben. 
Az udvari homlokzat nagy üvegfelületei miatt az FX10 lemez alig jelenik meg, de az egyéb anyagok színhasználata itt is a felület egységességét hangsúlyozza.”
(Horváth Sándor)

Megosztott 3. díj: Szél Norbert, Fémipari gyártóépület, Erdőhorváti

„A két épülettömeg egyrészt egy ipari csarnokot másrészt iroda-szociális rendeltetést tartalmaz, ezek bejárati nyaktaggal kapcsolódnak egymáshoz.
Mindkét épület anyaghasználata egységes: a végfalak kő burkolatúak, mely az irodánál a két, „lyukarchitektúrás” hosszhomlokzatra is átfordul, míg a tetők, illetve a csarnok nyílás nélküli homlokzata korcolt alumínium (középszürke Prefalz) burkolatú.
Az épület tömegalakítása tükrözi a rendeltetést, ehhez mérten egyszerű, de egy emelt színvonalú ipari-építészeti reprezentációs szintet is hordoz. 
Az anyaghasználat következetes, a kiegészítő elemek (előtetők, párkányok, melléképület, stb.) fedése színben és anyaghasználatban azonos. 
A terv külön értéke, hogy az építészeti elképzelés, anyaghasználat a kivitelezés során maradéktalanul meg is valósult.”
(Horváth Sándor)

Megosztott 3. díj: Varga Csaba és Báry Anikó, Lakóépület, Budapest

„A meglévő, 1970-es években épített, majd 1990-es években átalakított lakóház meredek, kelet-nyugat irányú lejtőn helyezkedik el. A modernista jegyeket mutató épület jelenlegi karaktere a tulajdonos kedvére való azonban az épületet funkcióiban, alapterületében bővíteni kívánja. A tervezők a feladatot egy újabb szint ráépítésével, annak az emelkedő telken való hátrahúzásával oldották meg oly módon, hogy az így egymásra torlódó tömegek a garázsszinttől az új ráépítésig egységes kompozíciót alkossanak.
A régi és új tömegek tudatos elkülönítése, a kiegészítés megjelenésének tompítása érdekében az új felső szint eltérő anyaghasználattal jelenik meg: míg a ma is létező tömegek változatlanul hófehér vakolt felületekkel mutatkoznak, a kiegészítés antracitszürke PREFA préselt fogazottprofil burkolatot kap. A függőleges bordázatú fémlemez burkolat a részben hídként megjelenő szintet teljes emeletmagasságban átfogja. Különös módon a kontrasztos tömegek révén a kiegészítés szerényen, méretéhez képest visszafogottan jelenik meg. A burkolat kialakítása jól illeszkedik a nagy magasságú nyílászárókhoz, magától értetődő módon oldja meg az épületsarok lekerekítését. 
A zsűri a munkát a tudatos építészeti eszköztár kialakítását szolgáló, a PREFA termék sajátosságait előnyösen kidomborító anyaghasználat miatt a tervet megosztott harmadik díjazásra érdemesnek találta.”
(Erő Zoltán)

„Fémlemezfedések az építészetben” pályázat
ünnepélyes díjátadójának méltatásai

Építészhallgató kategória

1. díj: Zrena Zoltán, Íjász központ, Pécs 

„E különleges pályázat meghatározója eleve a különleges feladat.
A tervező eredeti koncepciója szerint szeretett volna műemléki környezetbe modern épületet tervezni. Ez a törekvése megvalósult a benyújtott tervlapokon.
Az egyik oldalról tartotta magát a meglévő beépítés vonalaihoz, a magas tetős épület illeszkedik a szomszédok kubusához, míg a másik irányból megközelítve a helyszínt, látjuk, hogy két nagy bütü, avagy tűzfal határolta területet tölt ki, avagy köt át a hosszú íjász-csarnok. Jó ötlet, hogy fedél alatt is van mód a versengésre, vagy edzésre és fedél alól is az udvaron elhelyezett szabad téri célpontra.
Jó ötlet az íjászat történetének térképes ábrázolása a hosszú falon. A külső megjelenés zártságát a belső építészeti megoldásokban igyekszik feloldani. Talán egy szójátékkal nem sértem az ügy komolyságát: bent fa, kívül PREFA…
Tény, hogy a szomszédos épületek nincsenek ábrázolva a beadott tervanyagban, így nehezen megítélhető a műemléki környezetben elhelyezett új épülettel való kommunikáció. Bár az is lehet, hogy erre egyáltalán nem törekszik a tervező.
Kétségkívül a ház megjelenése elég zord. A burkoló anyag sötét színe erősen kiemeli a tervezett ház megjelenését, elválását a környezetétől. Ez önmagában sikeres, ezért is ismeri el a zsűri, de – ha a megvalósítás, megépítés lehetősége fennáll, az múlik majd azon is, mi szerepel ott a Települési Arculati Kézikönyvben, milyen beépítési, illetve örökségvédelmi jogszabályokat kell betartatnia az építést engedélyező hatóságnak. Amennyiben a bemutatott terv csak pályázati anyagként készült, ilyen probléma nincs.
A terv érdekes, a nem mindennapi, szokatlan célra tervezett ingatlan újszerű, érdekes, s a burkolóanyag felhasználásában is sikeres.”
(Ráday Mihály)

2. díj: Szilágyi Dorottya, Szőlőfeldolgozó üzem és borkostoló tér, Hosszúhetény

„A hallgatói terv helyszíne a pécsi borvidéken, Hosszúhetény belterületének peremén, szőlő- és gyümölcsültetvények között elhelyezkedő, délkeleti tájolású lejtő. Az épület tervezőjének szándéka szerint üzemi épületként helyet ad a szőlőfeldolgozó borászat technológiai funkcióinak, de egyúttal borkostolóként a vendéglátást is szolgálja. Az épületegyüttes a terepbe húzott nagyobb alapterületű alagsori szint felett két, L alakban csatlakozó keskenyebb, nyeregtetős épületszárnyból áll. A borkostoló a kortárs belsőépítészeti eszközökkel megfogalmazott pincetérben kap helyet, míg a szőlőfeldolgozás kétszintes folyamata a hosszanti épületszárnyban kap helyet. A technológiai tér látogatható, egyfajta kirakati folyamatábraként mutatkoznak meg a szőlőfeldolgozás lépései.
Az épület karakteres megjelenését, építészeti nyelvét a gabion kőketrecekből kialakított határolófalak és a fémlemez fedésű tetősíkok határozzák meg. Ezt egészítik ki az emeletmagas nyílászárók és a látszóbeton részletek. Az anyaghasználat világa megfelel a tervező kezdeti szándékának: egyszerre képviseli az üzemi jelleget és a középület szerű megjelenést. Akárcsak a fémhálós gabion fal egy eleme, az épület egésze is a természetes anyagok és a technicista elemek szembeállításával, ötvözésével kísérletezik. A nagy, osztatlan tetősíkok számára jó választás a Prefalz ezüstmetal korcolt lemez fedés, a csapadékcsatorna és az eresz meghatározó - igaz, még kérdéseket felvető - kialakításával.

A zsűri a munkát a PREFA terméknek az építészeti arculatot döntően meghatározó használatért második díjazásban részesíti.”
(Erő Zoltán)

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két hallgatói pályamű is elnyerte az idei Deák Erika Támogatást

Két hallgatói pályamű is elnyerte az idei Deák Erika Támogatást

Átadták a MOME Elméleti Intézetének egyik legnagyobb elismerését

Építészeti kritika ékszerbe öntve | Budapest Jewelry Week 

Építészeti kritika ékszerbe öntve | Budapest Jewelry Week 

Vefa Çolak Peker, török ékszerművésznek ítéltük az idei BJW X OCTOGON díjat

Kihirdették az Év háza 2023 díjazottjait

Kihirdették az Év háza 2023 díjazottjait

Egy badacsonyörsi nyaraló és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar épülete is

Hirdetés