Hirdetés

Megvannak az idei Brick Award díj nyertesei

A verseny fődíját a Sziléziai Egyetem Rádió- és Televíziós Karának épülete nyerte, amely olyan, mint a sziléziai szénbányászok egykori lakásai.

Hirdetés

A Wienerberger konszern 2004-ben indította útjára a Brick Award díjat, amellyel a világ innovatív téglaépületeit jutalmazzák. A versenyen való részvételnek nem feltétele a a Wienerberger termékek használata és minden évben más-más kategóriákba lehet pályázni attól függően, hogy mik az aktuális építészeti trendek. Egyetemi épület, ruandai házak és egy könyvtár, amelyen téglatetőjén sétálgatni lehet - mutatunk párat a díjazott alkotások közül.

A modern kor építészeti tervezésében számos feltételnek egyszerre kell teljesülnie. A fenntarthatósági szempontok (energiahatékonyság, újrahasznosítás) előretörésével új formákra, új építőanyagokra és koncepciókra van szükség, az esztétikai törekvések mellett pedig szigorú műszaki előírásoknak is meg kell felelnie.

Mindezt úgy kell teljesíteniük a tervezőknek, hogy közben elengedhetetlen aspektus az épületek megfizethetősége is. 

A Brick Award versenyen azokat a projekteket keresik, amelyek a fenti feltételeknek megfelelnek. 2020-ban a kilencedik alkalommal rendezték meg a nemzetközi megmérettetést, idén rekordszámú nevezés érkezett: a szakértői zsűri 55 ország 644 nevezett építészeti projektjét vizsgálta meg. A résztvevők kilenc kategóriában versenyeztek, a nyertesek között összesen 29.500 eurós pénzdíjat osztottak szét. A 644 beérkezett pályaművet az előzsűri 50 projektre szűkítette, ebből a listából pedig egy nemzetközi grémium választotta ki a nyerteseket. Mutatunk néhányat a díjazott projektek közül.


Kategória: Sharing public spaces + Grand Prize

A verseny fődíját (Grand Prize) a spanyol BAAS arquitectura valamint a lengyel Grupa 5 architekci és a Małeccy biuro projektowe irodák közös projektje, a Sziléziai Egyetem Rádió- és Televíziós Karának épülete nyerte, amely egyben a "Sharing public spaces" kategória győztese is lett. A téglarácsos homlokzattal rendelkező épület jól illeszkedik a sziléziai szénbányászat nyomait magán viselő katowicei utcához, a területen ugyanis korábban bányászok otthonai álltak. Az iskolaépület ezeknek a házaknak a formáját és megjelenését követi, a régi épületek egyes elemeit meg is őrizték.

A koncepcióban három építészeti gyakorlatot forrasztottak egybe, a végeredmény pedig egy olyan épület, amely egyszerre innovatív, radikális, történelmi és érzékeny. 

Fotó: Jakub Certowicz (www.jakubcertowicz.pl)Fotó: Jakub Certowicz (www.jakubcertowicz.pl)

KategóriaLiving together

Ruandai Lakásügyi Hatóság és a MIT Ruanda Workshop Team közös téglaépületét a ruandai falvakba tervezték. A fenntartható falusi házak prototípusának szánják, amely azokat a rossz állapotú lakóépületeket váltaná le, amelyek közül sok sárból és iszapból készült, így nagy a veszélye annak, hogy az esős évszakban összeomlanak.

A Rafi Segal építészprofesszor vezette alkotócsoport a tervezés előtt konzultált a helyi mérnökökkel és kőművesekkel, de még a jövőbeli lakókkal is annak érdekében, hogy jobban integrálni tudják a helyi lakásépítési hagyományokat.

Fotó: MITFotó: MIT

KategóriaFeeling at home

A mexikói Taller építésziroda tervezői,  Mauricio Rocha és Gabriela Carillo jegyzik azt a mexikóvárosi háromszintes lakóházat, amely szintjeivel kiemelkedik a környező, jellemzően kétemeletes épületek közül. A házat a híres mexikói fotóművésznek, Graciela Iturbide-nek tervezték, innen kapta az Iturbide Studio elnevezést. Az épület tereiben nagyon intenzíven jelenik meg a tégla, csak a belső mennyezetek fagerendái, némi márvány és zöld növények törik meg ezt az egyhangúságot.

Az építészek szerint éppen ez volt a cél, olyan épületet szerettek volna megalkotni, amelyet egyetlen anyag dominál, a téglaelemeket pedig úgy igazították egymáshoz, hogy kellő fény áramoljon az épületbe.

Fotó: Rafael GamoFotó: Rafael Gamo

KategóriaWorking together

A holland Office Winhov és a dán Gottlieb Paludan Architects közös munkája a City Archive Delft, amelynek téglahomlokzata egy könyvespolcot idéz meg.

A projekt kapcsán a zsűri azt emelte ki, hogy a koncepció átlátható és tűpontos,

a nyitott földszint jól illeszkedik az intézmény középületként betöltött funkciójához, ahol a város történetét mutatják be. Ezzel szemben az emelet zárt, itt tárolják a levéltári dokumentumokat. Az építészek szerint a tégla homlokzat jól kifejezi az épület időtlen és robusztus jellegét, egyben összekapcsolja a város történetét bemutató helyszínt a klasszikus delfti téglaépületekkel. 

Fotó: Office WinhowFotó: Office Winhow

KategóriaBuilding outside the box

Sameep Padora & Associates könyvtárépülete Indiában, Kopargaon városában található.

Sablonmentességével és újszerű látásmódjával nyerte meg  kategóriáját, az indoklás szerint azért, mert a projektben rendhagyó módon használták fel a téglát. 

Az épület megtervezéséhez a világ különböző tájain található téglaépületekből merítették az ihletet (különös tekintettel a katalán téglaboltozatokra), az építésziroda elmondása szerint azért erre az építőanyagra esett a választásuk, mert a térségben könnyen beszerezhető és szigetelés szempontjából a legalkalmasabb. A tető íves kialakítását a Rhinoceros 3D modellező program segítségével tervezték meg, így akár sétálni vagy üldögélni is lehet rajta.

Fotó: Edmund SumnerFotó: Edmund SumnerHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jövő tavaszra halasztja a BigSEE a Design Hónapja Fesztivált

Jövő tavaszra halasztja a BigSEE a Design Hónapja Fesztivált

A Design Hónapja Fesztivált  2021 tavaszán rendezi meg a BigSEE

A MÉD-ért versenyeznek az év legjobb épületei és tervei

A MÉD-ért versenyeznek az év legjobb épületei és tervei

Íme a Média Építészeti Díja 2020 döntősei, illetve a közönségszavazáson részt vevő alkotások.

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Egy apró skót falu, Gairloch múzeuma kapta meg az Art Fund Év Múzeuma díját.

Hirdetés