Hirdetés

A lebegő hatás és átforduló homlokzat

Így néznek ki az Equitone homlokzatburkolatai családi házakon.

Hirdetés

Jóllehet a természetes anyagokból készülő, színezett Equitone homlokzatburkolatokat az elmúlt években elsősorban a középületek homlokzatburkolati megoldásaiként váltak ismerté, az Equitone legutóbbi, építészeknek és építészhallgatóknak szóló pályázatán több családi házon történő felhasználás lepte és győzte meg a zsűrit.

Rendhagyó helyszínre rendhagyó épület

Tarr Zsuzsanna Pécsre tervezett társasháza

Tarr Zsuzsanna, a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatója Pécs átalakulóban lévő részére tervezett társasházat, amellyel az építészhallgatók versenyében a második díjat nyert el. Az épület homlokzatainak tervezésekor egységes megjelenésre való törekedett során döntött az átforduló homlokzat, és azon az Equitone szálcement burkolat használata mellett. A nyílászárók előtti árnyékolók, amik szintén szálcementből készültek, a homlokzat megjelenését dinamikussá teszik. A perforált burkolóelemek a földszinti tárolók nyílászárói előtt lehetővé teszik a szellőzés-megvilágítást, és a vagyonvédelmet.

„A tervezett épület Pécsen egy meglehetősen összetett beépítési helyzetbe került. A tervező szellemesen telepítette épületét, izgalmas külső tereket létrehozva. Az épület tömegformálása, részletképzése, színe egyaránt nagyon mai, finom építészeti szemléletű. A homlokzat burkolataként használt antracit színű Equitone burkolat nagyon jól támasztja alá az építészeti elképzelést és minőségi, időtálló épület reményével kecsegtet.” – méltatta az építészhallgatók által beküldött pályaművek közül második díjat elnyert tervet Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja.

Lebegő homlokzat

A Tóthproject Építésziroda tervei alapján megvalósult családi ház

Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes és Schmidt Péter vagyis a Tóth Project Építésziroda tervei alapján megvalósult családi ház az Equitone építészeknek kiírt pályázatán megosztott első díjat kapott. Az épület fő kontúrját alapvetően kettő, a domboldalba helyezett vakolt földszinti kubus adja. A tervezőcsapat olyan anyagot keresett a két dobozt összekötő bejárati részhez, illetve a lejtős terephez csatlakoztató épületrészekhez, ami megfelelő kontraszttal jelenik meg a homogén világos vakolt felületek mellett.

„Fontos szempont volt, hogy egy megfelelően homogén, lehetőleg nagytáblás burkolatot biztosító rendszert találjunk. Az Equitone [pictura] burkolatára esett a választás, amelynek elhelyezésével sikerült kialakítani egy hangsúlyos és elegáns bejárati elemet, a pinceszint leburkolásával pedig el tudtuk érni a lejtős terepből kiálló földszinti rész lebegő hatását.” – magyarázta az anyagválasztás okát Tóth László, építész, vezető tervező – a pályázati eredmény szerint úgy látszik, hogy ez az elgondolás a zsűrit is meggyőzte.

Két szín homogén megjelenése

Vörös Gergely Norvégiába tervezett háza

Vörös Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója az Equitone szálcement burkolatot két színben használta fel az erdős környezetbe elképzelt épület homlokzatán.

„A sötétebb szín a külső réteg felületét adja, sziklaszerű monolit hatást kölcsönöz az épületnek, a táj részét képezi. Az anyag jól alakítható osztásával tükrözi a táj, az erdő képét, illetve erősíti a koncepciót, és segíti annak érthetőségét. Emellett a homlokzatburkolat, könnyen szerelhető, ami az extrém környezetben gazdaságos és előnyös.” – indokolta anyagválasztását a Norvégiába tervezett Forest House kapcsán a fiatal szakember, aki a pályázat harmadik díját kapta.

A két féle szín közül a világosabb a kisebb épülettömegen jelenik meg, így alaposan elkülönítve a két tömböt és jelölve a rétegződést. A burkolat egyébként a kisebb méretű épületek esetében finom, részletgazdag, homogén elemként jelenik meg. E hatás érdekében a szóban forgó épületen a homlokzatburkolat és a tető anyaga megegyezik. Az Equitone szálcement burkolatok két tónusa tisztán és érthetően választja szét a funkciókat, míg a fa használata elegáns kontrasztot képez a beharapásoknál, nyílászárók keretezésénél.

További információ: www.equitone.hu

Borítókép: a Tóth Project Építésziroda terve




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

 Átadták ’Az Év Belsőépítésze’ díjat
  • 2017-01-03 17:39
  • Tér

Átadták ’Az Év Belsőépítésze’ díjat

A Kreinbacher Birtok enteriőrjével nyert a Biva Inspiration.

A TriGranit-ot magasztalták a Ritzben

A TriGranit-ot magasztalták a Ritzben

A vállalat nyerte a CIJ Awards Év Befektetési Tranzakciója díját.

Átadták a Média Építészeti Díjait

Átadták a Média Építészeti Díjait

Csontvárytól a misztikus építészetig: átadták a Média Építészeti Díjait

Hirdetés