A gömböc feltalálójának előadása a föld-elem, a kocka és az építészet viszonyáról.

2022. március 3-án, csütörtökön, 17.00 órakor prof. Dr. Domokos Gábor építész, matematikus, a Gömböc feltalálója a Csütörtöki iskola keretében előadást tart a kocka és az univerzum kapcsolatáról, melynek során Platóntól indulva az építészetet is útba ejtjük.
 

 

„Platón 2500 évvel ezelőtt az Elemeket az öt szabályos (platóni) testtel azonosította. Bár sokan (többek között Werner Heisenberg és Frank Wilczek Nobel-díjas fizikusok) az atomisztikus világkép hajnalának nevezték ezt az elméletet, mégis, eddig inkább metaforaként tekintett Platón ezen gondolatira az emberiség. Az előadásban az egyik Elem, a Föld és a hozzá kapcsolódó test, a Kocka viszonyáról lesz szó. Azt szeretném bemutatni, hogy ebben az esetben Platón gondolatai nem csak jelképes és nem csak kvalitatív értelemben tükröződnek a Természetben. Mindez szorosan összefügg a térformálással is, melynek egyik alap-eleme a kocka és melyhez az intuíciót a természeti formákból merítik az építészek.”

 

Helyszín:  A MÉSZ Székház Ybl-terme. (cím: 1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2)
Időpont: 2022. március 3. csütörtök, 17.00 óra

Az előadásokon való részvétel, kredit pont kiadása nélkül ingyenes, és bárki számára nyilvános. Előzetes regisztráció nem szükséges. Az előadáson való részvételért, az adminisztrációs költségek (1000,- Ft) ellenében 1 kredit pontot lehet kapni.

 


Forrás: sajtóanyag
Fejléckép: Gyulai Levente
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kockuljunk!

Kockuljunk!

Rendhagyó irodabelső Prágából.

A Gömböc elegáns szállodába költözött

A Gömböc elegáns szállodába költözött

Befejeződött a Crowne Plaza Budapest teljes felújítása

A láthatatlan kocka

A láthatatlan kocka

A gömböc feltalálójának előadása a föld-elem, a kocka és az építészet viszonyáról.

Hirdetés