A KAV az építészek munkáját is segíti

Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. Interjú Kiss Norberttel.

Térítésmentes tanácsadással segíti ezentúl a KAV az építészek munkáját. A nyílászárók ugyanis annyira speciális szerkezeti elemek, hogy alapos megismerésük és a trendek követése szinte lehetetlen annak, aki nem erre a területre szakosodott. Az építészek felmerülő kérdéseikkel ezentúl Kiss Norberthez fordulhatnak, aki maga is építészként végzett, sokáig a tervezéssel foglalkozott, és már évek óta a KAV csapatát erősíti. 

Egy nyílászárókkal foglalkozó cégnél miért van szükség építészeti tanácsadóra? Mi a feladatod?

Elsősorban az a feladatom, hogy az építészek munkáját segítsem azzal, hogy a nyílászárókkal kapcsolatos minden felmerülő kérdést megválaszoljak. Ez egy speciális terület, az építészek pedig nagyon komplex, átfogó munkát kell, hogy végezzenek, sok mindenhez érteniük kell. A szakmai támogatásommal le tudom venni azt a terhet a vállukról, hogy saját maguknak kelljen utánanézniük ennek a területnek. Elvárhatatlan, hogy egy építész folyamatosan kövesse a nyílászárós trendeket. Persze az is a célom, hogy megismertessem őket a KAV munkamódszerével, a termékeinkkel. Fontos, hogy azt érezzék, megbízhatnak abban a munkában, amit mi végzünk. Korábban magam is tapasztaltam, hogy a tervezés során milyen jól jön egy ilyen segítség, s mennyire hiányzik, ha nincs kihez fordulni.

Mi az a speciális, csak a KAV-ra jellemző dolog, amit be szeretnél mutatni az építészeknek? S szerinted miért most jött el az időpont a cég életében, hogy ezt a szolgáltatást elindítsátok?  

A felépítésünk, a hozzáállásunk és a gondolkodásunk is más, mint a piac többi szereplőjének. Erőteljesen megoldás fókuszú a gondolkodásunk, s még a lehetetlennek tűnő szerkezeteket is képesek vagyunk megoldani. Nálunk sokkal nagyobb a mellétett szellemi tőke, a befektetett mérnöktevékenység, s fontos, hogy az építészek is lássák ezt. Nyilván eddig is mindenben próbáltunk segíteni az építészeknek, de most érte el a cég azt a fejlettségi szintet és mérnöklétszámot, amikor már megtehetjük azt, hogy ezt a munkát egy erre delegált szakember tudja végezni.

Miért lehet a KAV igazán vonzó cég az építészek számára?

A legtöbb hasonló vállalkozás nem az adott, felmerülő igényekhez próbálja igazítani a végterméket, hanem a saját maguk által forgalmazott, gyártott termékeket szeretnék értékesíteni. Így inkább abba az irányba próbálják terelni a fejlődését egy háznak vagy egy projektnek, hogy az általuk preferált termék beépíthető legyen. A mi esetünkben azonban régi hitvallása a cégnek, hogy az igényekhez alakítjuk a terméket, illetve a szolgáltatást. Mindig az célunk, hogy az építész vagy az építtető összes felmerült ötletét meg tudjuk valósítani.

Az építészek számára szerinted miért jelent könnyebbséget az, hogyha egy cégnél van egy kijelölt ember, aki csak velük foglalkozik?

Van, akihez forduljanak. Ha erre nincs egy konkrét, delegált ember, nehezebb igazi személyes és szakmai kapcsolatot kialakítani. Az építészek is tisztában vannak azzal, hogy milyen munka zajlik egy ilyen cégnél, mint a miénk, nehezebben hívnak fel random mód egy kollégát. Azonban, ha van egy konkrét ember, akivel személyes kapcsolatuk van, akit ismernek – személyes találkozás, vagy telefonbeszélgetés útján –, akkor tudják, hogy hozzá bármikor fordulhatnak. Sokszor talán meg sem próbálnak segítséget kérni, ha csak központi számot, e-mail címet ismernek. Egyébként az építészek jellemzően sokat dolgoznak éjszaka és este, így gyakran olyan időpontokban kell döntést hozniuk, információhoz jutniuk, ami alap esetben azért nem feltétlenül munkaidő mindenki számára. Ebben is segíthet a személyes kapcsolat, hiszen szívesebben hívják fel azt az embert, akit ismernek, mondjuk este hét órakor, mint egy vadidegent, akit valószínűleg nem is fognak elérni.

Egy ház tervezése során egyébként mennyire vannak fókuszban a nyílászárók? 

Egy építész a tervezési folyamat során nyilván a nagyobb felületektől, a tömegektől halad a részletek felé. Tehát ritkán gondolják végig, hogy konkrétan milyen nyílászárók kellenének az adott épületbe. Aztán egyszer eljön a pont, amikor eljutnak a nyílászárók kérdéséig, de akkor már sok-sok mindent nekünk kell megoldanunk. A nyílászárók nagyon összetettek, sokféle rendszer, megoldás van. Egyik méretben tud többet, jobbat, a másik mozgatható, a harmadik pedig súlyában, vagy hőszigetelésben. A teljes palettát tehát nyilván egy építész nem ismerheti. Ráadásul ezek mozgó szerkezetek. Mindenképpen szükség van arra, hogy valaki segítsen nekik megismerni az apróbb részleteket, a korlátokat és azokat a lehetőségeket, amikről ők nem is tudnak. 
 
Mikor lenne jó, ha te beléphetnél ebbe a folyamatba?

Elég korán. Nyilván azt lehetetlen kivitelezni, hogy már a koncepcionális tervezésénél, mert akkor még csak felületekben gondolkodnak. De az engedélyezési vagy bejelentési tervdokumentáció elkészülte előtt fontos lenne, hogy megbeszéljük azokat a részleteket, határokat, amiket alkalmazni lehet. Nekem egyébként nem kell feltétlenül ismernem a projektet ahhoz, hogy tudjak segíteni abban, hogy mi az, amit meg lehet oldani, de mondjuk jelentős ráfordítással jár, vagy mi az, amire még technikailag sincsen megoldás. Adott esetben nyilván telefonon vagy külsős helyszínen is tarthatunk egyeztetést. De az lenne a cél egyébként, hogy eljöjjenek hozzánk a kollégák, hiszen itt rögtön meg is tudom mutatni azt, amiről beszélünk, megismerhetik, hogyan működik a cégünk. 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Akik hidat vernek a tervezés és kivitelezés közt

Akik hidat vernek a tervezés és kivitelezés közt

Hogyan tölt be egy piaci rést a Lean Tech Mérnökiroda?

Lehet-e egy múzeumi kiállítás virtuálisan ugyanolyan jó, mint élőben?

Lehet-e egy múzeumi kiállítás virtuálisan ugyanolyan jó, mint élőben?

A Szentendrei Skanzen digitális kiállítása kapcsán Vereczkei Döme gyártásvezető mesélt a tapasztalatairól.

Nincs találat!

Hirdetés