A tervezők szerint minden adott ahhoz, hogy a lakók ne szenvedjék meg a föld alá költözést. 

A koronavírus kapcsán még magasabb szintre kapcsolt az építészek és a designerek fantáziája, ebből a sorból pedig a Sergey Makhno Architects sem maradt ki: "Plan-B" néven terveztek egy föld alatti bunkert, amely bárhol elhelyezhető, a földfelszín alatt 15 méterrel. 

Kívülről úgy néz ki, mint egy katonai bázis, de modern művészeti múzeumnak is elmenne, a tetejére le lehet szállni helikopterrel, van benne egy lakótér, külön helyiség a vízkezelő rendszernek, a generátornak és az elektromos berendezéseknek, bónuszként pedig a legalján van egy kút. Az objektumnak összesen három kijárata van, és úgy tervezték meg, hogy tűz esetén az épület bármelyik pontjáról könnyen rá lehessen kapcsolódni az evakuálási útvonalra. Az önfenntartásra is gondoltak: külön teret alakítottak ki a "konyhakertnek", ahol a ház lakói megtermelhetik maguknak a zöldségeket és gyümölcsöket. A ház középpontjában egy üvegfallal borított fa állna, amely egyben a nappali éke is lenne.

Az építésziroda szerint az egész objektum úgy lett kitalálva, hogy ha a föld felszínén bármi történne, akkor a föld alatt is a megszokott funkciókkal folytatódhasson az élet.

Így a növénytermesztés mellett megoldották a vízellátást, a csatornázást, a szellőztetést, van orvosi szoba, de még külön helyiség a kutyasétáltatáshoz is, vagyis minden adott ahhoz, hogy a lakók ne szenvedjék meg a megkerülhetetlennél nagyobb mértékben a föld alá költözést. 

Kíváncsiak lennénk, mit szólna ehhez az ötlethez Kate Wagner építészkritikus, aki nemrégiben blogján fakadt ki azzal kapcsolatban, hogy az építészeti és design szakmában dolgozók egy része mindenféle képtelen ötlettel áll elő a világjárványra felkapaszkodva, pedig maguk is tudják, hogy tervük nem életképes és sosem kerül megvalósításra.

Forrás: Designboom
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újrahasznosított anyagból készülő termékkel szállt be az Adidas a maszkgyártásba

Újrahasznosított anyagból készülő termékkel szállt be az Adidas a maszkgyártásba

A befolyt összeg egy részét egy alapítványnak adják. 

Egy japán állatkert vízidisznókkal oldja meg a társadalmi távolságtartást

Egy japán állatkert vízidisznókkal oldja meg a társadalmi távolságtartást

Nincs burkolt foglalkoztatás, plüssállatokról van szó.

Ideológiai harc vagy a szükség szüli India új parlamenti épületét?

Ideológiai harc vagy a szükség szüli India új parlamenti épületét?

Bírálói szerint az indiai miniszterelnök terve átgondolatlan és átláthatatlan, miközben Modi szerint egyszerűen csak kinőtték a régi épületet.

Hirdetés