Egyedülálló, innovatív üvegdesign épülethomlokzaton.

Az üveg elemi tulajdonságaihoz nyúlt vissza Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész, amikor egy sötétszürke épületfal felöltöztetésével bízták meg a Tópark ingatlanfejlesztés beruházói. Mára az elképzelései alapján megépült üveg homlokzati elemek - a nap járásával együtt működve - az üveg és fény folyamatos párbeszédével, eddig még nem látott térfestés élményét nyújtják.

Balogh Eleonóra, 2018. október 1-én, az Építészet Világnapján, az Épületburok építészeti konferencián tartott előadásában számolt be a tervezés és a kivitelezés kulisszatitkairól és a projekt soron következő, murális üvegművészeti elképzeléseiről.

A több mint tíz éve félbehagyott projekt új tulajdonosai, a befejezés szándékával - az építőművészet és az épületdíszítő társszakmák Lyka Károlyi gondolkodásmódját követve - kortárs üvegművészt hívtak segítségül egyes épülethomlokzatok végső megjelenésének kialakításához.

Balogh Eleonóra vérbeli üvegesként – szakított a sztereotip technológiákkal, az üveget csak médiumként, dekorációs felületként kezelő, az anyag szépségét sokszor csak kihasználó napi gyakorlattal. Helyette az üveg elemi fizikai és optikai tulajdonságait vette számba. 

A direkt és kóbor fényeket, transzparenciát, reflexiót, transzmissziót, azaz a teljes és részleges fényáteresztést, a fényszínekkel operáló additív színkeverést, továbbá nanotechnológián alapuló rafinált interferenciát.

Egy évnyi tervezést, előkészítést, gyártást és beépítést követően így kapott innovatív üvegköpenyt, 2018 januárjára az az épület, amely mára a projekt zászlóshajójaként hirdeti a tulajdonosi szemlélet igényességét.

A korábban elkészült és a közelmúltban kiegészített sötétszürke homlokzati elemek tónuskülönbségéből az üvegművész erényt kovácsolt, így az enyhén tükröződő felületek több tónusban festik tovább a rájuk vetülő lamellák színeit, mintegy sokszorozva a fény és szín effektusokat.

A részben átengedett és részben visszavert fények – absztrakt, folyamatosan mozgó látványos rajzokat vetítenek a környező homlokzatokra, de főként az épületet övező járdákra, sétányokra. A komplex üvegtervezés és kivitelezés az épület külső felületének elkészültével a belső terek kialakításában értelemszerűen és konzekvensen tovább folytatódik.
  
A „LAMILLUSION COLLECTION” elnevezésű egyedi tárgykollekciót tervező Balogh Eleonóra és - az innovatív, máig előkép nélküli üveggyártást az országban egyedüliként bevállaló - MKM Üveg Design Stúdió célul tűzte ki a technológiában rejlő lehetőségek teljes kiaknázását.

Mivel a lényeg az apró részletekben rejlik, az épület alsó szintje óvoda lesz…

Épület: Tópark Ingatlankomplexum C épület
Építészek: Kaposvári Csaba, Papp Dávid Béla
Üveggyártás: MKM Üveg Design Stúdió Kft
Homlokzatépítés: Schal-tech Kft

forrás: sajtóközlemény

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Átadták az Év Homlokzata díjakat

Átadták az Év Homlokzata díjakat

Az Év Homlokzata pályázat díjátadó gáláján, Budapesten a Várkert Bazár impozáns épületében hirdették ki az Év Homlokzata 2018 pályázat eredményét.

Inspiráló életmódközpont lesz a 20 éves Campona

Inspiráló életmódközpont lesz a 20 éves Campona

A MAPIC szakkiállításon mutatja be a CPI Property Group nagyszabású átalakítási terveit.

Kiemelt díjat kapott az Ericsson-székház az ingatlanos Oscar első fordulójában

Kiemelt díjat kapott az Ericsson-székház az ingatlanos Oscar első fordulójában

Elnyerte a “Legjobb irodafejlesztés – Magyarország” címet.

Jön a Piranesi-díj!

Jön a Piranesi-díj!

Ez az öt magyar projekt szerepel a Nemzetközi Piranesi Építészeti Kiállításon.

Megújul a mosonmagyaróvári vár

Megújul a mosonmagyaróvári vár

"Nem a kőről és malterról szól, hanem a gondolat megújításáról."

A francia bor és pezsgő érzéki hullámai az üvegen

A francia bor és pezsgő érzéki hullámai az üvegen

Fókuszban a La Cité du Vin borközpont.

Hirdetés