Egyedülálló, innovatív üvegdesign épülethomlokzaton.

Az üveg elemi tulajdonságaihoz nyúlt vissza Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész, amikor egy sötétszürke épületfal felöltöztetésével bízták meg a Tópark ingatlanfejlesztés beruházói. Mára az elképzelései alapján megépült üveg homlokzati elemek - a nap járásával együtt működve - az üveg és fény folyamatos párbeszédével, eddig még nem látott térfestés élményét nyújtják.

Balogh Eleonóra, 2018. október 1-én, az Építészet Világnapján, az Épületburok építészeti konferencián tartott előadásában számolt be a tervezés és a kivitelezés kulisszatitkairól és a projekt soron következő, murális üvegművészeti elképzeléseiről.

A több mint tíz éve félbehagyott projekt új tulajdonosai, a befejezés szándékával - az építőművészet és az épületdíszítő társszakmák Lyka Károlyi gondolkodásmódját követve - kortárs üvegművészt hívtak segítségül egyes épülethomlokzatok végső megjelenésének kialakításához.

Balogh Eleonóra vérbeli üvegesként – szakított a sztereotip technológiákkal, az üveget csak médiumként, dekorációs felületként kezelő, az anyag szépségét sokszor csak kihasználó napi gyakorlattal. Helyette az üveg elemi fizikai és optikai tulajdonságait vette számba. 

A direkt és kóbor fényeket, transzparenciát, reflexiót, transzmissziót, azaz a teljes és részleges fényáteresztést, a fényszínekkel operáló additív színkeverést, továbbá nanotechnológián alapuló rafinált interferenciát.

Egy évnyi tervezést, előkészítést, gyártást és beépítést követően így kapott innovatív üvegköpenyt, 2018 januárjára az az épület, amely mára a projekt zászlóshajójaként hirdeti a tulajdonosi szemlélet igényességét.

A korábban elkészült és a közelmúltban kiegészített sötétszürke homlokzati elemek tónuskülönbségéből az üvegművész erényt kovácsolt, így az enyhén tükröződő felületek több tónusban festik tovább a rájuk vetülő lamellák színeit, mintegy sokszorozva a fény és szín effektusokat.

A részben átengedett és részben visszavert fények – absztrakt, folyamatosan mozgó látványos rajzokat vetítenek a környező homlokzatokra, de főként az épületet övező járdákra, sétányokra. A komplex üvegtervezés és kivitelezés az épület külső felületének elkészültével a belső terek kialakításában értelemszerűen és konzekvensen tovább folytatódik.
  
A „LAMILLUSION COLLECTION” elnevezésű egyedi tárgykollekciót tervező Balogh Eleonóra és - az innovatív, máig előkép nélküli üveggyártást az országban egyedüliként bevállaló - MKM Üveg Design Stúdió célul tűzte ki a technológiában rejlő lehetőségek teljes kiaknázását.

Mivel a lényeg az apró részletekben rejlik, az épület alsó szintje óvoda lesz…

Épület: Tópark Ingatlankomplexum C épület
Építészek: Kaposvári Csaba, Papp Dávid Béla
Üveggyártás: MKM Üveg Design Stúdió Kft
Homlokzatépítés: Schal-tech Kft

forrás: sajtóközlemény

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Az önazonosság nyomában

Az önazonosság nyomában

A Tours-i Szent Márton és Flüei Szent Miklós-plébániatemplom rekonstrukciója Budapesten.

Ez a 40 épület versenyez a Mies van der Rohe-díjért

Ez a 40 épület versenyez a Mies van der Rohe-díjért

383 épület közül választotta ki a zsűri azt a negyvenet, amely esélyes a Mies van der Rohe-díjra.

"Nincs is jobb annál, mint, amikor szabad kezet kapsz"

Interjú a Sütő Interior Architects vezetőpárosával: Sütő Katával és Sütő Lászlóval.

Az építészet megfagyott zene

Az építészet megfagyott zene

Ilyen munkahelyet még nem látott a világ: egy jazz zenész megálmodta, norvég építészek pedig megvalósították.

A Ludovika keleti kapujában

A Ludovika keleti kapujában

Skardelli György vezető tervezővel beszélgettünk a Ludovika Campushoz tartozó Sportközpont épületéről. 

Hirdetés