A fény játszótere

Egyedülálló, innovatív üvegdesign épülethomlokzaton.

Az üveg elemi tulajdonságaihoz nyúlt vissza Balogh Eleonóra Ferenczy Noémi díjas üvegművész, amikor egy sötétszürke épületfal felöltöztetésével bízták meg a Tópark ingatlanfejlesztés beruházói. Mára az elképzelései alapján megépült üveg homlokzati elemek - a nap járásával együtt működve - az üveg és fény folyamatos párbeszédével, eddig még nem látott térfestés élményét nyújtják.

Balogh Eleonóra, 2018. október 1-én, az Építészet Világnapján, az Épületburok építészeti konferencián tartott előadásában számolt be a tervezés és a kivitelezés kulisszatitkairól és a projekt soron következő, murális üvegművészeti elképzeléseiről.

A több mint tíz éve félbehagyott projekt új tulajdonosai, a befejezés szándékával - az építőművészet és az épületdíszítő társszakmák Lyka Károlyi gondolkodásmódját követve - kortárs üvegművészt hívtak segítségül egyes épülethomlokzatok végső megjelenésének kialakításához.

Balogh Eleonóra vérbeli üvegesként – szakított a sztereotip technológiákkal, az üveget csak médiumként, dekorációs felületként kezelő, az anyag szépségét sokszor csak kihasználó napi gyakorlattal. Helyette az üveg elemi fizikai és optikai tulajdonságait vette számba. 

A direkt és kóbor fényeket, transzparenciát, reflexiót, transzmissziót, azaz a teljes és részleges fényáteresztést, a fényszínekkel operáló additív színkeverést, továbbá nanotechnológián alapuló rafinált interferenciát.

Egy évnyi tervezést, előkészítést, gyártást és beépítést követően így kapott innovatív üvegköpenyt, 2018 januárjára az az épület, amely mára a projekt zászlóshajójaként hirdeti a tulajdonosi szemlélet igényességét.

A korábban elkészült és a közelmúltban kiegészített sötétszürke homlokzati elemek tónuskülönbségéből az üvegművész erényt kovácsolt, így az enyhén tükröződő felületek több tónusban festik tovább a rájuk vetülő lamellák színeit, mintegy sokszorozva a fény és szín effektusokat.

A részben átengedett és részben visszavert fények – absztrakt, folyamatosan mozgó látványos rajzokat vetítenek a környező homlokzatokra, de főként az épületet övező járdákra, sétányokra. A komplex üvegtervezés és kivitelezés az épület külső felületének elkészültével a belső terek kialakításában értelemszerűen és konzekvensen tovább folytatódik.
  
A „LAMILLUSION COLLECTION” elnevezésű egyedi tárgykollekciót tervező Balogh Eleonóra és - az innovatív, máig előkép nélküli üveggyártást az országban egyedüliként bevállaló - MKM Üveg Design Stúdió célul tűzte ki a technológiában rejlő lehetőségek teljes kiaknázását.

Mivel a lényeg az apró részletekben rejlik, az épület alsó szintje óvoda lesz…

Épület: Tópark Ingatlankomplexum C épület
Építészek: Kaposvári Csaba, Papp Dávid Béla
Üveggyártás: MKM Üveg Design Stúdió Kft
Homlokzatépítés: Schal-tech Kft

forrás: sajtóközlemény

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó cikkek

A tapasztalás tere
  • 2018-11-26 13:12
  • Deco

A tapasztalás tere

Az egyszemélyes lakatosműhelyből indult, Európa első számú ablakgyártója lett az Internorm.

Tópark: konferencia az épületburok kérdéseiről és Év háza 2018 eredményhirdetés

Tópark: konferencia az épületburok kérdéseiről és Év háza 2018 eredményhirdetés

Kíváncsi, hogy néz ki közelről az évekig beton szellemvárosként a M1 kivezetője mellett álló Tópark Ingatlankomplexum? 

Az üveg teljesítőképessége és az esztétikum

Az üveg teljesítőképessége és az esztétikum

Különböző épületeknél az esztétikum, a teljesítőképesség és a funkció tekintetében eltérőek az elvárások. Kevés építőanyag van, amely olyan nagy hatással lenne erre a három területre, mint az üveg.

Hirdetés