Hirdetés

Orvosokkal közösen tervezik a jövő magyar kórházait

Automatizált robotrendszerekkel, a páciensek és a dolgozók mozgásának előzetes szimulációjával és a gazdaságos üzemeltetést szolgáló energetikai megoldásokkal segíti a hatékony betegellátást az egészségügyi intézmények következő generációja. Ezeket az orvosokkal szoros együttműködésben alkotják meg az építészek. Már Magyarországon is több ilyen projekt van folyamatban, amelyek tervezésén a kórházfejlesztés terén új szemléletet meghonosító Paulinyi & Partners építésziroda dolgozik.

 

A Paulinyi & Partners meghatározó épületek sorát adta Magyarországnak és Budapestnek, az elmúlt időszakban pedig több egészségügyet érintő projektre is megbízást kapott a tervezőiroda. A csapat építészei számára új kihívásokat jelentett a hatékony működést és üzemeltetést biztosító tervek elkészítése, ezért hat éve együttműködésbe kezdtek a kórházépítés holland szakértőivel, az EGM Architecten vállalattal. A szakemberek többször is jártak külföldi tanulmányúton, a saját projektjeiket pedig az egészségügyi szakszemélyzet igényeinek megfelelően, a magyar betegellátás sajátosságait szem előtt tartva kezdték meg.

A hazai egészségügyi ellátás modernizálásában fontos szerepet játszanak az olyan, minőségi szolgáltatást nyújtó, jól felszerelt magánintézmények, mint amilyen a Budai Egészségközpont. A kórház tervezése során a Paulinyi & Partners szakemberei nemzetközi tapasztalatokat felhasználva, az egészségügyi szakemberekkel együttműködve terveztek egyszerre impozáns és funkcionális épületet. 

 

 

Az Egészségközpont tervezésénél a legmodernebb megoldásokat alkalmazták. Az építészek a részletes 3D tervezés mellett számos szimulációt is készítettek az épület funkcionalitásáról és használatáról, így például megbizonyosodhattak, hogy a folyosókon elegendő hely legyen a betegágyak mozgatására és minden útvonal valóban könnyen bejárható legyen. Modern megoldások kaptak helyet a betegtájékoztatásban is, ezzel is növelve a szolgáltatás hatékonyságát.

A műtők esetében például kiemelt szempont a kórházon belüli könnyű megközelíthetőség (sürgősségi osztályhoz, intenzív terápiás osztályhoz, mentős bejáratokhoz való közelsége) és az optimális gépészeti ellátás, emiatt az új budai központban a felső szinteken elhelyezkedő helyiségek kialakítása kiemelt figyelmet kapott. Az egyes egységek közötti kapcsolat érdekében könnyen megközelíthetőek az olyan forgalmas osztályok, mint például a járóbeteg szakrendelő. Az osztályok hatékony elosztását és az elhelyezkedés optimalizálását a Paulinyi & Partners IT megoldásokkal és parametrikus tervezéssel foglalkozó háttércsapata is segítette.  

 

„A hatékonyság mellett nagyon fontos volt számunkra, hogy a betegek és a személyzet számára is kellemes teret hozzunk létre. Külön figyeltünk a természetközeliségre, barátságos, komfortos tereket alkottunk, amitől nem idegenkednek a betegek és ahol az egészségügyi szakemberek optimális körülmények között tudnak dolgozni– mondta el Burián Gergő, a Paulinyi & Partners projektigazgatója, a Budai Egészségközpont felelős tervezője. – Egy olyan egészségügyi intézmény létrehozása volt a célunk, ahol a betegellátás mellett számos egyéb szolgáltatás érhető el egy helyen, az épület valódi középületté válik és az üzemeltetőknek is lehetőségük van multifunkciós, változtatható terek működtetésére.”

 

 

Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy az egészségügyi ellátás fejlesztéséhez a meglévő kórházak felújítása, illetve új állami és magánintézmények létesítése során elengedhetetlen egy olyan új szemlélet érvényesítése, amely az orvosok és a betegek igényeit, illetve a hosszú távon is fenntartható üzemeltetés szempontjait állítja középpontba. Ennek érdekében már a projekt kezdetétől részt kell venni az építészek mellett a létesítmények leendő felhasználóinak is az új egészségügyi intézmények tervezésének folyamatában. A különböző szakembereknél - orvosok, üzemeltetők, gazdasági szakértők - meglévő tudás integrálásával tervezhetők olyan egészségügyi központok, amelyek a betegek, az intézményben dolgozók és az üzemeltető érdekeit egyaránt a lehető legmagasabb szinten szolgálják. 


Automatizált robotrendszerek, mozgásmodellezés, infokommunikációs felületek: így tervezik a jövő kórházait

Az építészek a leendő intézményben mozgó betegek, egészségügyi dolgozók és anyagok útvonalának szimulálásával, ezekhez igazítva tervezik meg a jövő kórházait. Hasonlóképp optimalizálható a fekvőbeteg-, az intenzívterápiás-, és a sürgősségi osztály, valamint a műtők helyének kijelölése az épületben. Az ellátás így gyorsabb, gördülékenyebb lesz, ami bizonyos esetekben akár életeket is menthet. Ennek érdekében kiemelten fontos, hogy a betegek, az orvosok, illetve az ellátáshoz szükséges anyagok a lehető leggyorsabban és a legrövidebb úton, egyben a fertőzésveszélyt kizárva juthassanak el a rendeltetési helyükre. Ezt a célt szolgálva a tervezés során a kritikus útvonalak hosszát automatizáltan kiszámító robotrendszerek ellenőrzik, illetve ezzel a megoldással a különböző útvonalopciók is könnyedén összehasonlíthatóvá válnak. Az ágyak, az ételszállító kocsik leendő útvonalait szintén egy automatizált, beépített modullal vizsgálják, amely még a tervezés során előre jelzi, ha az útvonal bármely pontján problémába ütközne ezek mozgatása.

 

Nem elhanyagolható szempont a barátságos, kellemes, biofíliával ellátott belső környezet kialakítása sem, ami igazoltan alkalmas a gyógyulás folyamatának támogatására. Ezt szolgálják a megfelelő belsőépítészeti megoldások mellett a belső, növényzettel telepített udvarok és a természetes bevilágítás optimalizálása is. A munkaerőmegtartásban is segít továbbá a dolgozói óvodák, bölcsődék, megfelelő dolgozói pihenők, étkezők, illetve nővérlakások kialakítása. 

Hasonlóképpen fontos funkciót képvisel a betegek tájékozódásának támogatása. Mivel az emberek általában kicsit félve, bátortalanul lépnek be egy kórházba, a legkorszerűbb intézmények tervezése során kiemelt figyelmet fordítanak az infokommunikációs felületek kialakítására, amelyeknek köszönhetően a beteg nem érzi elveszve magát. A hagyományos és digitális útbaigazító táblák és kijelzők megfelelő, az esélyegyenlőségi szempontokat is érvényesítő elhelyezése az első lépés a páciensek komfortérzetének megteremtéséhez vezető úton. 


A Paulinyi & Partners Építésziroda számos kiemelt projekt és a Budai Egészségközpont mellett a Bicskei Egészségügyi Központ és az Észak-Pesti Centrumkórház tervezéséért is felel. A vállalat projektjeiről további információ a weboldalukon érhető el. 


 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Octogon 170

170 - 2021/6

Megjelent az OCTOGON magazin új, 170-es (2021/6-os) lapszáma, benne sok egyéb mellett egy parki ufóval (Hungexpo F1 fogadóépület), egy élőlény házzal (Attila99loft), egy bivalyzongorával (Tanösvény és bivalyistálló Sándorfalva határában) és egy interjúval Rostás Péterrel (aki nem a historizmus dzsihadistája) a Szent István-terem átadásának apropóján a vári átalakításokról.

A Budapest ONE irodapark kiemelt szerepet kap Őrmező és Kelenföld fejlődésében

A Budapest ONE irodapark kiemelt szerepet kap Őrmező és Kelenföld fejlődésében

Az Etele Plazával közösen a dél-budai városrész megújulásának szimbólumai.

A Szent János kórház épületeit a dolgozók szaktudásához méltóvá teszik

A Szent János kórház épületeit a dolgozók szaktudásához méltóvá teszik

Budapest legjobban várt egészségügyi fejlesztése a TSPC és a CÉH Zrt. tervei szerint újul meg.

Hirdetés