Hirdetés

Kétszintes tetőtéri lakás Prágában. 

Mialatt a család a gyerekekkel hat hónapos körutat tett az USA-ban, az esté architekti tervezői a kétszintes lakás tereit lépésről lépésre a graffiti- és művészetrajongó tulajdonosok igényeihez igazították. A végeredmény egy bohém, mégis letisztult és modern tetőtér Prága Letná negyedében.
 



Az első átalakítást még egy másik cseh iroda és a fejlesztő végezte akkor, amikor a 30-as évekbeli épület tetőterét megvették. Ebből az időből származik a nyitott, válaszfalak nélküli alsó szinti alaprajz és a lakás közepén álló kéménypillér mellett a felső szintre vezető egyenes karú lépcső, üvegkorláttal. Szintén ekkor csatolták a felső szinthez azt a kis folyosót, ahonnan a teraszra ki lehet jutni. 

A megbízók különleges személyiségét nem csak az általuk választott színek és műtárgyak tükrözik, de az a szemlélet is, ahogy az építészek által javasolt változtatásokhoz viszonyultak. A lakályosságot és változatosságot új színek és anyagok becsempészésével érték el tervezők, ezek jellemzően a beépített bútorokon és mobiliákon, sokszor rejtetten jelennek meg. Így a napi használat során mindig más és más látvány fogadja a lakókat.
 


A felújítás szemléletét alapvetően az a meggyőződés határozta meg, hogy ami használható, attól nem kell minden áron megszabadulni. Megőrizték a falak vakolására használt cementesztrich és a tölgyfapadló eredeti anyagát, színüket meghagyták a maguk természetességében  A konyhát felújították, de nem cserélték. A lépcső üvegkorlátja viszont megújult, más osztást kapott.

Egyszerű, egymással harmonizáló, jól megvilágított tereket és belsőépítészeti megoldásokat alkalmaztak, így az alaprajz átlátható maradt, és hangsúlyt kaptak a színes műtárgyak és bútorok a fehér falak között. A keret nélküli ajtókat a falak színével egyező fehérre festették.

Az előtérben hatalmas tükörfal fogad, a mosdóba és WC-be vezető süllyesztett ajtókkal. Az eredetileg az udvar felé néző loggiát a homlokzat síkjában beüvegezték, terét az előszobához kapcsolták, így leülő kuckót és plusz fényt, sőt, további kiállítófelületet nyertek. A fürdőkben sötét és világosszürke esztrich felületek adnak erős színhangsúlyokat, antracit színű mozaikbetétekkel. 

 

 

„Nagyon sokat tanultunk abból, hogy különleges ízlésű emberekkel dolgoztunk. Mindenképp megérte, hogy kimozdultunk a megszokott, minimalista design világából. A távolság miatt nem volt könnyű az egyeztetés, de hálásak vagyunk, hogy részünk lehetett ebben a projektben” – mondják a tervezők.

 

 

Stúdió: esté architekti – Tereza Tejkalová, Michal Škrna, Petra Brůžková | Web | Facebook | Instagram
Projekt helyszíne: Letná, Prága, Cseh Köztársaság
Befejezés éve: 2020
Hasznos alapterület: 125 m² 
FotókStudio Flusser

 

 

Forrás: Linka

 

 Rajzok és további képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Rock and roll a padláson!

Rock and roll a padláson!

Egy előnytelen padlástér optimális átrendezésére mutatott be egy jó példát a lengyel Atelier Starzak Strebicki építésziroda.

Mindentudó tetőterek
  • 2020-07-13 09:00
  • Deco

Mindentudó tetőterek

A tetőtéri helyiségek kihasználása

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

Kapcsolatban a természettel – a város közepén

A dán család a tetőtér megvételekor tetőteraszt akart létrehozni, döntésük azonban egy szabadon használható nappalit eredményezett.

Hirdetés