Magyarországon még soha nem alkalmazott építészeti megoldással épült fel a Paulinyi&Partners által tervezett nagykanizsai sportcsarnok.

A város lakóinak minden igényét kielégítő, ötezer fős befogadóképességű multifunkcionális sportcsarnok létesült Nagykanizsán. A központ az akadálymentes kialakítás és a fenntarthatóság jegyében épült fel. Így megvalósult az első olyan épület Magyarországon, amely egy hatékony térlefedést biztosító acélszerkezeti megoldást alkalmaz, így két keresztirányú kézilabdapálya is helyet kaphatott a létesítményben.


Átgondolt városfejlesztési és rehabilitációs koncepció eredményeként a korábbi laktanya helyén, a Modern Városok Program keretében épült fel a nagykanizsai sportcsarnok, a Kanizsa Aréna. A csarnok ötezer ember befogadására alkalmas: a fix és mobil lelátók háromezer fő számára biztosítanak helyet, emellett a küzdőtéren még kétezer hely nyílik meg a látogatók előtt. A Paulinyi&Partners tervezésében és a ZÁÉV Zrt. kivitelezésében megvalósult Kanizsa Aréna a sportesemények mellett nemzetközi kulturális és közösségi rendezvényeknek, vásároknak, koncerteknek és fesztiváloknak is helyet ad majd; a sportegyesületek edzéseit, valamint az iskolai és közösségi sportrendezvények megtartását is biztosítja.
 


Az épület belső funkcionalitása külső megjelenésében is visszatükröződik. A küzdőtér és a lelátók egy belső zárt magot alkotnak, mely az épület tetején kívülről is láthatóan kiemelkedik, ez a négyzet alakú egység, pixel, a tervezés folyamatában következetesen érvényesül. A zárt magot három oldalról körbeölelő belső közlekedők és az előcsarnok, a főhomlokzatok teljes felületén szintmagas üvegtáblákból épített függönyfalnak köszönhetően, kívülről is látványosak. Ez a látvány egészül ki az árkád külső átmeneti tereivel. A külső homlokzatot meghatározó három szint magas árkádsor nyers beton oszlopokon áll.

A pixel, mint az épület identitását alapvetően meghatározó elem, visszatükröződik a belsőépítészeti padló- és falburkolatok, az előcsarnok lámpakiosztása, a küzdőtéri lelátó, a székek színei, a parametrikus tervezési módszerrel kiosztott árnyékolók, a külső térburkolatok, az utcabútorok és a növénykazetták kialakítása során.
 


A Paulinyi&Partners tervezői törekedtek az épület tereinek tagolhatóságára, így egy időben többféle sportág művelői is helyet kaphatnak a csarnokban. Kiemelt figyelem irányult az akadálymentesítésre is: a parasportolók, valamint a mozgásukban korlátozott látogatók akadálymentesített öltözőket, mosdókat, bútorokat és páholyt vehetnek igénybe a közösségi és a versenysportolói területeken egyaránt. A létesítményben külön bemelegítő terem épült a verseny- és közösségi sportolók számára. További öt edzőterem áll rendelkezésre a küzdősportot űzők számára, és tükörrel felszerelt edzőtermet is kialakítottak.

A küzdőtér harmadolható, így egyszerre három kosárlabdapályán lehet majd edzeni vagy testnevelés órát tartani. Az épületben dopping ellenőrző állomás, valamint egy állandó üzemelésű büfé is helyet kapott. A hangsúlyos belső tér, valamint a könnyű tájékozódás pedig növelik a csarnok térhasználati élményét.

A fenntarthatósági szempontok az épület szerkezeti felépítésének kialakításában is megjelentek. A tervezők előregyártott szerkezeti elemek alkalmazására törekedtek. Magyarországon először itt alkalmaztak „RejHtett” acélgerendás síklemez födémet, valamint alakoptimalizált X rácsozású főtartót, amely a költséghatékony térlefedést és a kézilabdapályák keresztirányú elhelyezését tette lehetővé. Ezek a megoldások lehetővé teszik, hogy a szerkezetépítés CO2 lábnyoma rendkívül kedvező legyen 0,42 t/ m2 (összehasonlításként: a müncheni Allianz Aréna esetében ez több mint 1t/m2).

Az épület környezete is megújul, összesen 32 ezer négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki. A tájépítészeti megoldásoknak köszönhetően létrejön egy több száz ember egyidejű befogadására alkalmas kültéri rendezvénytér, valamint egy magas minőségű egyedi utcabútorokkal gazdagított, zöld pihenőpark is. A földfelszínen elhelyezett parkolóban akadálymentesített és elektromos töltésre alkalmas parkolóhelyeket is létesítettek.

„Összességében elmondható, hogy a Kanizsa Aréna túlmutat egy hagyományos multifunkciós sportcsarnokon. Elsődlegesen annak az igénynek kívántunk megfelelni, hogy a létesítmény ne csak a versenysportolók, hanem a közösségi sportot választók számára is kiemelkedő használati élményt nyújtson. A lakosság, a családok számára is biztosítja az egészséges életmódra nevelés tárgyi feltételeit. Emellett fontos szempont volt a fenntarthatóság is: arra törekedtünk, hogy az árnyékolók és az előre gyártott elemek alkalmazásával jelentősen csökkenteni tudjuk a csarnok építésének és működésének ökológiai lábnyomát” 

– foglalta össze Mészáros Béla, a Paulinyi&Partners projektvezető építésze.

 

Beruházó: Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata – Dénes Sándor, Balogh László polgármesterek
Építészek, alkotók: Paulinyi & Partners Zrt.
Tervezés éve: 2018-2020
Építés éve: 2019-2021
Bruttó szintterület: 12 870 m2
Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely DLA, Kiss Csaba, Mészáros Béla 
Projektigazgató: Fábián László
Design igazgató: Burián Gergő
Projekt vezető: Mészáros Béla
Építész munkatársak: Bense-Füzy Julianna, Németh Roland, Rónai Titusz, Simon Edina Zsuzsanna, Szécsi Margó, Tihanyi Kristóf
Kiviteli terv: Vision Építésziroda Kft
Feldolgozás: Nagy Mihály, Szigetfű István
Belsőépítészet: Komp Design stúdió Kft. – Fülöp Krisztina, Beda Orsolya
Szignalizáció: Réczey Zoltán
Tartószerkezet: ARC-S Engineering & Design Kft. – Bükkösi Raymond, Dr. Merczel Dániel Balázs
Épületgépészet: Comfortplan Kft. – Lukács Zoltán
Épületvillamosság: AKVILA-S Mérnöki-, és Szolgáltató Kft. – ifj. Sas Gyula
Akusztika: Józsa és Társai 2000 Kft. – Józsa Gusztáv
Környezetvédelem: Enviworld Környezetvédelmi Mérnökszolgáltató Kft. – Kiss Leizer Géza Károly PhD
Sporttechnológia: Judik Zoltán ev., Judik Zoltán
Tűzvédelem: Nokesy Design Kft. – Pukánszky Gabriella
Környezettervezés: 4D Tájépítész Iroda Bt. – Balogh Andrea 
Külső Közmű Tervezés: BeSzT Kft. – Gáspár Géza, Doszpot József
Út és Forgalomtechnika: BeSzT Kft. – Fehérné Gremanová Helena, Péter Ferenc
Akadálymentesítés: Környezetgyár Kft. – Szabó Henriett 
Felvonó tervező: Schindler Hungária Kft. – Sütő Ferenc

 

Forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Konvex-konkáv görbületek 

Konvex-konkáv görbületek 

Elkészült a Budapest ONE irodaépület.

Közösségi központ menekülteknek

Közösségi központ menekülteknek

Zambiai menekülttáborba tervez humanitárius központot a Paulinyi & Partners.

Holdkőzetből felépíthető űrbázis?

Holdkőzetből felépíthető űrbázis?

A Paulinyi & Partners tervei szerint valósággá válhat a most még csak a tudományos-fantasztikus filmekből ismert űrkolóniák létrehozása.

Hirdetés