A közép- és kelet-európai régióban legerősebb jelenléttel bíró irodaház-fejlesztő Skanska 2016-ban az egyik legjobb évét zárta. 

A közép- és kelet-európai régióban legerősebb jelenléttel bíró irodaház-fejlesztő Skanska 2016-ban az egyik legjobb évét zárta. A vállalat csaknem 170.000 négyzetméternyi bruttó területet adott bérbe. Ez a Skanska-csoport eddigi legjobb eredménye. A siker jól mutatja Közép- és Kelet-Európa erős helyzetét és a régió vonzerejét. 

A 2015-ös értékesítési rekordok után a tavalyi év a kimagasló bérbeadási tevékenység időszaka volt a Skanska életében. „2016 volt az eddigi legjobb éve a magyar csapatnak. A kiemelkedő eredmény elsősorban a Nordic Light sikeres értékesítésének és a bérbeadási tevékenység rekordjának köszönhető” – emelte ki Katarzyna Zawodna, a Skanska Commercial Development Europe régiós vezetője. - „A térség egészét tekintve az eredmények között érdemes még kiemelni a Skanska saját befektetési alapjának létrehozását Lengyelországban. Mindez jól mutatja, hogy Közép- és Kelet-Európa befektetési potenciálja folyamatosan nő.” 

Magyar ingatlanpiaci tendenciák

Budapest népszerű célpont a hazai, valamint a nemzetközi bérlők és befektetők körében. A Colliers International adatai szerint 100.000 m2 új iroda épült 2016-ban, ami 89%-os emelkedést hozott a kínálatban az előző év számaihoz képest. A hazai piacon továbbra is az SSC/BPO/IT szektor képviselői jelentik a potenciális bérlők többségét. A vállalatok irodakeresési motivációit tekintve megfigyelhető, hogy a munkavállalói elköteleződés, az irodaterületek kialakítása és a rugalmasság játsszák a legnagyobb szerepet a döntési és kiválasztási folyamatokban. Az alkalmazottak megtartása egyre nagyobb kihívást jelent, így az elkötelezett, inspirált és motivált munkaerő kulcsfontosságú a jobb üzleti eredmény eléréséhez. 

„2016 kiemelkedő év volt a számunkra. Az átadás után szinte azonnal új tulajdonosra talált a több nívós szakmai díjat is elnyert Nordic Light irodaházunk. Megkezdődött legújabb fejlesztésünk, a Mill Park építése is a IX. kerületben. Továbbá a bérbeadási tevékenységünk is rekord szintet ért el az év során, tehát tényleg van mire büszkének lennünk. Ezeket a sikereket szakértői csapatunknak köszönhetjük, akik bíznak a Skanska értékrendjében és azok szerint élnek. Mindez továbbá nem jöhetett volna létre az ingatlan ügynökök egész éves segítő munkája nélkül” – emelte ki Marcin Łapiński, a Skanska magyarországi és romániai ügyvezető igazgatója. 

Régiós kitekintés

A Skanska portfóliójának magas színvonalát a befektetési alapok is nagyra értékelik. 2016-ban a Skanska 211 millió euró értékben három épületet – két irodaházat és egy szállodát – értékesített és további két új szereplőt vonzott a vállalat piacaira.

„Nagy sikert jelentett számunkra, hogy három új befektetőt köszönthettünk a partnereink között. A HANSAINVEST Real Assets az Atrium 2 irodaházat vásárolta fel Varsó központjában. A projekt egyik különlegessége, hogy az első befektetésük volt a lengyel piacon. Az Erste Alapkezelő Zrt. a budapesti Nordic Light irodaépületet választotta, egy katari cég az Al Sraiya Holding Group pedig a Westin Hotelt vásárolta meg szintén a lengyel fővárosban. A Skanska ingatlanainak színvonala és kedvező hozama Közép- és Kelet-Európában vonzó a befektetők számára, míg a vállalat minőségi munkája és jó hírneve bizalmat alakít ki a partnerekben és a bérlőkben egyaránt. Ezek a tényezők fontos versenyelőnyt jelentenek számunkra" – mondta el Adrian Karczewicz, a Skanska CDE közép- és kelet-európai értékesítésekért felelős igazgatója.

Új befektetési szemlélet és tervek

Hasonlóan nagy lépés volt a vállalat számára 2016-ban a Skanska TFI S.A. létrehozása, amely a Skanska Group első befektetési alapkezelő társasága. A Skanska TFI S.A. egy zártvégű befektetési alapot fog kezelni, amely vagyonát közvetlenül ingatlanban helyezi el. Az alap kizárólagos résztvevői a Skanska Group lengyelországi egységei lesznek. 

Emellett a vállalat öt új projektet indított el négy különböző országban, 88.000 négyzetméternyi bruttó bérelhető összterülettel. A vállalat nemcsak saját üzleti partnereivel dolgozik szoros együttműködésben, de a helyi közösségekkel is. Az emberek igényeinek és szokásainak elemzésével kiemelt célja, hogy hosszútávon hozzájáruljon a városkép és az épületek közvetlen környezetének fejlesztéséhez. A projektekben megvalósított megoldások (például a LEED tanúsítványok, az épületek akadálymentességi ellenőrzései, a „placemaking”) célja a környék életszínvonalának javítása és vonzó, „futureproof” – vagyis a jövő kihívásaira válaszoló munkahelyek biztosítása.

„A fenti eredmények három tényező szerencsés együttállásával jöhettek létre. A Skanska szakértői csapatának felkészültsége, az üzleti partnerek folyamatos kooperációja és az ideális üzleti környezet támogatása nélkül mindez nem valósulhatott volna meg. Ez a háttér, valamint a Skanska azon törekvése, hogy a jövő elvárásainak megfelelő munkahelyeket teremtsen, alapozza meg cégünk sikerét.  Jelenleg 12 új projektünk fut a régióban, és mindegyiktől hasonló eredményeket várunk” – tette hozzá Katarzyna Zawodna.

forrás: sajtóközlemény
 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Elindult az Év Homlokzata 2023 közönségszavazás

Elindult az Év Homlokzata 2023 közönségszavazás

Ön melyik családi házba költözne be szívesen? Szavazzon a legszebb építészeti megoldásokra!

Árnyékolástechnika felsőfokon

Árnyékolástechnika felsőfokon

A hazai ingatlanállomány több mint fele nem, vagy nem megfelelően árnyékolt

Hirdetés