Hirdetés

Az építész perel, szerinte ez az összeg a cége végét jelentené.

A leghíresebb építészekre is rájár olykor a rúd: idén augusztusban az olasz számvevőszék 78 ezer euró (25,9 millió forintnyi) pénzbírság megfizetésére kötelezte Santiago Calatravat, aki az ítélet szerint hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat, ugyanis üveg lépcsőfokain többen elestek és megsérültek. Most a francia sztárépítész, Jean Nouvel kapott egy 107,6 millió eurós számlát a Párizsi Filharmóniától késedelmes kivitelezésre és a költségek túllépésére hivatkozva.
Fotó: Danica O Kus

Jean Nouvel felháborodott az eseten, szerinte a világ építészetében példa nélküli az eset, hogy ilyen mértékben az építészre próbálják a kivitelezés során felmerült veszteségeket hárítani. Mondhatni azonban, hogy nem meglepő a mostani csörte a tervező és ügyfele között, hiszen viszonyuk már régóta nem felhőtlen.

Nyilvánosságra először akkor kerültek a gondok, mikor az épület átadásakor Nouvel közölte, hogy nem hajlandó részt venni a megnyitón, mivel az épület szerinte nincs kész. 

A nagyrészt fényes fémpikkelyekkel burkolt, amorf formájú párizsi koncerttermet 2015-ben két év csúszással adták át, ráadásul az eredetileg tervezettnél háromszor nagyobb, összesen 336 milliós összegből sikerült befejezni az épületet. 2013-ban a francia kormány fontolóra vette a projekt lefújását, de az építkezés akkor már olyan fázisban volt, hogy végül zöld lámpát kapott.

 Az építész a költségek radikális megnövekedése ellenére sem volt elégedett az elkészült munkával, ezért jogi keresetet nyújtott be, hogy ne tüntessék fel a nevét az épület tervezőjeként. Nouvelnek most nincs más esélye, csak a jogi szembeszegülés egykori megbízójával, hiszen mint mondja, a 107 millió euró (35 millárd forint) kifizetése halálos ítéletet jelentene cége számára.

Forrás: tervlap.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

20 éves az Octogon

20 éves az Octogon

A Pulitzer-emlékdíjjal kitüntetett, évi nyolc alkalommal megjelenő OCTOGON architecture&design magazin 2018-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

Vitorlák a Moldva partján

Vitorlák a Moldva partján

A BIG tervezi az új Prágai Filharmónia új épületét.

Fenntartható építészet és emberi jóllét

Fenntartható építészet és emberi jóllét

Folytatódik a Beszélő építészet, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda podcastja.

Hirdetés