Hirdetés

Az építész perel, szerinte ez az összeg a cége végét jelentené.

Hirdetés

A leghíresebb építészekre is rájár olykor a rúd: idén augusztusban az olasz számvevőszék 78 ezer euró (25,9 millió forintnyi) pénzbírság megfizetésére kötelezte Santiago Calatravat, aki az ítélet szerint hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat, ugyanis üveg lépcsőfokain többen elestek és megsérültek. Most a francia sztárépítész, Jean Nouvel kapott egy 107,6 millió eurós számlát a Párizsi Filharmóniától késedelmes kivitelezésre és a költségek túllépésére hivatkozva.
Fotó: Danica O Kus

Jean Nouvel felháborodott az eseten, szerinte a világ építészetében példa nélküli az eset, hogy ilyen mértékben az építészre próbálják a kivitelezés során felmerült veszteségeket hárítani. Mondhatni azonban, hogy nem meglepő a mostani csörte a tervező és ügyfele között, hiszen viszonyuk már régóta nem felhőtlen.

Nyilvánosságra először akkor kerültek a gondok, mikor az épület átadásakor Nouvel közölte, hogy nem hajlandó részt venni a megnyitón, mivel az épület szerinte nincs kész. 

A nagyrészt fényes fémpikkelyekkel burkolt, amorf formájú párizsi koncerttermet 2015-ben két év csúszással adták át, ráadásul az eredetileg tervezettnél háromszor nagyobb, összesen 336 milliós összegből sikerült befejezni az épületet. 2013-ban a francia kormány fontolóra vette a projekt lefújását, de az építkezés akkor már olyan fázisban volt, hogy végül zöld lámpát kapott.

 Az építész a költségek radikális megnövekedése ellenére sem volt elégedett az elkészült munkával, ezért jogi keresetet nyújtott be, hogy ne tüntessék fel a nevét az épület tervezőjeként. Nouvelnek most nincs más esélye, csak a jogi szembeszegülés egykori megbízójával, hiszen mint mondja, a 107 millió euró (35 millárd forint) kifizetése halálos ítéletet jelentene cége számára.

Forrás: tervlap.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Büntetőbíróság elé kerülhet Jean Nouvel ügye

Büntetőbíróság elé kerülhet Jean Nouvel ügye

Közelebbről az építész Párizsi Filharmóniával való vitája.

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

24 közgazdász és építész üzeni: eljött az idő a világ újragondolására

Lesz dolguk az építészeknek is, a városok funkcióit jobban a lakosság igényeire kell szabni. 

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

Hirdetés