A Bánáti+Hartvig Építésziroda házon belül szállította a megoldást.

Kurucz Regina személyében saját WELL-szakértője (WELL AP & Faculty a pontos titulus) is van a Bánáti+Hartvig Építészirodának, így a várva várt újranyitást igen alaposan átgondolták: a to-do listájuk közel 150 tételből állt, de most jöjjön egy best of, egy-egy megoldás a WELL Standard 10 témaköréből, ami a segítségükre volt. Kurucz Regina összeállításából szemezgettünk.

A B+H újranyitott irodája - nem csoda, hogy várták

Víz

Az iroda újranyitása előtt akkreditált labort bíztak meg a vízhálózatból vett minta tesztelésével, hogy a pangó víz esetleges felbukkanása ne jelentsen egészségi kockázatot. Mint írják, a csapból engedett víz „bakteriológiailag akkor a legbiztonságosabb, ha rendszeresen engedünk vizet a csapból, de legalább háromnaponta. Az így kiengedett, megfelelő klórtartalmú víz a pangó csőszakaszokat átmossa.

Az épület teljes vagy részleges üzemszünete esetén napról napra nő a pangó csőszakaszok fertőzésének kockázata. Ha a vízhálózatot hét napig nem használjuk, akkor már javasolható a vízminőség tesztelése, egy hónap szünet után pedig mindenképp ajánlott.”

A BH-ban a sikeres vizsgálat után ivóvízszűrőt szereltek be, amin így palackok nélkül juthatnak klór- és ólommentes szűrt ivóvízhez.

Táplálkozás

A zöldség- és gyümölcstál nemes hagyományát folytatják, ám a távolságtartás végett a teakonyhában maximálták az egyszerre bent tartózkodók számát.

Levegő

Jelenleg egy levegőminőség mérő bőrönddel vizsgálják az iroda levegőjének minőségét, mintegy két héten át. A készülék a legjellemzőbb beltéri levegőminőségi paramétereket méri, azaz a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, a CO2, VOC (illékony szerves vegyületek) és szálló por koncentrációját (PM 10 és PM 2,5). A jó levegőminőséghez a belső páratartalomnak 30 és 60 százalék között kell lennie.

A beltéri levegőminőség jó indikátora egy egyszerű CO2 szenzor, mert ha a CO2 szint a kritikus Pettenkofer szám (1000 ppm) fölé emelkedik, akkor az egyéb levegőszennyezők – például károsanyag kipárolgás, patogének, ózon, radon – koncentrációja is nagy valószínűséggel megemelkedik.

Fény

Ezzel igazából nem sok teendője volt a csapatnak, mert a munkaállomások nagy része eddig is az ablakoktól maximum 7,5 méterre helyezkedett el. De most, egy új elrendezésben még egy kollégának jut több természetes fény, márpedig minden ember számít.

Mozgás

A másfél méteres szabály értelmében csak minden második asztalhoz lehet visszaülni, ezen kívül kialakítottak egy álló tárgyalót is, ami sportosabb, segít őrizni a távolságot, és nem engedi végtelenbe nyúlni a meetingeket.

Hőkomfort

Kitisztíttatták az irodai hűtőberendezéseket, és biztosítják a megfelelő hőkomfortot.

A túlfűtött iroda 6%-kal csökkenti a produktivitást, a túl hideg irodában pedig 4%-kal csökken a teljesítmény és természetesen ezzel összefüggésben a komfortszint is.1

Akusztika

Az irodába visszatérők új webkamerákat és fejhallgatókat kaptak, hogy zökkenőmentesen kommunikálhassanak a home office-osokkal.

Anyaghasználat

Fokozott takarítást vezettek be a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség Protokollja szerint. Átgondolták a tisztítandó lokációkat, a tisztítás és fertőtlenítés gyakoriságát és a használt tisztító- és fertőtlenítőszereket. A tisztítás-technológiát is átbeszéltük az iroda tisztaságáról gondoskodó szakemberekkel, például a tisztább felületeket biztosító kétvödrös felmosás alkalmazását.

Szellemi egészség

A visszatérés szervezésekor több kérdéssorral érdeklődtek a kollégák igényei és lehetőségei iránt. Igyekeztek az egyéni igényeket maximálisan figyelembe venni, így júniusban minden home office párti tervező otthon maradhatott, és minden visszatérést előnyben részesítő visszatérhetett.

Közösség

Az igen sportos iroda tavaszi futóversenye sajnos elmaradt, de folyamatosan szerveznek közös szabadtéri mozgásos programokat, és a heti két online irodai torna sem marad el. A karantén időszakát irodai fotópályázattal zárták, amire „Nekem ez az új normális” témában lehetett pályázni.

Az újranyitásban a BH számos kollégája részt vett, a sikeres irodaindítás a munkatársak együttműködésének eredménye.

A HuGBC WELL Munkacsoport ajánlásai az épületek biztonságos újranyitásához megtalálhatók a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete honlapján.

1 Wargocki P, Wyon DP, Sundell J, Clausen G, Fanger PO. The effects of outdoor air supply rate in an office on perceived air quality, sick building syndrome (SBS) symptoms and productivity. Indoor Air. 2000;10(4):222-236.

A teljes cikket az iroda honlapján találod.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja PTE és egy wuhani egyetem

A járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja PTE és egy wuhani egyetem

Azt is vizsgálják, hogy miként lehet a tervezési módszerekbe integrálni a közösségi életre vonatkozó egészségügyi előírásokat.

Július 18-án hajósmozi nyílik a Szajnán

Július 18-án hajósmozi nyílik a Szajnán

38 elektromos hajóból lehet majd filmeket nézni.

10 WELL-megoldás, ami segít egy iroda újranyitásában

10 WELL-megoldás, ami segít egy iroda újranyitásában

A Bánáti+Hartvig Építésziroda házon belül szállította a megoldást.

Hirdetés