Extravagáns fitneszközpontot álmodott a kínai főváros szívébe a Bara Design Studio.

A magyar Bara Design Studio nem akármilyen fitneszközpontot álmodott a kínai főváros szívébe, oda, ahol a bulinegyed fő verőere és a fashion street vénája adják az állandó lüktetést. Bara Ákos csapatát egy Los Angelesben felnőtt, de tajvani születésű befektető, Jonathan Ma bízta meg azzal, hogy Peking belvárosában, a felkapott környéknek számító Sanlitun negyedben megtervezzék a Superfit névre keresztelt fitneszcentert. Olyan építészeket és belsőépítészeket keresett, akik képesek a kínai ízlésnek megfelelő stúdiót megálmodni, az ázsiai országban ugyanis a konditermek és jógaszőnyegek világa szorosan kapcsolódik a divathoz és a helyi klubkultúrához.

Nem véletlen, hogy a harcművészeti sportoknak is tered adó, protein bárral, tetőtéri spa és wellness részleggel, valamint oktatótermekkel felszerelt Superfit épületét egyik oldalról Peking legfontosabb szórakozóhelyeit felvonultató utcája, a másikról a legnagyobb luxusmárkák lelőhelye, az ottani fashion street határolják. A felsőkategóriás fitneszközpont díszes társaságban van: 150 méterre tőle magasodik az új InterContinental Hotel méhsejtmintás felhőkarcolója, hasonló távolságon belül elérhető a minisztériumi negyed, az ablakok pedig a labdarúgó-válogatott edzőpályájára néznek.

A 17 ezer négyzetméteres épület egy megcsonkított, az olimpia idején kétszintesre levágott toronyház vasbeton szerkezetének teljes újragondolása, de ez az alkotói folyamat, rajtuk kívül álló okokból, igencsak próbára tette a tervezőket.

Ahogy a Superfitet építészként és belsőépítészként jegyző Bara Ákos ecseteli: nyelvi akadályok, a kínai nomenklatúra időközbeni teljes lecserélése, és az eltérő üzleti kultúra megnehezítették a kivitelezővel való kommunikációt (noha ő korábban a Harrods és a Lafayette áruházak építésén trenírozta magát).

Az erőteljes, dinamikus vonalak már a homlokaton megjelennek - Fotó: Bara Design Studio

„Nagyon sokáig ment a tervezés, és bonyolította a helyzetet, hogy miután Hszi Csin-pinget megválasztották elnöknek, sok embert eltávolítottak a kormányból. Akikkel elkezdtünk tárgyalni 2014-ben, azokról már beszélni sem lehetett 2016-ban.” Az információáramlást, a tárgyalásokat korlátozta, hogy hiányzott a stabil angolnyelvtudás és a szabad internet is. „Ha meg akartál valamit mutatni, akkor arra nem tudtál rákeresni a Google-ben, mert Kínában nincs Google, és a Gmailről küldött levelet is vagy megkapták a másik oldalon vagy nem”. 

A végeredmény viszont minden komplikáció ellenére nagyon impozáns lett: egy kezünkön meg tudjuk számolni, hány magyar építész tervezett ilyen léptékű épületet egy nehézsúlyú világvárosban. Belül carrarai márvány, réz, acél, keményfa és szőtt PVC-padlóból álló anyaghasználat jelzi, hogy a Superfitben a luxus és az elegancia mellett jól megfér a funkcionalitás is.

Míg a konditerem világítástechnikája olyan, hogy az alkalmas lehet divatbemutatók rendezésére is, a vastag acélszelvényekből álló galérián bármilyen dinamikus, súlyemelős mozgás biztonsággal elvégezhető.

A központ egyik legfontosabb helyisége - Fotó: Bara Design Studio

A jógatermeket a LitraCon fényáteresztő betonjához hasonló falakkal választották el egymástól, ahogy Bara fogalmaz „itt eleve csak olyan anyagok vannak, amikhez jó hozzáérni”. Ebből következik, hogy a jógatermekben nincsenek vakító lámpatestek sem, a világítás 100 százalékban természetes: lencseformájú csatornákon át engedik be a fényt.

Kívül az épületet rozsdás acéllemez borítja, és mivel Kínában ennek az anyagnak a használata nem olyan elterjedt, mint itthon, a Corten acél anyagszerűsége már önmagában is figyelemfelkeltő. A hatást az építészek azzal fokozták, hogy pikáns agresszivitást kölcsönöztek a tömbnek az éles, határozott vonalakból álló homlokzattal. Éjszaka, különböző irányokból megvilágítva ezek a vonalak a trendi közeghez méltó látványossággá emelik a fitneszközpontot.

Superfit fitneszközpont, Peking
Tervezés éve: 2014-2016
Kivitelezés éve: 2017
Terület: 17 ezer m²
Építész tervező: Bara Ákos
Belsőépítész: Bara Ákos
Grafikai arculat: Branding Records (Hongkong)

A cikk nyomtatásban az OCTOGON 152-es lapszámában jelent meg.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Magyarok étterme Amerikában
  • 2020-06-05 07:00
  • Deco

Magyarok étterme Amerikában

A TG Italiano tulajdonosai Los Angeles Downtown városrészében nyitottak éttermet.

Magyar dinamizmus Pekingben

Magyar dinamizmus Pekingben

Extravagáns fitneszközpontot álmodott a kínai főváros szívébe a Bara Design Studio.

Budapesti összepillantás a Berlinalén

Budapesti összepillantás a Berlinalén

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Hirdetés