Zene füleinknek

A Föld zenéjét küldi a fülekbe a mesterséges intelligencia.

A vizuális világ után a hangok felé repít el minket a mesterséges intelligencia révén a londoni székhelyű Yuri Suzuki. Az elektronikus zene, a művészet és a design szentháromságában alkotó japán származású zenész munkáiban a zene, a technológia és az ember kapcsolatát vizsgálja. A 23rd Triennale Milano International Exhibition (23. Milánói Triennálé, Nemzetközi Kiállítás) ad otthont Sound of Earth: Chapter 3 fantázianevű zenei installációjának.

 

 

Yuri Suzuki a Sound of Earth: Chapter 3 munkájával a lokális és globális közösségek szellemiségét, annak zenei összehangolását célozza. Projektjének középpontjában a milánói kiállítás bejáratánál elhelyezett 4 méter átmérőjű, háromszögű lapokból megformált hatalmas fekete gömb áll. A művészeti alkotás a mesterséges intelligencia segítségével azt vizsgálja, hogy miképpen fedezzük fel az egyes kultúrákat. A gépi tanulás eszköze összekapcsolja a különböző helyszíneket, és egy olyan kollektív hangzásvilágot teremt, melyben sem földrészek, sem határok nem érzékelhetők.

 

 

A The Sounds of Earth első része 2005-ben született: Yuri Suzuki utazási élményeit az azokon összegyűjtött változatos – a népzenétől kezdődően, a himnuszokon át, a szöveges előadásokig, – dallamok által osztotta meg a hagyományos térkép használata helyett. A projekt fizikai oldalát ekkor egy gömb alakú hanglemez testesítette meg, ahol a sávok a földrajzi értelemben vett határvonalakat szimbolizálták. A lemezen minden egyes országhoz az ott begyűjtött hanganyagot társította, így, mialatt a tű végighaladt a lemezen, egy 30 perces zenei utazáson élhette át a hallgató Suzuki négy világjáró évének emlékeit.

 

 

A projekt 2019-ben folytatódott a Sound of the Earth: Chapter 2 fejezettel. A művész a Dallas Museum of Art számára készített egy óriási, interaktív installációt, az itt lejátszott dallamok a hallgatóságtól érkeztek. A munka harmadik lépcsőjét a világjárvány ihlette. A Sound of the Earth: The Pandemic Chapter néven elkészült, felhasználóbarát weboldal hangfelvétel készítéséhez, és globális megosztásához nyújtott felületet.

 

 

Suzuki idei installációja a sorozat legambiciózusabb eleme. A projekt az Artists + Machine Intelligence Grants at Google Arts & Culture részeként életre hívott interaktív weboldalt egyesítette a milánói kiállításon látható fizikai gömbbel. A fekete geometriai test körül álló látogatók a Sound of The Earth: Chapter 3 weboldal által megosztott dallamokat hallhatják. A Sound of Earth: Chapter 3 arra emlékeztet, hogy némi odafigyeléssel bárki megtalálhatja a másikkal a közös hangot. 

Az Unknown Unknowns, An Introduction to Mysteries címet viselő 23. Milánói Triennálé 2022. december 11-ig látogatható.

 

 

Yuri Suzuki | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zene füleinknek

Zene füleinknek

A Föld zenéjét küldi a fülekbe a mesterséges intelligencia.

Egy japán designer újra divatba hozná a hanglemezt

Egy japán designer újra divatba hozná a hanglemezt

Nem volt még soha ilyen egyszerű a lemezkészítés.

A norvégok a vízen járnak

A norvégok a vízen járnak

A Snøhetta a vízen járás káprázatát hozza el nekünk.

Hirdetés