Az artKRAFT kincsesbányája

Wunderkammer, vagyis csodakamra. Egy olyan bútordarab, ahol különleges tárgyak gyűjteményével kerülünk szembe. Ha a modern Wunderkammerről van szó, nincsenek szabályok. Anatómia, herbáriumok és mindennapi használati tárgyak: minden jó hozzá!
 


A Wunderkammer elnevezés a német, míg a Cabinets of Curiosities az angolszász nyelvterületen terjedtek el a tizenhatodik századtól kezdve. Bármelyik megnevezést is használjuk, a lényeg: egy kivételes összeállítással kerülünk kapcsolatba, amely a maga sajátos módján mesél a gyűjtő világról alkotott felfogásáról. A 16-17-18. században a múzeumok előfutárjai voltak a Wunderkammerek.

Az uralkodók és arisztokraták Wunderkammerjei reprezentációs, esztétikai funkciót töltöttek be, a humanizmus és a tudomány korai művelői pedig inkább gyakorlati, tudományos céllal alakították ki gyűjteményüket. Nem is szekrények voltak ezek kezdetben, hanem szobák, ahol a tanulás és a szórakozás összekapcsolása volt az elsődleges cél. 

A Wunderkammerek a 21. században visszanyerték népszerűségüket, ügyes újraértelmezések révén, egy nagy adag váratlan látvánnyal lepik meg a szemlélődőt.
 

 

Minden Wunderkammer a szekrénnyel kezdődik! 

Fontos, hogy a szemlélőnek betekintést engedjen, így lehet üveges vitrin vagy nyitott polc, de akár egy asztalra is pakolhatsz. Válassz egy 1940-es évekbeli fémvitrint, vagy sokfakkos régi fiókokat, amiket falra is lehet szerelni. Ne félj az ipari vagy vintage daraboktól, a kopott megjelenés csak fokozza a Wunderkammered varázsát!

 

 

Miután megvan a tároló, nézzük, mi kerülhet bele!

Antik csecsebecsék mellett számos modernkori apróság is gyűjthető: kerámiafigurák, vintage telefonok, látványos ékszerek, gyerekjátékok, retro vázák. Ha a természetben sétálsz, szedj száraz terméseket, kagylókat, madártollat vagy kéregdarabot, akár együtt is csodásan mutatnak! Kaktuszgyűjteményed van? Vagy egy pici Pilea növényed? Nosza, rakd bele! Ne feledd a régi fényképeket, antik nyomatokat sem, ezek a szekrényed hátára ragasztva kellemes hátteret adnak.

 

 

Gyűjteményed összeállítása során te magad, a személyiséged is a Wunderkammered része lesz.

Olyan elemeket helyezz el egymás mellé, amelyek általában nem keverednek, de együtt jól mutatnak. Játssz, keverj, nincsenek szabályok!

 

Bútorok, kiegészítők, lámpák: ArtKRAFT
Növények: Pilea Projekt 
Ékszerek: TOTEMISM

 


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Wunderkammer, avagy a gyűjtés művészete

Wunderkammer, avagy a gyűjtés művészete

Az artKRAFT kincsesbányája

Modernkori Wunderkammer szarvasbogárral és hegesztő maszkkal

Modernkori Wunderkammer szarvasbogárral és hegesztő maszkkal

Liszkay Lilla fotográfus különleges „házi univerzuma” a TELEP Galériában.

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

Egy villaépület rejtőzködő kulcsszereplője

A csodás panorámát kínáló budai villa az új fejlesztésű zsaluziákkal lesz teljes. 

Hirdetés