Hirdetés

Waliczky Tamás Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című projektje képviseli Magyarországot a 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2019-ben.

Hirdetés

WALICZKY TAMÁS
 
KAMERÁK - KÉPZELT KAMERÁK ÉS MÁS OPTIKAI ESZKÖZÖK
58. VELENCEI KÉPZŐMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ 
 
KURÁTOR: SZEGEDY-MASZÁK ZSUZSANNA

A Molnár Ani Galéria örömmel és büszkén tudatja hogy Waliczky Tamás Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című projektje képviseli Magyarországot a 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2019-ben. A kiállítás kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna. A nyílt pályázatot a Ludwig Múzeum hírdette meg és egy 6 tagú szakmai zsűri bírálta el.

Waliczky Tamás a Velencei Biennále magyar pavilonjába tervezett Kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és annak megjelenítéséről szól. A cím elsősorban azokra a fantázia kamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. Másrészt azonban arra is vonatkoztatható, hogy a kamerák a mai életünket nagymértékben és részben észrevétlenül behálózzák. A projekt több műtípusból tevődik össze: a digitálisan megszerkesztett grafikák analóg gépezeteket, Szepesi Anna kifejezésével élve „kamera metaforákat” mutatnak, a kameráról készült animációk monitorokon láthatók, végül az átriumban az egyik fantázia kamera megépített, digitális változatán magunk is kipróbálhatjuk az egyik szerkezet működését. A fényképezőgép egyszerre szimulálja az emberi látást és alakítja azt. Waliczky számítógép-alapú gondolkodása és látása fényében az általa tervezett, analóg mechanizmussal működő fényképezőgépek is magukon viselik a számítógép jellegzetességeit.

Waliczky Tamás (1959), Budapesten született, Hongkongban él és dolgozik. Nemzetközileg elismert új-média művész, aki a nyolcvanas évek kezdete óta foglalkozik digitális művészettel. Számos nemzetközi díjat nyert, többek között az Ars Electronica Fesztivál Golden Nica Díját 1989-ben. Világszerte fontos intézményekben állított ki és munkái megtalálhatóak például a Pompidou, a MOMA, a ZKM vagy ACMI gyűjteményében.

Waliczky Tamás Kamerák és más optikai eszközök című egyéni kiállítása jelenleg látható a Molnár Ani Galériában. 

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kőszeghy Flóra építész-képzőművész kiállítása

Kőszeghy Flóra építész-képzőművész kiállítása

SPATIAL CUTS VOL.3.  – LAS címmel a Kahan Art Space-ben.

Három új kiállítással nyit újra a Ludwig Múzeum

Három új kiállítással nyit újra a Ludwig Múzeum

Augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a múzeum. Ezen a napon a belépés ingyenes! 

Nyári Nagyaukció Balatonfüreden

Nyári Nagyaukció Balatonfüreden

A Vaszary Galériában, a Pintér Aukciósház meghívására.

Hirdetés