Waliczky Tamás Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című projektje képviseli Magyarországot a 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2019-ben.

WALICZKY TAMÁS
 
KAMERÁK - KÉPZELT KAMERÁK ÉS MÁS OPTIKAI ESZKÖZÖK
58. VELENCEI KÉPZŐMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ 
 
KURÁTOR: SZEGEDY-MASZÁK ZSUZSANNA

A Molnár Ani Galéria örömmel és büszkén tudatja hogy Waliczky Tamás Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című projektje képviseli Magyarországot a 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2019-ben. A kiállítás kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna. A nyílt pályázatot a Ludwig Múzeum hírdette meg és egy 6 tagú szakmai zsűri bírálta el.

Waliczky Tamás a Velencei Biennále magyar pavilonjába tervezett Kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és annak megjelenítéséről szól. A cím elsősorban azokra a fantázia kamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. Másrészt azonban arra is vonatkoztatható, hogy a kamerák a mai életünket nagymértékben és részben észrevétlenül behálózzák. A projekt több műtípusból tevődik össze: a digitálisan megszerkesztett grafikák analóg gépezeteket, Szepesi Anna kifejezésével élve „kamera metaforákat” mutatnak, a kameráról készült animációk monitorokon láthatók, végül az átriumban az egyik fantázia kamera megépített, digitális változatán magunk is kipróbálhatjuk az egyik szerkezet működését. A fényképezőgép egyszerre szimulálja az emberi látást és alakítja azt. Waliczky számítógép-alapú gondolkodása és látása fényében az általa tervezett, analóg mechanizmussal működő fényképezőgépek is magukon viselik a számítógép jellegzetességeit.

Waliczky Tamás (1959), Budapesten született, Hongkongban él és dolgozik. Nemzetközileg elismert új-média művész, aki a nyolcvanas évek kezdete óta foglalkozik digitális művészettel. Számos nemzetközi díjat nyert, többek között az Ars Electronica Fesztivál Golden Nica Díját 1989-ben. Világszerte fontos intézményekben állított ki és munkái megtalálhatóak például a Pompidou, a MOMA, a ZKM vagy ACMI gyűjteményében.

Waliczky Tamás Kamerák és más optikai eszközök című egyéni kiállítása jelenleg látható a Molnár Ani Galériában. 

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mit tanulhatunk a fáktól?

Mit tanulhatunk a fáktól?

Csizik Balázs egyéni kiállítása a Molnár Ani Galériában

Wolsky András kiállítás Madridban és Lisszabonban

Wolsky András kiállítás Madridban és Lisszabonban

A képzőművész geometrikus absztrakt munkáit a generált véletlen és az idő hozza létre.

Plakátok, tárgyak, terek

Plakátok, tárgyak, terek

Kihagyhatatlan Art Deco kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

Hirdetés