Waliczky Tamás Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című projektje képviseli Magyarországot a 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2019-ben.

WALICZKY TAMÁS
 
KAMERÁK - KÉPZELT KAMERÁK ÉS MÁS OPTIKAI ESZKÖZÖK
58. VELENCEI KÉPZŐMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ 
 
KURÁTOR: SZEGEDY-MASZÁK ZSUZSANNA

A Molnár Ani Galéria örömmel és büszkén tudatja hogy Waliczky Tamás Kamerák – Képzelt kamerák és más optikai eszközök című projektje képviseli Magyarországot a 58. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2019-ben. A kiállítás kurátora Szegedy-Maszák Zsuzsanna. A nyílt pályázatot a Ludwig Múzeum hírdette meg és egy 6 tagú szakmai zsűri bírálta el.

Waliczky Tamás a Velencei Biennále magyar pavilonjába tervezett Kamerák című kiállítása a vizuális érzékelés tágas lehetőségeiről és annak megjelenítéséről szól. A cím elsősorban azokra a fantázia kamerára utal, melyeket Waliczky 2016 óta tervez. Másrészt azonban arra is vonatkoztatható, hogy a kamerák a mai életünket nagymértékben és részben észrevétlenül behálózzák. A projekt több műtípusból tevődik össze: a digitálisan megszerkesztett grafikák analóg gépezeteket, Szepesi Anna kifejezésével élve „kamera metaforákat” mutatnak, a kameráról készült animációk monitorokon láthatók, végül az átriumban az egyik fantázia kamera megépített, digitális változatán magunk is kipróbálhatjuk az egyik szerkezet működését. A fényképezőgép egyszerre szimulálja az emberi látást és alakítja azt. Waliczky számítógép-alapú gondolkodása és látása fényében az általa tervezett, analóg mechanizmussal működő fényképezőgépek is magukon viselik a számítógép jellegzetességeit.

Waliczky Tamás (1959), Budapesten született, Hongkongban él és dolgozik. Nemzetközileg elismert új-média művész, aki a nyolcvanas évek kezdete óta foglalkozik digitális művészettel. Számos nemzetközi díjat nyert, többek között az Ars Electronica Fesztivál Golden Nica Díját 1989-ben. Világszerte fontos intézményekben állított ki és munkái megtalálhatóak például a Pompidou, a MOMA, a ZKM vagy ACMI gyűjteményében.

Waliczky Tamás Kamerák és más optikai eszközök című egyéni kiállítása jelenleg látható a Molnár Ani Galériában. 

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Wolsky András kiállítás Madridban és Lisszabonban

Wolsky András kiállítás Madridban és Lisszabonban

A képzőművész geometrikus absztrakt munkáit a generált véletlen és az idő hozza létre.

Új építészeti díj talált gazdára

Új építészeti díj talált gazdára

A 75 éves Középülettervezési Tanszék jubilemi kiállításán először adták a Weichinger Károly díjat.

Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám az Esterházy Art Award 2021 díjazottjai

Rózsa Luca Sára, Tranker Kata és Ulbert Ádám az Esterházy Art Award 2021 díjazottjai

Az elismeréshez kapcsolódó kiállítás 2021. december 1-től 2022. február 13-ig látogatható a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban, Budapesten.

 

Hirdetés