Meghackelte a saját kiállítását a Clevelandi Természettudományi Múzeum.

Minden idők egyik legismertebb autótípusa előtt tisztelgett a Clevelandi Természettudományi Múzeum, egyben persze csapott egy kis hírverést magának.

A múzeum a Reddit közösségi oldalon bukott le, amikor a muppaphone nevű felhasználó megosztott egy képet az intézmény rovargyűjteményéről. A gombostűre szúrt állatkák között helyet kapott egy Bogárhátú is, vagyis a klasszikus vonalvezetésű Volkswagen. Az összetéveszthetetlen, púpos hátat 1938-tól 2003-ig gyártották, a nevéhez híven valódi népautó lett, az autótörténet egyik ikonikus típusává vált.

A reddit felhasználói értékelték a poént, de néhányan megjegyezték: nem a clevelandiek az elsők, akiknek ez eszébe jutott: hasonló geggel találkozhatnak az Ausztrál Természettudományi Múzeumba látogatók, míg mások Berlinben láttak a rovarok között Bogarat. A hasonló gegek nem csak bogár-vonalon népszerűek a múzeumoknál: tavaly az amszterdami Rijksmuseum napokkal azután előállt egy ötlettel, miután Banksy Girl and Balloon címe képe ledarálta magát egy aukción. A hollandok egy tízdolláros ajándéktárgyat terveztek, amelyen klasszikus festmények képeslapnyi változatát lehetett ledarálni. Mondani sem kell, a Hello from Banksy-sorozat első eresztését pillanatok alatt elkapkodták.

Ezzel párhuzamosan létezik egy másik múzeumi trend: néhány napja a legnagyobb párizsi múzeumok közölték, hogy ingyenesen elérhetővé teszik a gyűjteményeikben található több mint 100 ezer műalkotás nagy felbontású digitális reprodukcióját, de az elmúlt években több múzeum már meg is tette ezt. Erről itt írtunk bővebben, a cikk végén összegyűjtve néhány ingyenessé tett gyűjteményt.

És mi a helyzet a VW-vel? A német cég már rég elhagyta a Bogár-korszakot, éppen azért tervezett magának új logót tavaly, hogy azzal  korszakhatárt jelöljön. Az elsőre egyszerűnek tűnő változtatásokat néhány grafikus egyenesen „forradalminak” tartotta.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy kiállítás arról, mi marad a kiállításokból

Egy kiállítás arról, mi marad a kiállításokból

Katalógus Katalógus az ISBN Galériában.

Egy monolit önazonosságáról

Egy monolit önazonosságáról

Az új Néprajzi Múzeum és Látogatóközpont. Cikkünk az OCTOGON magazin 175-ös (2022/3-as) lapszámából.

Múzeumi service design

Múzeumi service design

Digitális stratégiába és service designba fektetnek a múzeumok a pandémia után.

Hirdetés