Vörös hálózat

A fizikai és digitális világ kapcsolatrendszerére reflektál a Madrid Art Fair keretében kiállított vörös fényben fürdő installáció.

A College of Architects of Madrid szervezésében került megrendezésre 2021-ben a Urvanity Art Fair. A Deborah Lopez és Hadin Charbel építészek által alapított, londoni székhelyű, több tudományterületet összefogó kutató- és designer stúdió, a Pareid installációval készült az eseményre: Everywhere & Nowhere néven ideiglenes konferenciahelyszínt és közösségi teret tervezett. A vörös installációban kizárólag PVC-csöveket, lámpákat és fémlemezeket használtak fel.

 

 

A fizikai és digitális világ kapcsolatrendszerének ábrázolására az építészstúdió csővezetékek, kábelek, vezetékek komplex hálózatát építette fel. A projektet az ikonikus vörös címkés spanyol Mahou sörmárka támogatta, így – a brandre utalva – az egész helyet ebbe az árnyalatba borították a neoncsövekkel. 

 

 

Az egymáshoz csatlakoztatott PVC csövek zárt hálózatát a mennyezethez és a falakra rögzítették. A csövek oldalról, három betonoszloptól indulnak, faágakként kígyóznak végig a térben. Az atmoszféra magával ragadó, a különböző funkciókat eltérő hosszúságú csövek jelölik. A helyiség közepén hat fémpad, vetítővászon és egy alacsony emelvény kapott helyet, az egyik sarokban egymásba fonódó PVC-k tömege ülőalkalmatosságként és játszótérként szolgál. A közösségi térben bárpult várja a látogatókat. 

 

 

„Csövek, vezetékek ívelnek városokon, országokon, kontinenseken át, gyakran a szabadban futnak, se elejük, se végük, aztán egyszer csak hirtelen eltűnnek. (…) Jelen vannak látható és láthatatlan formában, léteznek mindenhol, és mégsincsenek sehol sem” – fogalmaz a Pareid. Az ilyen elemek képezik a digitális és infrastrukturális hálózatok alapját, itt, ebben a térben pedig az egyének és csoportok közötti kapcsolatot szimbolizálják.

 

 

A Pareidet az éghajlat, az ökológia, az emberi érzékelés, a mesterséges intelligencia vizsgálata, kontextusa foglalkoztatja. Az Everywhere & Nowhere ezt tökéletesen tárja elénk. A Madrid Art Fair és ehhez hasonló események során kialakuló szociális összefonódások megfejthetetlen természetére az installáció jól érzékelhető, látványos, figyelemfelkeltő módon, anyagi formában, közösségi gyülekezőhelyeként reflektál.

 

 

Pareid | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: FRAME

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vörös hálózat

Vörös hálózat

A fizikai és digitális világ kapcsolatrendszerére reflektál a Madrid Art Fair keretében kiállított vörös fényben fürdő installáció.

Metróállomás a norvég erdő közepén

Metróállomás a norvég erdő közepén

A Sporaarchitects, karöltve az Austigard Arkitektur csapatával egy igazi álom metróállomást álmodott meg Skøyenbe. 

Kata Szegedi installációk a Roche Boboisban

Kata Szegedi installációk a Roche Boboisban

Kortárs magyar divat & francia design

Hirdetés