Hirdetés

Vörös hálózat

A fizikai és digitális világ kapcsolatrendszerére reflektál a Madrid Art Fair keretében kiállított vörös fényben fürdő installáció.

A College of Architects of Madrid szervezésében került megrendezésre 2021-ben a Urvanity Art Fair. A Deborah Lopez és Hadin Charbel építészek által alapított, londoni székhelyű, több tudományterületet összefogó kutató- és designer stúdió, a Pareid installációval készült az eseményre: Everywhere & Nowhere néven ideiglenes konferenciahelyszínt és közösségi teret tervezett. A vörös installációban kizárólag PVC-csöveket, lámpákat és fémlemezeket használtak fel.

 

 

A fizikai és digitális világ kapcsolatrendszerének ábrázolására az építészstúdió csővezetékek, kábelek, vezetékek komplex hálózatát építette fel. A projektet az ikonikus vörös címkés spanyol Mahou sörmárka támogatta, így – a brandre utalva – az egész helyet ebbe az árnyalatba borították a neoncsövekkel. 

 

 

Az egymáshoz csatlakoztatott PVC csövek zárt hálózatát a mennyezethez és a falakra rögzítették. A csövek oldalról, három betonoszloptól indulnak, faágakként kígyóznak végig a térben. Az atmoszféra magával ragadó, a különböző funkciókat eltérő hosszúságú csövek jelölik. A helyiség közepén hat fémpad, vetítővászon és egy alacsony emelvény kapott helyet, az egyik sarokban egymásba fonódó PVC-k tömege ülőalkalmatosságként és játszótérként szolgál. A közösségi térben bárpult várja a látogatókat. 

 

 

„Csövek, vezetékek ívelnek városokon, országokon, kontinenseken át, gyakran a szabadban futnak, se elejük, se végük, aztán egyszer csak hirtelen eltűnnek. (…) Jelen vannak látható és láthatatlan formában, léteznek mindenhol, és mégsincsenek sehol sem” – fogalmaz a Pareid. Az ilyen elemek képezik a digitális és infrastrukturális hálózatok alapját, itt, ebben a térben pedig az egyének és csoportok közötti kapcsolatot szimbolizálják.

 

 

A Pareidet az éghajlat, az ökológia, az emberi érzékelés, a mesterséges intelligencia vizsgálata, kontextusa foglalkoztatja. Az Everywhere & Nowhere ezt tökéletesen tárja elénk. A Madrid Art Fair és ehhez hasonló események során kialakuló szociális összefonódások megfejthetetlen természetére az installáció jól érzékelhető, látványos, figyelemfelkeltő módon, anyagi formában, közösségi gyülekezőhelyeként reflektál.

 

 

Pareid | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: FRAME

 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Terrán tetőcserepek időtállóságának titka

A Terrán tetőcserepek időtállóságának titka

A beton mint tetőcserép-alapanyag kiváló választás, amelyet már több évezreddel ezelőtt is nélkülözhetetlen elemként tartottak számon az építőiparban.

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Betonhidat nyomtattak Sanghajban

Két robotkaros 3D nyomtatóval, mindössze 450 óra alatt nyomtattak egy több mint 26 méter hosszú gyalogoshidat Kínában. A számítások szerint a hagyományos építésnél 33 százalékkal került kevesebbe printelni. 

Metróállomás a norvég erdő közepén

Metróállomás a norvég erdő közepén

A Sporaarchitects, karöltve az Austigard Arkitektur csapatával egy igazi álom metróállomást álmodott meg Skøyenbe. 

Hirdetés