Vetített valóság

Okosablakot nyit Caseysimone Ballestas az otthon falain túli világra.

A San Franciscó-i származású Caseysimone Ballestas építészeti, szociálpszichológiai, informatikai és ipari mérnöki tanulmányait követően jelenleg a Delfti Műszaki Egyetemen dolgozik térinformatikai kutatóként. Kutatási területének középpontjában az emberi tapasztalás, a számítástechnika és az építészet kapcsolata áll. Ballestas a Frame Magazin „Frame 146” elnevezésű, okosotthonokra irányuló felhívására jelentkezett az általa tervezett Aperture Reality (Kirekesztett valóság) okosablak-koncepciójával.

 

 

Az Aperture Reality kapcsolatot teremt a falakon túli világgal. Működési elvének érdekessége, hogy a virtuális valóságot egy nagyon is hétköznapi, fizikai síkon – az otthonok ablakain, – jeleníti meg. Az alkalmazás lényegében információközlésre szolgál, legyen szó akár időjárás-előrejelzésről, akár az ablakon túl látható tárgyakkal, épületekkel, helyszínekkel kapcsolatos adatokról, leírásokról, képekről.

 

 

Ahogy az Aperture Reality koncepció működéséhez is, a virtuális és a fizikai sík együttese szükséges, úgy az „elsősorban építész, másodsorban technológus” Caseysimone Ballestas munkájában is a kettősség jelenik meg: az épített környezetbe illeszti új, térbeli számítástechnikai elképzeléseit. Koncepciójában a kiterjesztett valóság az ablaknyílásokon keresztül jut be az otthonokba – tekinthetünk rá akár a dupla üvegezés egy friss verziójaként is.

A tervező szerint azonban a virtuális világnak csak az otthonok bizonyos területén van valódi létjogosultsága. „Az emberek azt szeretnék, ha az otthonuk a nyugalom szigete lenne. Vágynak azonban arra is, hogy a számítástechnika által nyújtott gondtalanság – a tiszta padló, a megfelelő világítás, stb. – beépülne a tényleges valóságukba” – osztja meg gondolatait Ballestas. Az Aperture Reality tulajdonképpen a környezethez kapcsolódó információkat szolgáltat, melyek az ablakon jelennek meg – ilyenkor az alapvetően átlátszó felület, tartalomtól függően akár teljesen átlátszatlanná is válhat.

 

 

A személyes környezetünk kényes helyszín a virtuális valóság számára, ám jól meghatározott keretekkel, a technológia diszkrét alkalmazásával mindenképp előremutató kezdeményezés válhat az Aperture Reality-ből. Elég csak egy borús, sötét napra, egy kedvezőtlenebb fekvésű lakásra, vagy az ablak előtti biztonsági rácsokra gondolnunk, Ballestas koncepciójával mindez egy mozdulattal módosítható, és a kedvünkre formálható: „egy gombnyomásra” világosabb lesz, megnyugtató kilátásban gyönyörködhetünk, vagy egyszerűen csak szabadon átlátható ablakokat kapunk.

Ballestas ötlete nyomán, a virtuális ablakot a helyén kezelve valóban építő, élhető perspektíva rajzolódik ki előttünk. És mivel az ablakok természete a nyilvánosság, a láttatott kép sem csupán az egyénnek okoz örömöt, hanem igazi közösségi élménnyé válik.

 

 

Caseysimone Ballestas | Web | Facebook

 

 

Forrás: Frame

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vetített valóság

Vetített valóság

Okosablakot nyit Caseysimone Ballestas az otthon falain túli világra.

Búcsúznak a Lánchíd oroszlánjai

Búcsúznak a Lánchíd oroszlánjai

A több mint tíztonnás szobrok egy újpesti műteremben újulnak meg.

BREEAM Excellent előminősítést kapott a Váci Greens E épülete

BREEAM Excellent előminősítést kapott a Váci Greens E épülete

Ez már a hatodik, BREEAM minősítéssel rendelkező épülete a TIBA Építész Stúdiónak.

Hirdetés