Hirdetés

Rengeteg kulturális intézmény nyújt ingyen online tartalmakat a karantén idején.

Hirdetés

Többek között a Műcsarnok, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház, a Várkert Bazár és a Budapesti Francia Intézet is ingyenesen elérhető online kulturális tartalmakkal jelentkezik a koronavírus miatti karantén idején.

A Műcsarnok saját aktuális kiállításainak virtuális sétáit készítette el és tette elérhetővé. A látogatók így az intézmény kényszerű zárva tartása alatt számítógépük előtt ülve tekinthetik meg a Párizsban élő magyar képzőművész, Major Kamill Papírok-rácsok-akkád című kamaratárlatát, a Derkovits képzőművészeti ösztöndíjasok pályázati kiállítását, valamint Paolo Ventura sajátos hangulatú velencei fotográfiáit.

Számos online tartalmat tölt fel a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) is: az aktuális kiállításokból mutatnak be érdekes műveket, tesznek közzé letölthető feladatokat, interaktív tartalmakat, de az FMC YouTube csatornája is rengeteg videóval jelentkezik.

Új, közös projektet indított a Kecskeméti Médiacentrum és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház is: a művészek mindennap felolvasnak egy-egy gyerekeknek és felnőtteknek szóló mesét, novella- vagy regényrészletet. A sorozat hétfő este indult a Kecskeméti Televízióban és a közösségi oldalakon: Cseke Péter előadásában Benedek Elek A kis gömböc című meséjét lehetett meghallgatni, Frigyesi Tünde pedig Rejtő Jenő Vesztegzár a Grand Hotelben című kötetéből olvasott fel.

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

A Várkert Bazár Várkert Irodalom - Aposztróf című műsora a karantén idején is jelentkezik irodalmi beszélgetésekkel. Az első, keddi élő bejelentkezése Örkény István munkásságát járta körül Udvaros Dorottya színművésszel és Juhász Anna irodalmárral.

A járvány idején zárva tart a Francia Intézet Médiatára is, ám az érdeklődők most három hétig ingyenesen próbálhatják ki az online könyvtárat, és a honlapon elvégzett regisztráció után ingyenesen tölthetnek le francia nyelvű e-könyveket, napilapokat, folyóiratokat, filmeket, zenéket és hangoskönyveket.

A koronavírus-helyzet miatt későbbi időpontra halasztották a Vad erdők, vad bércek című film mozibemutatóját, a film alkotói, Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika azonban a Youtube-on ingyenesen hozzáférhetővé tették három korábbi természetfilmjüket, a Vad Szigetközt, a Vad Kunságot és a Tiltott zónát.

A Budapest Varieté a 2019-es és 2020-as előadásait adja le Facebook oldalán csütörtöktől vasárnapig két-két részletben.

Közvetlenül is reflektál a koronavírus-járványra az otthon kinyomtatható és játszható, Maradj otthon! nevű kártyajáték. A koronavírusról szóló hasznos információkat megosztó, Makray János festőművész által illusztrált kártyalapok a Facebookról tölthetők le.

A Művészetek Palotája eredetileg a 15. születésnapjára tett ingyen elérhetővé 80 koncertfelvételt, ám azóta a helyzetre való tekintettel továbbra is nyilvánossá teszi a tartalmakat.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus áldozata lett Vittorio Gregotti olasz építész

A koronavírus áldozata lett Vittorio Gregotti olasz építész

A 92 éves Gregotti koronavírus okozta tüdőgyulladásban halt meg Milánóban.

A koronavírus hatására egyre több építész dolgozik távmunkában

A koronavírus hatására egyre több építész dolgozik távmunkában

A munkálatok egyelőre haladnak, de senki nem tudja megmondani, milyen hatással lehet a járvány elhúzódása.

A koronavírus jó lehetőség arra, hogy változtassunk

A koronavírus jó lehetőség arra, hogy változtassunk

Li Edelkoort, a divatipar doyenje szerint eddig nem sikerült elég bölcsnek lennünk, a vírussal most kaptunk egy újabb esélyt.

Hirdetés