Hirdetés

Kutyabarát strandok viszont vannak, ha nem is túl sűrűn a tavainknál.

Hirdetés

Bár a „kutyás strand” kifejezés hivatalosan nem értelmezhető, az elmúlt években sokat fejlődött a kutyatartás kultúrája – írta összeállításában a Kutyabarat.hu, kiemelve, hogy az utóbbi öt évben négy önkormányzat is kialakított kutyás fürdőzési lehetőséget a településén belül.

Tíz éve még szinte ismeretlen fogalom volt a magyar kutyatartók számára a „kutyás strand” kifejezés, ám az utóbbi években egyre népszerűbbek ezek a szabadvízi fürdőhelyek – írja a portál. Az utóbbi öt évben négy önkormányzat – Fonyód, Balatonföldvár, Keszthely és Tiszafüred – is kialakított kutyás fürdőzési lehetőséget.

De mitől kutyabarát egy strand?

A „kutyás strand” kifejezés hivatalosan nem értelmezhető, csupán egy, a közbeszédben elterjedt megfogalmazás, miután a hazai fürdőhelyek, strandok működését egy 2008-as kormányrendelet szabályozza, mely viszont egyértelműen fogalmazza meg, hogy kutyák ezeken a területeken nem tartózkodhatnak.

Tehát a jelenlegi kutyás strandok olyan területek, melyek hivatalosan nem strandok, azonban fürdésre alkalmasak.

A Balatonnál és a Tisza-tónál ezek a hivatalos fürdőhely kategória alól kivont vízparti területek, ahol mindenki saját felelősségére fürödhet – természetesen az önkormányzat vagy üzemeltető szabályainak betartása mellett.

Annak, hogy több kutyás fürdőzési lehetőség legyen Magyarországon, több akadálya is van jelenleg, például a természetvédelmi területek és meglévő strandok, ahol az önkormányzatok nem tudnak már kialakítani ilyen területeket, vagy épp az önkormányzatok kedvezőtlen hozzáállása, illetve a helyi lakók és nyaralótulajdonosok vétói – írja a Kutyabarát.hu, kiemelve az adott vízpart emberi fürdőzésre alkalmasságának fontosságát is, mert az ismeretlen vízminőségű, nem ellenőrzött hely mindenki számára veszélyt jelent.

A lap ír az előzményekről, melyek megalapozták a hazai kutyás strandok létrejöttét, végül részletezi a négy fentebb sorolt önkormányzat kutyás strandjait.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Újabb trükkök a Varázserdőben

Újabb trükkök a Varázserdőben

Tovább bővül a Pallagi úti sétány, új fényjáték és vízi attrakció is lesz.

Hosszabb lett a balatonfüredi partszakasz

Hosszabb lett a balatonfüredi partszakasz

A város strandot épít a most vásárolt nyolcezer négyzetméteres vízparti ingatlanton.

Nem késő felfedezni: a Miskolctapolcai Standfürdő

Nem késő felfedezni: a Miskolctapolcai Standfürdő

Az OCTOGON 161-es (2020/5-ös) számában régi adóságunkat törlesztettük az épület bemutatásával.

Hirdetés