Üveglények

A francia Hellène Gaulier meghökkentő, vidám kollekciójában az üveg-fém szerelemgyerekét tárja elénk.

Végiggörgetve Hellène Gaulier weboldalát a designer korántsem hétköznapi univerzuma tárul elénk. Animált, izgő-mozgó figurái már a részletek megismerése előtt sejtetik a tervezőnő ötletes, mesebeli fantáziavilágát. Az „ízületes” falipolc, a könyvbemutató doboz, a rozsdamentes pörgettyűk, a poliptanulmánya mind-mind a hétköznapit maga mögé utasító tárgyak, installációk, pont ugyanúgy, ahogy a 2018-ban megvalósult „Le Pitres” projekt darabjai is.

 

 

Hellène Gaulier, a Centre International d’Art Verrier de Meisenthal és Bernard Chauveau kiadó kollaborációja 2015-ben kezdődött. A tervezőnő és az üvegmegmunkáló mesterek egy csoportja ekkor kezdték el kutatni a sárgaréz és forró üveg fuzionálási lehetőségeit, amelyekből aztán játékos „lények” keltek életre: az alkotók finom, apró rézlábakon álló, mozdulatlanságukban is mozduló, különleges fújt-üveg edényeket teremtettek.

 

 

A kétféle anyag korlátait figyelembe véve, látszólagos összeférhetetlenségük ellenére kellett a szakembereknek kitalálni egy olyan gyártási folyamatot, amely során az üveget és a rézlábakat mégis ötvözni tudják. Három év kísérletezés után született meg a megoldás: minden egyes darabhoz saját, speciális gipsz öntőformát készítettek, a rézdarabokat előre megmunkálták, és azokat a fúvott üvegedényeken a megmunkálás során szándékoltan üresen hagyott résekbe illesztették. Az általuk kidolgozott módszerrel sikerült viszonylag egyszerűen megoldaniuk e két anyag valószínűtlen kombinációját, ráadásul a létrejött teremtmények amellett, hogy valóban funkcionálisak, eredetiek, látványosak és meghökkentők is.

 

  

Hellène Gaulier | Web | Facebook | Instagram
Centre International d’Art Verrier de Meisenthal
 | Web | Facebook | Instagram


 

Forrás: designboom


 

Még több fotó a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Üveglények

Üveglények

A francia Hellène Gaulier meghökkentő, vidám kollekciójában az üveg-fém szerelemgyerekét tárja elénk.

Béke a dombtetőn

Béke a dombtetőn

Ha ősz, akkor szőlő, szüret, bor, borászatok – ezúttal egy korábbi, a mindszentkállali Laury pincészet borteraszát bemutató cikkünket osztjuk meg újra veletek

Fény más megvilágításban

Fény más megvilágításban

Superluminal, a LAM új tárlata

Hirdetés