Három tervező és egy popzenekar tervezte újra az ikonikus világítótárgyat

Az eredetileg Edward Craven Walker brit feltaláló által tervezett, hivatalosan Astro lámpa névre hallgató lámpa 1963-ban jelent meg a piacon, azóta pedig a pop- és designkultúra ikonikus darabjává vált. A lávalámpa 60. évfordulója alkalmából a Mathmos világítástechnikai cég égisze alatt jubileumi designt alkottak: Sabine Marcelis, Job Smeets és Camille Walala tervezők a Duran Duran popzenekarral és Rankin brit fotóssal közösen limitált példányszámú lávalámpákat terveztek.


A francia tervező, Walala, a színes, fekete vonalakkal keretezett geometrikus alkotásairól ismert, így olyan lámpát tervezett, amely ezekkel a mintákkal játszik. „Imádom az Astro lámpánk színeit, és azt, ahogyan kölcsönhatásba lépnek a keretezett fekete talppal és kupakkal. Egy vidám megközelítés a designtörténet egy ikonikus darabjára” – mondta Walala.
 


A Walala merész színeivel ellentétben a holland Marcelis visszafogottabb designnal rukkolt elő. A lámpát úgy tervezte, hogy kikapcsolt állapotban teljesen fehérnek tűnjön, és csak megvilágításkor látszódjon benne a „láva”. 

„Mindig is lenyűgözött a lávalámpákban a folyadék anyagisága, a titkos képlet, amit mindenki próbál megérteni. Ezt a titokzatosságot akartam fokozni azzal, hogy az üveget úgy marattam, hogy a lávafolyadék egy köd mögé fátyolosodjon. A burkolatot közben szándékosan fehér vászonná alakítottam, nincs logó, nincs fényes felület, amely tükrözné a környezetét, csak egy edény, amely a benne rejlő varázslatnak ad otthont” – mesélte Marcelis. 


A Studio Job közben olyan lámpát tervezett, amelyet a tényleges láva, a geológiai formációk és a bennük található kövületek inspiráltak. A lámpa arany alapja és teteje állati csontvázak metszeteivel készült, az üveg pedig teljesen aranyszínűvé válik, amikor a lámpát kikapcsolják.

„A lávalámpa a 70-es évekbeli fiatalságomhoz kötődik. Olyan számomra, mint egy kis színház, ezért megpróbáltam a lehető legdrámaibbá tenni a tervemet a forma korlátain belül. A lávalámpákhoz általában retro vintage hangulat kapcsolódik, ami most a csontvázakkal és a vörös lávával gótikus és klasszikus lesz” – osztotta meg a tervező, Job Smeets. 


A három tervező mellett a Mathmos megbízta a Duran Duran popzenekart és John Rankin Waddell brit fotóst, hogy tervezzenek ők is egy lámpát. A Duran Duran, akiknek a 2000-ben megjelent Pop Trash című albumukon szerepel egy Lava Lamp című szám, egy ezüstszínű lámpát alkotott, amelyben rózsaszín láva bugyog. A lámpa kupakjába belevésték a négy zenekari tag aláírását. 
 


Forrás: Dezeen

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Designkapcsolókkal bővült a BE LIGHT! kínálata (X)

Designkapcsolókkal bővült a BE LIGHT! kínálata (X)

Atelier Luxus designkapcsolók!

Hirdetés