Horváth Ákos Kisasztal együttes nappaliba és társasági térbe című mestermunkája a MOME Formatervező művész MA szakán.

Horváth Ákos a MOME Formatervező művész MA szakán készült Kisasztal együttes nappaliba és társasági térbe elnevezésű mestermunkáját a klasszikus berendezési tárgyak lakótérben betöltött eredeti funkciójuk változásának elemzéséből kiindulva alkotta meg. A munkát a diplomázó leírásával közöljük.
 


Klasszikus bútorok – új felhasználói igények

A térben elhelyezett tárgyak amellett, hogy ellátják a rendeltetésüket, beépülnek a társadalmi és kulturális környezetünkbe, ezzel annak szerves részévé és megformálójává válnak. Így tervezőként és felhasználóként egyaránt formáljuk a környezetünket, a tárgyakon keresztül információkat közlünk, jeleket készítünk, emellett saját szubjektumunk is megjelenik bennük. A termékek maguk nem beszélnek, de projekciós felületeket kínálnak a jelentés számára.  Ez megkívánja az értelmezést. Fontos feltárni és megvizsgálni a tervező által alkotott tárgyak látható és nem látható jelentéstartalmát, figyelembe véve a produktumok jelentését, az anyagi és minőségi, valamint ergonómiai tulajdonságokat, a terméktől várt működést, az esztétikát, a kulturális sajátosságokat és a tárgy által közvetített emóciókat.

Szakdolgozatommal arra vállalkozom, hogy a klasszikus berendezési tárgyak lakótérben betöltött eredetét és szerepét vizsgálom a történelmi-kulturális háttér feltárásával és elemzésével. A kutatómunkám során többek között arra keresem a választ, hogy az általam vizsgált bútortípusok eredeti tervezett funkciójukhoz képest milyen szerepet kapnak egy mai lakótérben. Feltételezésem szerint a klasszikus berendezési tárgyak lakótérben betöltött tervezett funkciójuk mára több esetben csak részben látja el eredeti szerepét. Az eredeti funkciók a társadalmi változásokkal korrelálva részben átalakultak, igazodva a folyamatosan változó felhasználói és kulturális igényekhez, életminőségekhez, ami összefüggésbe hozható a lakóterek használatának és az életmódnak a változásával. 
 

Kisasztal együttes nappaliba és társasági térbe

Asztal együttes tervezése, ahol a modern eszközzé vált dekorációs funkciót kombinálom tároló funkcióval, lábtartó funkcióval és társasági alkalmakat kielégítő funkcióval. A funkciók kombinálását az asztal együttes különböző alakzatba rendezésével érem el. A többfunkciós bútort családok nappalijába, valamint a célközösséget kibővítve irodák, szállodák, illetve közületi terek előterébe tervezem.
 

Szakdolgozati konzulens: Wunderlich Péter
Témavezető: Kerékgyártó András


 

MOME | Web | Facebook | Instagram  

 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Többfunkciós kisasztal

Többfunkciós kisasztal

Horváth Ákos Kisasztal együttes nappaliba és társasági térbe című mestermunkája a MOME Formatervező művész MA szakán.

Budapesti összepillantás a Berlinalén

Budapesti összepillantás a Berlinalén

Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációjának szurkolhatunk a február 16-án kezdődő 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

Föld és víz jegyében

Föld és víz jegyében

Cseh tervező döngölt földből épített nyaralókat Costa Ricában.

Hirdetés