A pályázati felhívást a Magyar Divat & Design Ügynökség kérdőíves kutatása előzte meg.

Társadalmi egyeztetés kezdődött a divat- és designipari vállalkozásokat támogató, 10 milliárd forint keretösszegű pályázatról, az előminősítésre a jelentkezők november 16-tól regisztrálhatnak – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László.

Bata-Jakab Zsófia és György László az ITM és az MDDÜ közös bejelentésén

A divat- és designipar nem luxus: csaknem százezer embernek ad munkát, arányaiban az egyik legnagyobb exportkapacitással rendelkező ágazat, amelyben jelentős fejlődési potenciál van, mondta az államtitkár. A felhívásra mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezhetnek, a pályázat a modern üzleti és termelési kihívásokhoz történő alkalmazkodást segítő fejlesztéseket támogatja.

A központi régióban hárommilliárd forint, az ország többi régiójában együttesen hétmilliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás összege ötmillió és 150 millió forint között lehet, ez egyebek mellett új eszközök, gépek beszerzésére, gyártási licenc, know-how és immateriális javak beszerzésére, ingatlanfejlesztésre, az információs technológia fejlesztésére, iparjogvédelmi tanácsadásra, marketingtevékenységre és tanácsadásra, valamint részben bérköltségekre is fordítható.

György László kiemelte, hogy az előleg mértéke 100 százalékos, a támogatást elnyerők azonnal hozzájutnak a finanszírozási forráshoz. A támogatás feltételesen visszatérítendő, a pályázati felhívásban előírtakat teljesítő vállalkozásoknak vissza nem térítendő lehet.

A konstrukció részletein a tíznapos társadalmi egyeztetés eredményeképpen még módosíthatnak, a tízmilliárdos keretösszeg nem változik - tette hozzá.

Bata-Jakab: A designipar szereplői a nemzetközi piacokon is helyt állnak

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója elmondta: csaknem 3000 aktívan exportáló hazai divat- és designipari vállalkozás van, tavaly az ágazat teljes bevételének 81 százaléka származott exportból.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a szektor szereplői a nemzetközi piacokon is megállják a helyüket; ahhoz, hogy a világjárvány okozta kihívások után is felvegyék a versenyt a tőkeerős nemzetközi szereplőkkel, magas szintű technológiai fejlesztésekre van szükségük. Ezért kiemelt jelentőségűnek nevezte a pályázatot, amely hozzájárul a divat- és designipari vállalkozások jövedelem- és munkahelyteremtő képességének megőrzéséhez.

A felhívást a Magyar Divat & Design Ügynökség által a koronavírus-járvány kezdetén lefolytatott kérdőíves kutatás eredményei alapozták meg. A kérdőívet 369 iparági szereplő töltötte ki – köztük 214 gyártó és 213 tervező. A kérdőívet kitöltő vállalkozások a kereslet visszaesését élték meg a legnagyobb kihívásként tevékenységükre nézve. Többségük 75 százalékos, vagy annál nagyobb csökkenést tapasztalt áprilisban. A vállalkozások kiadásai mindeközben nem csökkentek jelentősen, ugyanis a szektorban a kiadások közel 80 százaléka jellemzően a bérekből adódik, amely csak a munkavállalók leépítésével lenne kezelhető, amit az ágazat a szakpolitikával összhangban elkerülni igyekszik.

A társadalmi egyeztetés a konstrukció részleteinek megvitatására szolgál. A jelenlegi paraméterek a következők, amelyek a beérkezett vélemények alapján még változhatnak:

 • Keretösszeg: 10 milliárd Ft 
  • Ebből: GINOP 7 mrd Ft, VEKOP 3 mrd Ft
 • Támogatás összege: 5-150 millió Ft
 • Formája: feltételesen vissza térítendő
 • Előleg mértéke: 100%
 • Előminősítés (i/n): igen
 • Támogatható tevékenységek:
  • Új eszközök, gépek beszerzése (önállóan támogatható)
  • Gyártási licenc, gyártási know-how, immateriális javak beszerzése
  • Ingatlanfejlesztés
  • Információs technológia-fejlesztés
  • Iparjogvédelmi tanácsadás
  • Piacra jutáshoz kapcsolódó marketing tevékenységek és tanácsadás
  • Bérköltség-támogatás
 • Pályázásra jogosult vállalkozásoknak minimum egy lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük és állományi létszámuk minimum 1 fő szükséges, hogy legyen, a támogatott tevékenységi köröket (TEÁOR), valamint a további részleteket a felhívás tartalmazza.
 • A felhívás a társadalmi egyeztetést követően november 15-től lesz elérhető.

A design- és divatipar számokban

 • A divat- és designipar hazánk egyik legnagyobb foglalkoztatója: országszerte megközelítőleg 90-100 ezer főnek biztosít megélhetést. 
 • A szektort sok kis és közepes kapacitású önálló egység jellemzi, melyek területileg viszonylag egyenletesen helyezkednek el.
 • 2010 és 2019 között 76 százalékkal nőtt a szektor exportból származó bevétele. 

Jelenleg közel 3000-re becsülhető az aktívan exportáló divat- és designipari vállalatok száma. Az exportorientációt mutatja, hogy 2019-ben a szektor teljes bevételének 81 százaléka származott exportból, ennél fogva az iparági szereplők megélhetését nagymértékben befolyásolja a külföldi megrendelések száma.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jön a 360 Design Budapest

Jön a 360 Design Budapest

Világszínvonalú formatervezők a főszerepben.

Tudományos és innovációs park épül Nagykanizsán

Tudományos és innovációs park épül Nagykanizsán

Körforgásos gazdasági kompetencia központ is épül.

Az építőipar kulcsszerepet játszik a válságból való kilábalásban

Az építőipar kulcsszerepet játszik a válságból való kilábalásban

A gazdaságvédelmi akcióterv éppen ezért az építőipart is segíti.

Hirdetés