Friss diplomás projektek közül szemezgetünk

A nyár eleje a diplomázás időszaka, amikor évről évre fiatal építészek és designerek lépnek ki az egyetemről, tele friss lendülettel és ambícióval. Az OCTOGON online-on az elkövetkező időszakban különböző egyetemekről válogatunk izgalmas diplomaterveket. Kis Lúcia a MOME Divat-és Textiltervezés szakán szerzett MA diplomát.  

 

Az egyetem Design Intézete idén 4 fő témába sorolta a diplomamunkákat: KRAFT, SOCIAL, EMOCIONÁLIS és FENNTARTHATÓSÁG. Lúcia projektje a KRAFT kategória egyik kiemelkedő példája. A projekt kivonatát a szerző leírásában közöljük.

 

 

„Mindaz, amit puszta kézzel nem lehet megcsinálni, rendkívül tökéletesített gépekkel végzik el és mindazt, amit kézzel megcsinálni élvezet, gép nélkül csinálják meg.” William Morris idézete inspirációs forrásként szolgált a koncepcióm megalkotása során. Munkamódszeremnek az angol technology és craft szavak összevonásával a Technocraftism elnevezést adtam. A két szó kiválasztott betűinek alapelemként való felhasználásával létrejött a kollekció struktúra- és formavilágát alakító metódus. A diplomakollekcióm célja a saját tervezői hitvallásom megfogalmazása, mely a digitális és a hagyományos kézműves technikák ötvözésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

A mestermunkám témája egy kísérleti táskakollekció létrehozása, amely során a tervezői módszerem bemutatja és felhívja a figyelmet az innovatív technológiák és a hagyományos technikák együttes használatára. A szakdolgozati kutatás során felmerült, hogy tervezőként milyen módon tudom beemelni az üzenetet és az írásjeleket a tervezésbe

 

 

Az első kísérlet sorozatban az angol ABC betűit struktúrákba rendeztem. Első módszerként összefűzést választottam, kihasználva az alapelemként megjelenő írásjelek formai lehetőségeit. A kísérletek második körében a koncepcióban megjelenő digitális technológiák, és a kézműves technikák együttes használatára felhívva a figyelmet a felhasznált betűket a TECHNOLOGY + CRAFT szavak elemeiből választottam ki. 

A kísérleti sorozatok alapján legjobb téralakító eredményeket a H, L, Y, T betűk struktúrába épülése adta. Így a kollekció alapelemei ezekből a betűkből álltak.

 

 

A következő lépésként megvizsgáltam, hogy a létrejött struktúrák milyen térbeli formákat tudnak létrehozni. Több lehetőséget is sikerült megjeleníteni, hiszen az alapelemek önállóan is, és több elemből építkezve is izgalmas formai képet adtak. A kollekció darabjaihoz készült egy bőr címke, amely mint egy kiegészítő az alapelemként felhasznált betűt jeleníti meg. A célként kitűzött innovatív technológiák, és hagyományos módok ötvözése esetemben a 3D nyomtatás és a lézervágás, a bőrtárgyak hagyományos elkészítési módjaival kerültek szimultán felhasználásra.

 

 

Témavezető: Kele Ildikó
Mestermunka konzulens: Hajdú Anett
Forrás: MOME

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Műtárgy-kalauz stopposoknak I.

Műtárgy-kalauz stopposoknak I.

Borkovics Péter Genezis I. című alkotása.

Itt bizony megdobban a szív

Itt bizony megdobban a szív

Különleges színvilágú cukrászda Madridban.

Hirdetés