Szőke Gábor Miklós a Mercedes-Benz Fashion Week-en debütál új enteriőr márkájával a DANTE HOME-mal.

Szőke Gábor Miklóst monumentális köztéri szobrairól ismerik, ezek közül a leghíresebb munkái a Fradi-sas, a Vizi Legendák, a vizes világbajnokságra készített szobor-sorozata és az Atlanta Falcons The Falcon szobra, a művész eddigi legnagyobb alkotása.
 
Szőke a szobrászat mellett belső-építészeti projektekkel is foglalkozik, studiója, a GABOR M Szoke Studio idén elnyerte az Év Design Irodája díjat, ezenkívül fest, textíliákat és bútorokat tervez.


 
A művész szerteágazó munkáinak gyümölcseként született meg a  DANTE HOME enteriőr márka, melynek első bemutató darabjai az Iparművészeti Múzeumban láthatóak.

A DANTE HOME enteriőr márka folyamatos művészeti kísérletezés eredményeként jött létre, amelyet Szőke szobrai és a magánmitológiáját alkotó Dante Birodalom fiktív lényei inspiráltak. Karakteres világát a művész indusztriál-empire stílusként jellemzi, amelyben súlyos, minőségi természetes anyagokból készült bútorai, archaikus korok kortárs megfogalmazásaként jelennek meg: acél lemezekből hegesztett dobermannlábú asztalok és vitrinek, valamint tömör, rusztikus fa gerendákból készült fotelek és kanapék, melyeket szegecses vaspántok ölelnek körbe. 
A puritán, természetközeli anyagok között feltárul Szőke gazdag univerzuma, dobermannjának, Danténak története, szobraiból részletek és inspirációs tervek, amelyek a DANTE HOME különböző textíliáin, a kiállított párnahuzatokon is megjelennek. A művész által teremtett danteista birodalomban egyaránt megtalálhatóak a letisztult berendezési tárgyak, valamint a játékos, formabontó luxuscikkek. Ebben az enteriőrben jelenik meg művész legelső Dante asztala is, ami 2013-ban elnyerte az „Év design bútora” díjat.

 
 Az Iparművészei Múzeum első emeletén található installáció a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe kiemelt támogatójának, a KEVIN.MURPHY-nek, valamint Szőke Gábor Miklós, nemzetközi hírű képzőművész együttműködésének jóvoltából valósult meg. 
Az innováció és a design szeretetén túl mindkét prémium márka számára fontos értékek hívták életre az együttműködést, melynek eredményeként a KEVIN.MURPHY D&AD Professional Graphite Pencil, nemzetközi formatervezési díjjal elismert termékei a DANTE HOME bemutató darabjainak társaságában jelennek meg.
 
„Művészetemben fontos szerepet kap az állandó kísérletezés, szeretem környezetemben lévő berendezési tárgyakat, hangulatokat saját magam megteremteni, ez mind része a Dante Birodalomnak. Mint képzőművész mindig is érdekeltek a határok és kategóriák, amelyeket szeretek feszegetni, többemelet magasságú köztéri szobraimnál egyszerre jelenik meg a képzőművészeti, építészeti és ipari szemlélet, ez a bútoraimra is hasonlóan igaz. Úgy tekintek a berendezési tárgyakra, mint formázandó anyagra, a funkciót csupán egy eszköznek tartom, prémium anyagok kiválasztásával a letisztultságra törekszem. Az itt kiállított kanapén fotelekben, asztalban és vitrinben is érezhető az a fajta ösztönösség és ősi erő, amit szobraim képviselnek. Az anyagválasztás szándékosan súlyos, mégis természetes és indusztriális, mentes mindenfajta felesleges funkciótól, ez által törekedtem a nagyvonalúságra, ami egy szándékos állasfoglalás részemről. 
 
A DANTE HOME annak a rétegnek szól, akik tudnak azonosulni a danteista világommal, érdekli őket a fenntarthatóság és a világ működése, értik a humort és iróniát, a luxus mellett fontos számukra az értékteremtés. Ehhez a világhoz tökéletesen illeszkedik a KEVIN.MURPHY ausztrál prémium márka formatervezési és fenntarthatósági díjakkal elismert termékeivel, amelyek a DANTE vitrinemben találhatóak. A magyar divattervezőket felvonultató Mercedes-Benz Central European Fashion Week-nek otthont adó Iparművészeti Múzeum tökéletes helyszíne ennek a kiállításnak.” - mondta Szőke Gábor Miklós. 
 
forrás: sajtóközleményHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az IKEA 80. születésnapját ünnepli a júliusban érkező kollekció
  • 2023-06-29 12:00
  • Deco

Az IKEA 80. születésnapját ünnepli a júliusban érkező kollekció

Nytillverkad a vállalat designöröksége előtt tiszteleg 

Ikonikus tárgyak, és ami mögöttük van I Hungarian Objects 3. rész – Csóka Attila Róbert

Ikonikus tárgyak, és ami mögöttük van I Hungarian Objects 3. rész – Csóka Attila Róbert

Tárgyaink tükrében, avagy: a szocialista otthonok terei és tárgyai, ahogy azt egy építész látja

Lakáskultúra egy történész-lakberendező szemével | Hungarian Objects 1. rész – Vörös Kati

Lakáskultúra egy történész-lakberendező szemével | Hungarian Objects 1. rész – Vörös Kati

Mi történik, ha egy építész személyes magazin-gyűjteménye egy történész-lakberendező kezébe kerül? Avagy: ne csak nézegessük, de lássunk és értsünk is meg, s fedezzük fel közösen a szocializmus tér- és tárgykultúráját!

Hirdetés