Hirdetés

Szőke Gábor Miklós a Mercedes-Benz Fashion Week-en debütál új enteriőr márkájával a DANTE HOME-mal.

Hirdetés
Szőke Gábor Miklóst monumentális köztéri szobrairól ismerik, ezek közül a leghíresebb munkái a Fradi-sas, a Vizi Legendák, a vizes világbajnokságra készített szobor-sorozata és az Atlanta Falcons The Falcon szobra, a művész eddigi legnagyobb alkotása.
 
Szőke a szobrászat mellett belső-építészeti projektekkel is foglalkozik, studiója, a GABOR M Szoke Studio idén elnyerte az Év Design Irodája díjat, ezenkívül fest, textíliákat és bútorokat tervez.


 
A művész szerteágazó munkáinak gyümölcseként született meg a  DANTE HOME enteriőr márka, melynek első bemutató darabjai az Iparművészeti Múzeumban láthatóak.

A DANTE HOME enteriőr márka folyamatos művészeti kísérletezés eredményeként jött létre, amelyet Szőke szobrai és a magánmitológiáját alkotó Dante Birodalom fiktív lényei inspiráltak. Karakteres világát a művész indusztriál-empire stílusként jellemzi, amelyben súlyos, minőségi természetes anyagokból készült bútorai, archaikus korok kortárs megfogalmazásaként jelennek meg: acél lemezekből hegesztett dobermannlábú asztalok és vitrinek, valamint tömör, rusztikus fa gerendákból készült fotelek és kanapék, melyeket szegecses vaspántok ölelnek körbe. 
A puritán, természetközeli anyagok között feltárul Szőke gazdag univerzuma, dobermannjának, Danténak története, szobraiból részletek és inspirációs tervek, amelyek a DANTE HOME különböző textíliáin, a kiállított párnahuzatokon is megjelennek. A művész által teremtett danteista birodalomban egyaránt megtalálhatóak a letisztult berendezési tárgyak, valamint a játékos, formabontó luxuscikkek. Ebben az enteriőrben jelenik meg művész legelső Dante asztala is, ami 2013-ban elnyerte az „Év design bútora” díjat.

 
 Az Iparművészei Múzeum első emeletén található installáció a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe kiemelt támogatójának, a KEVIN.MURPHY-nek, valamint Szőke Gábor Miklós, nemzetközi hírű képzőművész együttműködésének jóvoltából valósult meg. 
Az innováció és a design szeretetén túl mindkét prémium márka számára fontos értékek hívták életre az együttműködést, melynek eredményeként a KEVIN.MURPHY D&AD Professional Graphite Pencil, nemzetközi formatervezési díjjal elismert termékei a DANTE HOME bemutató darabjainak társaságában jelennek meg.
 
„Művészetemben fontos szerepet kap az állandó kísérletezés, szeretem környezetemben lévő berendezési tárgyakat, hangulatokat saját magam megteremteni, ez mind része a Dante Birodalomnak. Mint képzőművész mindig is érdekeltek a határok és kategóriák, amelyeket szeretek feszegetni, többemelet magasságú köztéri szobraimnál egyszerre jelenik meg a képzőművészeti, építészeti és ipari szemlélet, ez a bútoraimra is hasonlóan igaz. Úgy tekintek a berendezési tárgyakra, mint formázandó anyagra, a funkciót csupán egy eszköznek tartom, prémium anyagok kiválasztásával a letisztultságra törekszem. Az itt kiállított kanapén fotelekben, asztalban és vitrinben is érezhető az a fajta ösztönösség és ősi erő, amit szobraim képviselnek. Az anyagválasztás szándékosan súlyos, mégis természetes és indusztriális, mentes mindenfajta felesleges funkciótól, ez által törekedtem a nagyvonalúságra, ami egy szándékos állasfoglalás részemről. 
 
A DANTE HOME annak a rétegnek szól, akik tudnak azonosulni a danteista világommal, érdekli őket a fenntarthatóság és a világ működése, értik a humort és iróniát, a luxus mellett fontos számukra az értékteremtés. Ehhez a világhoz tökéletesen illeszkedik a KEVIN.MURPHY ausztrál prémium márka formatervezési és fenntarthatósági díjakkal elismert termékeivel, amelyek a DANTE vitrinemben találhatóak. A magyar divattervezőket felvonultató Mercedes-Benz Central European Fashion Week-nek otthont adó Iparművészeti Múzeum tökéletes helyszíne ennek a kiállításnak.” - mondta Szőke Gábor Miklós. 
 
forrás: sajtóközlemény



Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Növényrajongóknak tervezett bútorkollekciót egy fiatal designer

Növényrajongóknak tervezett bútorkollekciót egy fiatal designer

Leaf me alone címmel fut Czikkely Anna munkája.

Egyedi belsőépítészeti megoldások az Arteriortól

Egyedi belsőépítészeti megoldások az Arteriortól

Az Arterior Komplex Kft. munkáiban a szakértelem, az igényesség, az okos belsőépítészet, a biztos stílusérzék és az innovatív megoldások kapnak kiemelt szerepet.

Törölték a 2020-as Salone del Mobilét

Törölték a 2020-as Salone del Mobilét

Nincs értelme jövőre megrendezni az idei kiállítást Milánóban.

Hirdetés