Majoros Áron Zsolt szobrászművész kiállítása.

Majoros Áron Zsolt szobrai sajátos hidat képeznek a klasszikus archaikus plasztikai gondolkodás és a napjainkat megújító, layerekből építkező képi-téri szemléletnek. Új anyagokat és eszközöket interpretál alkotásai kifejezésmódjába, a plasztikai hatások intenzitását színekkel, fénnyel, és akár a vetítés effektusaival gazdagítja. A többségében transzparens, néha zárt tömeget alkotó szobrainak alakjai, ahogy Wehner Tibor fogalmaz

„mindenkor egyéniség nélküli, arctalan figurák: a tömegemberek prototípusai, valamifajta emberszabványok.”

Mindemellett szobrait egyfajta szakrális aura veszi körül, művei transzcendens jelentést hordoznak. Szabó Noémit idézve, Majoros „plasztikájának szellemi középpontjában az emberi lélek egyszer magát felfedő, máskor elbújó, talán soha nem materializálható illékonysága áll.”

A Hatás című kiállítás témája a személyiséget alakító és a külső környezeti impulzusok dialógusát helyezi a fókuszba. A tárlat három műcsoport alkotásait mutatja be, az egészalakos életnagyságú szobrok, az acélképek és Majoros legújabb arctöredékeket ábrázoló objektei.

Az objektek létrejöttére jelentős hatással volt a pandémia helyzete, és az ennek következtében kialakult bezártság megélése. A művész szobrászati formanyelvében a hangsúly átkerült a részletekre, a kitakart és a látható emberi arc elemeire, valamint a kollektív ábrázolás helyett felerősödött a személyes jelleg megörökítése. Majoros a fogyasztói társadalom kritikáját fogalmazza meg karakteres arcszeleteivel, fragmentumaival, melyeket acélból és üvegből formált meg. A felismerhetetlenségre, a száj és az orr eltakarása következtében létrejövő tömegember típusra, illetve a mimika, a mosoly láthatatlanná válására reflektál. A személyességet hangsúlyozzák Döbrösi Laura színésznőről alkotott munkái is, melyek a példaképek szerepének kérdését is felvetik. 

A kiállítást Nagy Zopán fotóművész, költő nyitotta meg múlt hét végén, és mától látogatható.

A tárlat megtekintése regisztrációs jegy (200 Ft) megvásárlásával lehetséges, 2021. május 25-től 2021. július 10-ig, keddtől péntekig 10:00–18:00, szombaton 10:00–14:00 között.

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Jegyek kaphatók, illetve regisztrálni a hegyvidekgaleria.jegy.hu oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában lehetséges. 

A Hegyvidék Galéria a kiállítás látogatását érvényes védettségi igazolvány bemutatásához köti. A Galériában az egyidejű látogatószám 10 főben maximalizált. Ennek értelmében a Hegyvidék Galériába kizárólag olyan személy léphet be (életkortól függetlenül), akinek a nevére szóló érvényes védettségi igazolványa van (hitelt érdemlő érvényes védettségi igazolvány, valamint a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány egyidejű bemutatása mellett).

A Hegyvidék Galéria teljes területén a szájat és orrot eltakaró maszk viselése továbbra is kötelező!

Az alkotó a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjprogramjának ösztöndíjasa.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bővül a Káli Art Park Szoborkertje

Bővül a Káli Art Park Szoborkertje

Újabb pályázati lehetőség a kortárs magyar szobrászok támogatására

Kortárs művészeti hetek a Balatonnál

Kortárs művészeti hetek a Balatonnál

Képzőművészet, szobrászat és fotográfia áll az idei Garten Balaton középpontjában.

Szobrok, acélképek, arctöredékek

Szobrok, acélképek, arctöredékek

Majoros Áron Zsolt szobrászművész kiállítása.

Hirdetés