Hirdetés

Afrikát idézi a berlini plasztik pavilon szivárványos világa.

A brit-nigériai designer, Yinka Ilori egyedi világa, bátor vizuális nyelve elevenedik meg az Estrel Berlin Hotel Neukölln elé épített pavilonban. Humoros, játékos kifejezésmódját híven tükrözi a Spree-folyó partján élénk árnyalatokban pompázó, újrahasznosított műanyagot felhasználó alkotás. Stúdiójában színek iránt rajongó építészek és tervezők csapata dolgozik nagyszabású, a forma és funkció kapcsolatát boncolgató építészeti és designprojekteken. Közösségépítő szellemiségükkel teljes összhangban áll a Filtered Rays névre keresztelt szociális tér.
 

 

Ilori pavilonjával aktív tevékenységre ösztönző építészeti struktúrát képzelt el, és valósított meg. Ehhez egy már meglévő állványzatot, valamint újrahasznosított PTFE műanyagból készített áttetsző, színes kúpidomokat használt fel. Az építmény labirintust idéző szerkezetét sávosan festett, vékony oszlopok osztják fel különböző funkciójú zónákra. A létrejött tér jóga, meditáció, tánc és egyéb művészeti események megrendezésére ad lehetőséget.
 

 

A pavilon belsejében felpillantva fényáteresztő piros, bordó, sárga és zöld műanyag kúpos korongok köszöntik, és vonják be színekkel a látogatót. „Amikor az építészetet tanulmányozzuk, gyakran ösztönösen tekintünk felfelé. Úgy tűnik, ez egy zsigeri módja a fizikai architektúra megtapasztalásának. (…) A Filtered Rays esetében a színek, a fény és az anyag összjátékával szerettem volna befolyásolni ezt a spontán élményt. Olyan helyzetet kívántam létrehozni, amelyben teljesen másképp mutatkozik meg a külvilág” – magyarázza Ilori.

 

 

Yinka Ilori munkáinak erőteljes, friss játékossága, az élénk színekkel ötvözött változékony formák mozgásba hozzák az áltatunk megformált teret, egyúttal aktivizálják is az ott lévőket. Így van ez a LEGO-val közösen létrehozott játszóterével, saját galériájának bemutatótermével, és nincs ez másképp a Filtered Rays esetén sem. A pavilon Ilori világának hű leképezése: izgalmas, játékra-sportra csábító, közösségépítő helyszín. Ez az újragondolt, mindenki számára elérhető, pezsgő tér mozgalmassága mellett ráadásul a meditatív ellazulás színpompás feltételeit is tökéletesen megteremti. Yinka Ilori és csapata társadalomformáló, örömteli helyet alkotott.

 

 

Yinka Ilori | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: Frame

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Színkavalkád Berlinben

Színkavalkád Berlinben

Afrikát idézi a berlini plasztik pavilon szivárványos világa.

Mozart és Beethoven sírját is felkeresheted az új applikációval

Mozart és Beethoven sírját is felkeresheted az új applikációval

Letölthető audio guide mutatja be Európa második legnagyobb sírkertjének történelmi és építészeti sokszínűségét.

Hirdetés