Az IKEA Nytillverkad kollekciójának új darabjai a ’70-es és ’80-as évek hangulatát idézik

Az IKEA tovább ünnepli gazdag designörökségének 80 évét azzal, hogy új életre kelti emblematikus termékeit a Nytillverkad kollekcióban. A második termékcsoport a ’70-es évek végének, és a ’80-as évek elejének energikus és merész hangulata előtt tiszteleg. Az újdonságok 2023 októberétől kaphatók az IKEA áruházakban. 


A fennállása 80. évfordulóját ünneplő IKEA gondosan válogatta ki azokat a kedvenceket az archívumából, amelyeket idén ősszel új köntösbe bújtatva mutat be. A Nytillverkad kollekció összeköti a múlt designikonjait a jelen és jövő igényeivel.

„Az IKEA-nál büszkék vagyunk az örökségünkre, és azzal szeretnénk megünnepelni, hogy a legemblematikusabb designjainkat a legkorszerűbb technológia és anyagok felhasználásával keltjük új életre. A Nytillverkad kollekció a klasszikus designt a modern normákkal ötvözi, így testesíti meg egyszerre az egyszerűséget, a funkcionalitást, a merész kifejezőkészséget és a játékosságot – pont, mint az IKEA”

– mondta Johan Ejdemo, az IKEA of Sweden globális tervezési vezetője.
 


Színpompás tiszteletadás a ’70-es és ’80-as éveknek

A Nytillverkad kollekció októberben megjelenő darabjai a ’70-es évek végének és a ’80-as évek elejének energikus és merész hangulata előtt tisztelegnek. Ezt az időszakot a gazdag színek, találékonyság, mintás szövetek és merész formák jellemezték. 

A kollekció újonnan bevezetett termékei élénk színekkel és szemet gyönyörködtető, kiállítási tárgyakra emlékeztető designnal segítik az önkifejezést. Tökéletes bútor- és kiegészítőválaszték mindazoknak, akik meg akarják mutatni az egyéniségüket, vagy csupán finom élénkséget vinnének az otthonukba.

„Az volt a célom, hogy a termékek önmagukért beszéljenek, hogy olyan feltűnőek legyenek, mint egy szobor”

– tette hozzá Karin Gustavsson, az IKEA of Sweden választékarculatért felelős vezetője és a Nytillverkad kollekció mögött álló kreatív vezető.
 


Újra bemutatkoznak Niels Gammelgaard emblematikus designjai

A rövidesen megjelenő választékban olyan neves tervezők mintái és termékei találhatók meg, mint Niels Gammelgaard, Bent Gantzel-Boysen, Sven Fristedt és Inez Svensson. A szóban forgó designokat az anyagokra és gyártásra vonatkozó modern normáknak megfelelően aktualizálták, ugyanakkor megőrizték azt a színpompás és radikális hangulatot, amely a ’70-es évek végét és a ’80-as évek elejét határozta meg.

A kollekció második részének kiemelkedő termékei közé tartozik Niels Gammelgaard SKÅLBODA fotele és JÄRLÅSA dohányzóasztala. Az IKEA-katalógusban 1984-ben, először HOFF néven megjelent JÄRLÅSA görgős dohányzóasztal strapabíróbb lett és összehajtható kialakítást kapott. A SKÅLBODA fotelt a Gammelgaard által, a ’80-as évek elején az IKEA-nak tervezett JÄRPEN karosszék ihlette. Az anyagfelhasználást innovatívan, rácsos megoldással csökkentő JÄRPEN szék kényelmes és stílusos volt, méghozzá igen kedvező áron, így hamar népszerű lett a diákok között.

„Ha jó a design, és az új generáció még mindig trendinek találja, akkor elértük a célunkat. Sikert arattunk ezzel a székkel, amire negyven év távlatából is büszke vagyok”

– mondta a tervező, Niels Gammelgaard.

A Nytillverkad kollekcióban visszatér emellett a SVEDJENÄVA, Sven Fristedt merész és figyelemfelkeltő, mancs alakú mintája, valamint Inez Svensson ikonikus, élénk narancssárga-fehér csíkos NICKFIBBLA mintája, amely párnahuzatokon és méretre vágott anyagokon jelenik majd meg.
 

A Nytillverkad kollekció második része 2023 októberétől kapható az IKEA áruházakban. 

 

Forrás: sajtóanyag
 


Octogon Deco Magazinunk a készlet erejéig az alábbi árusítóhelyeken kapható.Kapcsolódó cikkek

Hackelj IKEA termékeket!

Hackelj IKEA termékeket!

Öt újabb elemmel bővül az Uppgradera kollekció.

Bécsben nyílik a világ első autómentes IKEA-ja

Bécsben nyílik a világ első autómentes IKEA-ja

Csak azt lehet megvenni, ami gyalog, biciklin, vagy közlekedési eszközökön is szállítható.

Összebútorozott az IKEA a NIKE-kal

Összebútorozott az IKEA a NIKE-kal

Legalábbis egy sneaker art oldalon.

Hirdetés