2019-ben ünnepli a Bauhaus 100. születésnapját, amely művészeti iskolából valóságos mozgalommá nőtte ki magát, hatását a politikai agresszió sem tudta megtörni. Az építészetben lezajlott technológiai, stílus- és ízlésbeli változások ellenére is még mindig a Bauhaus az építészeti/művészeti oktatás egyik legfontosabb témája, ráadásul az építészetben nem annyira járatos laikusok körében is rendkívül népszerű és felkapott. A Bauhaus centenárium részeként és az építészet mellett a filmek szerelmeseinek most álljon itt egy izgalmas válogatás a Bauhaushoz kapcsolódó dokumentumfilmekből. Eddig még nem látott interjúk, a Bauhaus egyedi látásmódját megjelenítő alkotások, átfogó történet, utópia és az iskola mai hatása. 

 

A Bauhaus 100 éve - Deutsche Welle sorozat

A Deutsche Welle közzétett egy 3 részből álló filmsorozatot a Bauhaus történetéről és a főbb művészeti paradigmáiról. Az 52 perces epizódok angol, spanyol, arab és német nyelveken érhetőek el.
 

1. rész - A Bauhaus kód - Mi áll a sikeres Bauhaus formula mögött?2. rész - A Bauhaus hatás - Hogyan alakultak ki a Bauhaus irányelvei?

3. rész - A Bauhaus utópia - Egy jó élet mindenkinek?

 

Építészet: A Dessaui Bauhaus

Az ARTE televíziós csatorna 33 epizódos doku-sorozatban mutatja be a Bauhaus építészetre gyakorolt hatását. Az első rész a Bauhaus eredményeit és a modern építészetre való hatását mutatja be.

 

Bauhaus: A 20. század arca

Az 1994-ben készült dokumentumfilm a Walter Gropius alapította Bauhaus tervezőiskola megalakulását követi végig a korai korszaktól kezdve. A videó átfogó áttekintést nyújt az iskoláról, annak oktatásáról és bemutatja azt a stabil és markáns vonalat, mellyel napjainkban is erős hatással van világunkra. 

 

Walter Gropius - Bostoni Építészeti Társaság/AIA

A Bostoni Építészeti Társaság (Boston Society of Architects) kiadott egy interjút, amelyben a Bauhaus iskola alapítóját, Walter Gropiust kérdezi Brian O’Doherty. Grophius miután elhagyta Németországot, Massachusettsben telepedett le.

 

Bauhaus: A művészet mint élet - egy bennfentes szemével

Ebben a dokumentumfilmben a Josef és Anni Albers Alapítvány igazgatója, Nicolas Fox Weber egy kevésbé ismert aspektusból mutatja be a Bauhaust. Elmondása szerint a Bauhaus nemcsak a különféle innovációktól hemzsegő gyár volt, ahol futószalagon jöttek ki az újabbnál is újabb ötletek, hanem komoly botrányok jelentek meg és még a politikától sem volt mentes. 

 

Az új Bauhaus - az Opendox dokumentumfilmje

Idén mutatják majd be ezt a dokumentumfilmet, mely azt vizsgálja, hogyan vitte el Moholy-Nagy László a Bauhaus kínálta érzékenységet Chicagóba. A film a magyar tervező példátlan munkásságát mutatja be a művésszel, a kollégáival és híres kurátorokkal folytatott interjúkon keresztül.


Babylon Berlin

Bizton állítjuk, hogy az elmúlt évek egyik legjobb filmtermése a Babylon Berlin, már ami a történetet illeti és ez nem minden. A díjnyertes bűnügyi dráma 1929-ben játszódik. Bár a sorozat nem csatlakozik szorosan a Bauhaushoz (és nem is dokumentumfilm), kiváló áttekintést ad arról, milyen állapotok uralkodtak a két világháború közötti időszakban, bemutatva a társadalmi nyugtalanságot és a politikai vetületet, egyáltalán a körülményeket, amelyek közepette a Bauhaus életre kelt.

 Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fotóművészeti reflexiók a Bauhaus magyar szereplőire

Fotóművészeti reflexiók a Bauhaus magyar szereplőire

Rómába érkezett a nagysikerű magyar Bauhaus fotókiállítás.

Bauhaus stílusban tervez kutyaházat egy magyar vállalkozás

Bauhaus stílusban tervez kutyaházat egy magyar vállalkozás

De skandináv és modern kivitelben is elérhető, nyitható tetővel és wifivel működtethető fűtéssel.

Újragyártották Walter Gropius lámpáját

Újragyártották Walter Gropius lámpáját

A Midgard cég a Bauhaus centenáriuma alkalmából elékszítette a TYP113-at.

Hirdetés