Vajdasági kézműves hagyományokból született a díjnyertes itthon. brand.

Egy kosárfonó, egy faesztergályos és egy kerámia manufaktúra által alkalmazott technológiák vegyítéséből állította össze az első itthon. kollekcióját Szalai Bálint, a vajdasági Ada kézműves hagyományaira támaszkodva. A diplomamunkája maga a brand koncepciója volt, ami mára megvalósult, és a termékek elérhetőek a nagyközönség számára – Bálint pedig átvehette a Magyar Formatervezési Díjat Diák kategóriában. Az itthon. kollekciót a Budapest Design Week videója segítségével mutatjuk be.

Az itthon. egy olyan márka, amely a Vajdaság kisipari hagyományaira támaszkodva az ott élő mesteremberek számára kíván új kreatív lehetőségeket kínálni. A projekt keretében a komoly szaktudással rendelkező adai műhelyek és Szalai Bálint designer közösen valósított meg egy helyi alapanyagokból készülő, hagyományos metódusokra épülő, de karakterében nagyon is mai lakáskiegészítő-sorozatot. Ada a 90-es évekig a térség egyik legjelentősebb kisipari központja volt, de ma már inkább az elvándorlás jellemzi annak ellenére, hogy a megmaradt infrastruktúrában és a helyiek szaktudásában nagy lehetőségek rejlenek.

A limitált szériában készülő kollekció különféle tányérokat, tálalókat, vázákat, sodrófákat, illetve egy fonott ülőkét/tárolót tartalmaz.

Minden egyes tárgy helyben fellelhető nyersanyagokból: fából, fazekasagyagból, fűzfavesszőből készül fenntartható módszerekkel. A sorozat elemei önálló karakterrel bírnak, magukon viselik készítőjük keze nyomát, az összkép igényes, egységes és nem utolsósorban otthonos. 

Az itthon.-ról itt írtunk korábban, az összes díjazottat pedig ebben a cikkben mutattuk be.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kisbútor kollekció készült krionból

Kisbútor kollekció készült krionból

A Socowoo Idom kollekciót Juhos Lehel tervezte, a bútorai beltérben és szabadban egyaránt használhatóak.

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Hamarosan elkészül az Olof Palme Ház rekonstrukciója

Rövidesen lezárul az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, a megújuló épületet Millennium Háza néven ősszel vehetik birtokba a látogatók.

Kerítés, amely összeköt

Kerítés, amely összeköt

Egy cseh építész-szobrász páros munkája a 2021-es Velencei Építészeti Biennálén. 

Hirdetés