Solinfo City Guide by Octogon #3: Bilbao.

Valódi értéket ad karácsonyra a Solinfo: az adventi naptárjukban bemutatnak 24, design szempontjából érdekes várost, méghozzá különleges, nem mainstrem látószögből, tervezőkkel, múzeumokkal, kiállításokkal, és néhány különleges tárggyal. Az Octogonnál nyolcrészes sorozatot készítettünk a Solinfo City Guide-ból, kiválogatva a kevésbé ismert városokat bemutató részeket. Harmadikként Bilbaót.

Bilbao zöld hegyekkel körülvett észak-spanyolországi ipari kikötőváros. Baszkföld fővárosa, felhőkarcolókkal teli belvárossal. A Frank Gehry által tervezett Guggenheim Museum az 1997-es nyitásakor új életet lehelt Bilbaóba. A több mint 20 éve tartó folyamatban Bilbao lassan levedli ipari kérgét, és rehabilitálja a város emblematikus körzeteit.

Az 1983-as nagy áradások után helyreállított történelmi városközpont az egyik leglátványosabb eredménye ennek a munkának. Ma a régi városnegyed (Casco Viejo) egy első osztályú turistaközpont, ami a város hagyományait és identitását őrzi meg. Érdemes meglátogatni ezt a környéket, csavarogni, elvegyülni, helyi tapast (pintxos) enni és inni egy pohár jó bort. A Guggenheim Museum elindította a kreativitás hullámát a városban, és Bilbao sikeresen használta ezt arra, hogy egy innovatív és kortárs építészeti kirakóst hozzon létre, a formákat és a felhasznált anyagokat is tekintve.

Kedvenc gyártónk Bilbaóban:
B.LUX

A tervező, akinek a munkáit látnod kell:
Frank Gehry

Frank Owen Gehry, született Frank Owen Goldberg kanadai származású amerikai építész, irodájának székhelye Los Angelesben van. Számos általa tervezett épület, a saját lakását is beleértve, világhírű látnivalóvá vált. Műveit a 2010-es World Architecture Survey a kortárs építészet legjelentősebb munkái közé sorolta, ennek következtében pedig a Vanity Fair „korunk legjelentősebb építészének” nevezte.

Gehry legismertebb alkotásai közé tartozik a spanyolországi Guggenheim Museum Bilbao, a Los Angeles belvárosában található Walt Disney Concert Hall, a párizsi Louis Vuitton Foundation, a Museum of Pop Culture Seattle-ben, a Weisman Art Museum a minneapolisi Minnesotai Egyetemen, a prágai Dancing House, a Vitra Design Museum és az 8 Spruce Street New York City-ben.

A múzeum, ahova mindenképpen látogass el:
Guggenheim Museum
Abandoibarra Etorb., 2, 48009 Bilbao, Bizkaia, Spanyolország

A kanadai-amerikai építész, Frank Gehry által tervezett Guggenheim Museum Bilbao épülete nagyszerű példája a XX. század lehengerlő építőművészetének. 24 ezer m2-rel, amiből 11 ezer kiállítási terület, a múzeum a merész konfiguráció és az innovatív dizájn építészeti jelképe, vonzó hátteret adva a benne kiállított daraboknak. Mindent egybe véve, Gehry épületterve egy látványos szobor-szerű szerkezet, tökéletesen beleolvadva környezetébe és Bilbao mintázatába.

Hol igyál egy jó kávét?
Silken Gran Hotel Domine
Mazarredo Zumarkalea, 61, 48009 Bilbao, Bizkaia, Spanyolország

Kanpazar, a B.lux márka ikonikus kültéri lámpája világítja be a Silken Gran Hotel Domine teraszait, amikről a kilátás a Guggenheim Múzeumra esik.

A város egyik legérdekesebb építménye
Vizcaya híd

cím: Puente de Vizcaya Zubia, Getxo, Bizkaia, Spanyolország

A Vizcaya híd az Ibaizabal-folyó torkolata fölött terpeszkedik Bilbao nyugati részénél. A baszk építész, Alberto de Palacio tervezte és 1893-ban fejezték be. A 45 méter magas híd 160 méteres ívével a XIX. századi vasmegmunkálás hagyományainak és a sodrott acélkötelek új, egyszerűsített technológiájának ötvözete. Ez volt a legelső híd a világon, amely a gyalogos- és járműforgalmat egy magasan felfüggesztett gondolán juttatta át egyik oldalról a másikra, és modellként szolgált sok hasonló híd számára Európában, Afrikában és Amerikában is. Az egyszerűsített, csavart acélkötelek újszerű használatával az ipari forradalom egyik legkiemelkedőbb építészeti vasszerkezetének tekintik. 2006. július 13-án a Vizcaya híd felkerült a UNESCO Világörökségi Listájára.

Egy lámpa, ami Bilbaóra emlékeztet:
Kanpazar 150

A B. Lux Jon Santacoloma által tervezett tekintélyes Kanpazar magas kültéri lámpája a kortárs beltéri és kültéri világítás meghatározó darabja. A tervezőt a fenyőfa alakja ihlette. A lámpa polietilénből készült, ezáltal teljesen időjárásálló. A talajhoz rögzítve elhelyezhető fűre, betonra vagy bármilyen más felületre.

A teljes sorozatot a Solinfo honlapján és Facebook-oldalán olvashatjátok, többek között olyan világvárosokkal is, mint Amszterdam, Barcelona vagy Montreal.

A Solinfo professzionális világítástechnikával, és high-end designtermékek forgalmazásával foglalkozik. A világ vezető designmárkáival karöltve nemzetközi szinten is egyedülálló, széles választékot tár partnerei és leendő partnerei elé.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Lenny Maughan futóköreiben megrajzolta Frida Kahlot

Lenny Maughan futóköreiben megrajzolta Frida Kahlot

És még 53 másik alakzatot, úgy fut, hogy útvonalai különböző formákat hoznak létre. 

Hogyan élénkíti a gazdaságot a design?

Hogyan élénkíti a gazdaságot a design?

A gazdaságélénkítés, a flow és a balti államok állnak az idei Design Hét középpontjában.

Merre járnak a turisták és merre a helyiek?

Merre járnak a turisták és merre a helyiek?

Eric Fischer látványos térképeket rajzolt egy okos módszer alapján. 

Hirdetés