Hirdetés

Solinfo City Guide by Octogon #3: Bilbao.

Valódi értéket ad karácsonyra a Solinfo: az adventi naptárjukban bemutatnak 24, design szempontjából érdekes várost, méghozzá különleges, nem mainstrem látószögből, tervezőkkel, múzeumokkal, kiállításokkal, és néhány különleges tárggyal. Az Octogonnál nyolcrészes sorozatot készítettünk a Solinfo City Guide-ból, kiválogatva a kevésbé ismert városokat bemutató részeket. Harmadikként Bilbaót.

Bilbao zöld hegyekkel körülvett észak-spanyolországi ipari kikötőváros. Baszkföld fővárosa, felhőkarcolókkal teli belvárossal. A Frank Gehry által tervezett Guggenheim Museum az 1997-es nyitásakor új életet lehelt Bilbaóba. A több mint 20 éve tartó folyamatban Bilbao lassan levedli ipari kérgét, és rehabilitálja a város emblematikus körzeteit.

Az 1983-as nagy áradások után helyreállított történelmi városközpont az egyik leglátványosabb eredménye ennek a munkának. Ma a régi városnegyed (Casco Viejo) egy első osztályú turistaközpont, ami a város hagyományait és identitását őrzi meg. Érdemes meglátogatni ezt a környéket, csavarogni, elvegyülni, helyi tapast (pintxos) enni és inni egy pohár jó bort. A Guggenheim Museum elindította a kreativitás hullámát a városban, és Bilbao sikeresen használta ezt arra, hogy egy innovatív és kortárs építészeti kirakóst hozzon létre, a formákat és a felhasznált anyagokat is tekintve.

Kedvenc gyártónk Bilbaóban:
B.LUX

A tervező, akinek a munkáit látnod kell:
Frank Gehry

Frank Owen Gehry, született Frank Owen Goldberg kanadai származású amerikai építész, irodájának székhelye Los Angelesben van. Számos általa tervezett épület, a saját lakását is beleértve, világhírű látnivalóvá vált. Műveit a 2010-es World Architecture Survey a kortárs építészet legjelentősebb munkái közé sorolta, ennek következtében pedig a Vanity Fair „korunk legjelentősebb építészének” nevezte.

Gehry legismertebb alkotásai közé tartozik a spanyolországi Guggenheim Museum Bilbao, a Los Angeles belvárosában található Walt Disney Concert Hall, a párizsi Louis Vuitton Foundation, a Museum of Pop Culture Seattle-ben, a Weisman Art Museum a minneapolisi Minnesotai Egyetemen, a prágai Dancing House, a Vitra Design Museum és az 8 Spruce Street New York City-ben.

A múzeum, ahova mindenképpen látogass el:
Guggenheim Museum
Abandoibarra Etorb., 2, 48009 Bilbao, Bizkaia, Spanyolország

A kanadai-amerikai építész, Frank Gehry által tervezett Guggenheim Museum Bilbao épülete nagyszerű példája a XX. század lehengerlő építőművészetének. 24 ezer m2-rel, amiből 11 ezer kiállítási terület, a múzeum a merész konfiguráció és az innovatív dizájn építészeti jelképe, vonzó hátteret adva a benne kiállított daraboknak. Mindent egybe véve, Gehry épületterve egy látványos szobor-szerű szerkezet, tökéletesen beleolvadva környezetébe és Bilbao mintázatába.

Hol igyál egy jó kávét?
Silken Gran Hotel Domine
Mazarredo Zumarkalea, 61, 48009 Bilbao, Bizkaia, Spanyolország

Kanpazar, a B.lux márka ikonikus kültéri lámpája világítja be a Silken Gran Hotel Domine teraszait, amikről a kilátás a Guggenheim Múzeumra esik.

A város egyik legérdekesebb építménye
Vizcaya híd

cím: Puente de Vizcaya Zubia, Getxo, Bizkaia, Spanyolország

A Vizcaya híd az Ibaizabal-folyó torkolata fölött terpeszkedik Bilbao nyugati részénél. A baszk építész, Alberto de Palacio tervezte és 1893-ban fejezték be. A 45 méter magas híd 160 méteres ívével a XIX. századi vasmegmunkálás hagyományainak és a sodrott acélkötelek új, egyszerűsített technológiájának ötvözete. Ez volt a legelső híd a világon, amely a gyalogos- és járműforgalmat egy magasan felfüggesztett gondolán juttatta át egyik oldalról a másikra, és modellként szolgált sok hasonló híd számára Európában, Afrikában és Amerikában is. Az egyszerűsített, csavart acélkötelek újszerű használatával az ipari forradalom egyik legkiemelkedőbb építészeti vasszerkezetének tekintik. 2006. július 13-án a Vizcaya híd felkerült a UNESCO Világörökségi Listájára.

Egy lámpa, ami Bilbaóra emlékeztet:
Kanpazar 150

A B. Lux Jon Santacoloma által tervezett tekintélyes Kanpazar magas kültéri lámpája a kortárs beltéri és kültéri világítás meghatározó darabja. A tervezőt a fenyőfa alakja ihlette. A lámpa polietilénből készült, ezáltal teljesen időjárásálló. A talajhoz rögzítve elhelyezhető fűre, betonra vagy bármilyen más felületre.

A teljes sorozatot a Solinfo honlapján és Facebook-oldalán olvashatjátok, többek között olyan világvárosokkal is, mint Amszterdam, Barcelona vagy Montreal.

A Solinfo professzionális világítástechnikával, és high-end designtermékek forgalmazásával foglalkozik. A világ vezető designmárkáival karöltve nemzetközi szinten is egyedülálló, széles választékot tár partnerei és leendő partnerei elé.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A designer, aki az ipari stílust becsempészte az otthonokba

A designer, aki az ipari stílust becsempészte az otthonokba

Solinfo City Guide by Octogon #6: Lyon.

Insta-túrát is tehetsz a lenmúzeum és az ipari formatervezés városába

Insta-túrát is tehetsz a lenmúzeum és az ipari formatervezés városába

Solinfo City Guide by Octogon #5: Kortrijk.

A designváros, amelynek minden ötödik lakója egyetemista

A designváros, amelynek minden ötödik lakója egyetemista

Solinfo City Guide by Octogon #4: Graz.

Hirdetés