Hirdetés

A MOME programjai a Budapest Design Weeken.

A MOME a jövőre koncentrál, nemcsak a campusán, de a Budapest Design Weeken is: lesz Social Design Network szimpózium és kiállítás, Ugrás a jövőbe! pályázati showcase, Manage [It] Yourself – a design-menedzsment jövőjére fókuszáló kerekasztal beszélgetés, valamint Offline címmel nyílik az egyetem Tárgyalkotás szakának átfogó kiállítása.

Az idei Design Hét központi témája a New Standards, azaz a világjárvány utáni „új normális” áll, melynek formálásában döntő szerepet kapnak a designerek, a design gondolkodás, és annak alkalmazása, akár meglehetősen eltérő területeken is. Közös elem az egymás felé közeledés: nemcsak a kényszertávolság fizikai megszűnése, de a programok tartalmi fókusza is ezt fejezi ki, akár csoportok, akár generációk egymás felé közeledését. 

SOCIAL DESIGN NETWORK

A közös megoldásokat és a jövő útjait keresi a nemzetközi Social Design Network szimpóziuma és kiállítása a Budapest Design Weeken a MOME Innovációs Központ Kreatív Fenntarthatósági HUB-ja. A Social Design Network (SDN) szimpózium és kiállítás a MOME és a jeruzsálemi Hadassah Academic College vezetésével 2020-ban alapított európai szociális design hálózat szakmai munkáját mutatja be. A hálózatban résztvevő rangos európai egyetemek együttműködése kulcsfontosságú abban, hogy a szociális design minél szélesebb körben beágyazódjon a társadalmi, ökológiai problémák megoldási stratégiáiba. Az egynapos szimpóziumon nemzetközi szakértők előadásait hallhatjuk, melyet kerekasztal beszélgetés követ a social design jövőjéről. Emellett megnyílik  a Social Futures című kiállítás, amely a networkben dolgozó felsőoktatási intézmények hallgatói projektjeit mutatja be, így többek között a MOME, a barcelonai Elisava vagy az Universität der Künste Berlin szociális design vonatkozású munkái is láthatók lesznek. A Social Design Network szimpóziumot és kiállítást 2021. október 13-14-én rendezik a MOME Campusán, a Master épületben.

Social Design Network szimpózium és kiállítás
Október 13-14.
A kiállítás látogatható: október 13-22-ig
Megnyitó: október 13., 19h.
Szimpózium: október 14., 10-16 h között
MOME Campus, Master Épület
Budapest 1121, Zugligeti út 9-25.
Regisztráció
Fb-esemény

UGRÁS A JÖVŐBE!

A szimpózium mellett az UGRÁS A JÖVŐBE! című  alkotói pályázat legizgalmasabb alkotásaiból nyílik kiállítása MOME-n. 2021 februárjában, a COVID19 járvány okozta karanténhelyzet idején, amikor a legtöbb iskola már online oktatásra állt át, a MOME egyedülálló online alkotói pályázattal jelentkezett. A lehetőséggel a 7-10. osztályos magyarországi és határon túli tanulókat és tanáraikat, illetve felnőtt segítőiket szólította meg az egyetem: mutassák be a jövő világát, ahogy ők elképzelik, tervezzenek tárgyat, alkalmazást, szolgáltatást! A versenyre több, mint 105 csapat jelentkezett, majd az első fordulón továbbjutott 10 csapat: az ő terveiket láthatja most a nagyközönség. Az innovatívan felépített pályázati struktúra több szempontból is modellértékű a jövő pályázataira nézve, mivel az a pályaválasztás előtt állókkal a design fogalomkörét, problémafelvetését és megoldásmódjait, felelősségét úgy ismertette meg, hogy közben megalapozta az interdiszciplináris alapú tanulást, kapcsolódni tudott a közismereti tárgyakhoz, és átélhetővé tette a meglévő tudást. A pályázatra beérkezett munkákból átfogó képet kapott az egyetem a Z generáció jövőképéről, ugyanakkor a résztvevők lehetőséget kaptak a bennük rejlő kreativitás, kritikus gondolkodás fejlesztésére.

A pályázat népszerűségét jelzi, hogy 226 iskola 440 diákja vágott bele a közös munkába, ebből most a továbbjutó csapatok kiemelkedő koncepcióit mutatja be a MOME a Budapest az érdeklődőknek. Október 16-án a kiállításon kurátori vezetést tart Szentandrási Dóra, programkurátor, amelyre korlátozott létszámban lehet jelentkezni.

Az UGRÁS A JÖVŐBE! kiállítása a MOME Campus BASE épületének Zugligeti út felőli frontján tekinthető meg 2021. október 12. és 17. között.

UGRÁS A JÖVŐBE! kiállítás
Megtekinthető: október 12-17-ig
MOME Campus, Base épület, megtekinthető a Zugligeti úti utcafrontról
Budapest 1121, Zugligeti út 9-25.
Kurátori vezetés október 16-án, szombaton 10 órakor, regisztrációval, védettségi kártya bemutatásával. Maximális létszám: 20 fő.
Regisztráció

MANAGE (IT) YOURSELF

Szintén az egyetemi programok sorában kerül sor Manage [It] Yourself design menedzsment fókuszú kerekasztal beszélgetésére október 14-én a MÉSZ-ben. 35 éve indult meg az első hazai designmenedzser képzés a MOME elődintézményében. Az azóta már Design- és művészetmenedzser (DMM) MA szakként, illetve egyéves szakirányú továbbképzésként zajló szaknak - az idén diplomázott 10. évfolyammal - mára 124 végzettje van. Az elmúlt évtized során így egy új szakma alakult ki, amely interdiszciplináris módon válaszol a design és a kortárs művészet menedzselésének kihívásaira. A szakma eredményeinek láthatósága is jóval nagyobb lett, mint azt például az évente átadott Design Management Díj is mutatja. A jó gyakorlatok megismertetésére a DMM szak 2014-ben indította útnak a Manage [It] Yourself elnevezésű sorozatát. A kerekasztal beszélgetések vendégei a szakma sikeres, elismert tagjai. Az újrainduló program szervezőiként, az új első évfolyamos DMM hallgatók arra kíváncsiak, hogy az elmúlt tíz évben végzett menedzserek mit gondolnak a terület lehetőségeiről. Milyen módon változott meg a design menedzsment az elmúlt években, és milyen jövőképekkel vághatunk neki a saját karrierünknek? Hogyan definiálhatjuk egyáltalán a design menedzserek feladatát és felelősségét; mit jelent a DMM eltelt 10 éve és merre tart a design menedzsment ma?
A Manage [It] Yourself design menedzsment fókuszú kerekasztal beszélgetésre 2021. október 14-én kerül sor a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) székházában.

Manage [It] Yourself - design management kerekasztal beszélgetés
Magyar Építőművészek Szövetsége - MÉSZ
Budapest 1088, Ötpacsirta u. 2
Október 14., 17h

OFFLINE

Mindemellett október 8-án, péntek este 18.00 -kor nyílik a Fugában a MOME Tárgyalkotó szak Offline című kiállítása. 2021 az online létforma éve volt, ennek ellenére a kiállítás anyaga a Tárgyalkotó BA, a Fém- és ékszertervezés MA és a Kerámiatervezés MA képzés legfrissebb diplomamunkáit vonultatja fel, amelyek fémjelzik az intézményben folyó szakmai és tervezői készségek kortárs minőségét és az elhivatott tárgyalkotó szemléletet. A kiállítás bemutatja a MOME tárgyalkotó képzését és jövőképét a jelenből a jövőbe mutató tárgyain keresztül.  
A szak 2021-ben integrálja a hagyományos kézműves és az azon alapuló design szakmákat (fémművesség, ékszertervezés, kerámia- és üvegtervezés), technikákat és anyagokat a legkorszerűbb, innovatív technológiákkal, anyagkutatási eredményekkel és új médiumokkal, kortárs alkotói választ adva korunk kihívásaira. A kiállításhoz A tárgyalkotás jövője címmel kerekasztal beszélgetés kapcsolódik 2021. október 13-án, amelyet Fiáth Henrietta, designteoretikus moderál.

Offline Tárgyalkotás Diplomakiállítás
Megtekinthető: Október 8-22.
FUGA
Petőfi Sándor u. 5.
Kerekasztal beszélgetés: október 13. /Moderál: Fiát Heni
Kiállító hallgatók: Dávida Mira, Diriczi Csenge, Doktor Melinda, Harsány Patricia, Kalocsai Dorottya, Kovács Martina, Nagy Boglárka, Rémiás Szilvia, Sinkovits Zsuzsanna, Szerdei Sára, Takács Evelyn, Várady Luca
Megnyitja: Szilágyi Bundi András művészettörténész
Kísérő programok: 
Tárlatvezetés // 2021.10.09. 15:00-17:00
Kerekasztal beszélgetés //2021:10.13. 18:00
Téma: A tárgyalkotás jövője     
Moderátor: Fiáth Henrietta designteoretikus

A programok a Budapest Design Week 2021 fesztivál hivatalos programjai. A fesztivál védnöke és finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, szervezője a Magyar Formatervezési Tanács.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A relaxációt költséghatékonyan segítő módszerért járt a fődíj

A relaxációt költséghatékonyan segítő módszerért járt a fődíj

Fenntarthatóbb és költséghatékonyabb fürdőszobai környezetet teremthet a MOME-s hallgató nemzetközi díjas terve.

MOME campus 2019

154 - 2019/6

A 154-es lapszám a MOME nagyszabású campusfejlesztéséről szól, és persze jóval többről is. Átláthatóságról, az építészeti divat ignorálásáról, kreativitásról, időről és persze a hallgatókról, akik szintén hangsúlyosan jelennek meg az idei hatodik OCTOGON magazin hasábjain. 

Hirdetés