Hirdetés

Olasz kurátorral indul a design LAB program 2023-ban A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2023-ban ismét elindítja a tervezők és a gyártók kollaborációját elősegítő inkubációs programját. Idén a tradíciók és innovációk keresztezése kerül a fókuszba: az Ügynökség ezúttal a nemzetközi kortárs design kiemelkedő alakjával, Rossana Orlandi-val működik együtt a program során. A design LAB curated by Rossana Orlandi programra a jelentkezés április 16-val elindult.


A design LAB inkubációs program elsődleges célja, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői, a gyártók és a tervezők között, illetve erősítse és korszerűsítse a hazai gyártói hátteret. A programnak köszönhetően tehetséges tervezők ötletei találkozhatnak professzionális gyártókkal, és közösen egyedi termékeket alkothatnak a kreativitás, spontaneitás és sokoldalúság mentén.
 


Az immár negyedik alkalommal induló program elismertsége évről évre növekszik a hazai kreatív szakma szereplői között. Az elmúlt években számos sikeres kollaboráció keretében több tucat versenyképes, innovatív termék született, amelyek a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt megállják helyüket. Az MDDÜ a program zárását követően is kiemelt figyelmet fordít a párosok fejlődésére, legfőbb célja a magyar iparági szereplők lehetőségeinek bővítése, az iparág versenyképességének növelése és az ágazat exportjának ösztönzése.

„Az MDDÜ-nél működésünk során folyamatosan figyeljük a szakmai változásokat, a piaci trendeket és igényeket, hogy a lehető legoptimálisabb támogatást tudjuk nyújtani az iparági szereplők számára. Az idei alkalommal a design LAB programunkat is ennek mentén alakítottuk át, szeretnénk még szélesebb körű láthatóságot és exportlehetőséget biztosítani a kollaborációk számára, amelyhez elengedhetetlen a nemzetközi szemlélet. A negyedik design LAB során ebben professzionális segítségünk lesz: a program a kortárs nemzetközi formatervezés legendás alakja, Rossana Orlandi együttműködésével jön létre”

– fejtette ki a design LAB programról gondolatait Forintos-Szűcs Anita.

Az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese hozzátette:

„Úgy gondolom, a közös munka nem csupán megtiszteltetés, de elismerő visszacsatolás Ügynökségünk munkájára, a tehetséges hazai iparági szereplők termékeire és a magyar designiparra egyaránt.”


Rossana Orlandi a program teljes időtartama alatt kurátori szerepet tölt be, szakmai támogatásával segíti a kiválasztott gyártó-tervező párosokat, valamint támogatja a megvalósítási folyamatokat. Szakmai tapasztalata által olyan tervek és a program végén termékek tudnak készülni, amelyek nemzetközi szinten is helytálló minőséget képviselnek. Az MDDÜ programja ezáltal megújult elnevezéssel tér vissza: design LAB curated by Rossana Orlandi néven veszi kezdetét. A program során kiemelt szempont lesz a magyar kultúra és a hagyományok megőrzése, egyidőben a nemzetközi elvárásoknak való megfeleléssel.

„A Magyar Divat & Design Ügynökség egyik fontos célja, hogy támogassa a hazai márkák nemzetközi piacra lépését. A Rossana Orlandival kötött stratégiai partnerségünk ehhez a törekvéshez járul hozzá. Az ilyen együttműködéseknek köszönhetően a magyar tervezők munkái nemcsak helyet kapnak a nemzetközi design eseményeken, hanem reflektorfénybe is tudnak kerülni a nagyközönség előtt. A megjelenés révén betekintést engedünk a kortárs designszemléletünkbe, valamint a kulturális örökségünkbe is és erősíteni tudjuk az országimázst. Úgy gondolom, hogy a közös munkával egy újabb lépést teszünk afelé, hogy Magyarország a régió meghatározó design központjává váljon”

– hangsúlyozta az együttműködés stratégiai jelentőségét Jakab Zsófia, vezérigazgató.
 


A negyedik design LAB a jelentkezés és a kiválasztás folyamatában is hoz változásokat, idén a tervezőké lesz az első lépés, hogy az április 16-án közzétett felhívásra termékötleteikkel jelentkezzenek. A jelentkezéseket Rossana Orlandi vezetésével egy kurátori csapat értékeli. A kiválasztott tervekkel az érdeklődő gyártók az MDDÜ weboldalán találkozhatnak majd, és vehetik fel a kapcsolatot a profiljuknak leginkább megfelelő és az általuk leginkább izgalmasnak vélt tervezőkkel. A program második szakaszában a gyártó-tervező párosok már közösen adják le a megvalósítási tervvel kibővített anyagukat.
 


A tervezői felhívás, a jelentkezés és további információk az alábbi linken elérhetőek.


Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Letette a névjegyét a 360 Design Budapest

Letette a névjegyét a 360 Design Budapest

A kiállítást a Budapest Design Week keretében rendezték meg először, de még nem maradtál le semmiről. 

Jön a 360 Design Budapest

Jön a 360 Design Budapest

Világszínvonalú formatervezők a főszerepben.

Technológiai fejlesztésekkel segítenék a divat-és designipari kkv-k megújulását

Technológiai fejlesztésekkel segítenék a divat-és designipari kkv-k megújulását

Összefog a Divat & Design Ügynökség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal.

Hirdetés