Hirdetés

A Michelin-csillagos Costesnek tervezett kártyapakli alapú menüt díjazták.

A Laki Eszter vezetésével működő grafikai műhely, a Studio Nur idén elnyerte a világ legrangosabb designdíjaként számon tartott Red Dot elismerést Brands & Communication kategóriában. A designvilág Oscar-díjaként emlegett Red Dot ebben az esetben inkább egy grafikai Michelin-csillaggal egyenértékű, a díjnyertes munka ugyanis az első magyar Michelin-csillagos étteremnek, a Costesnek készült különleges formátumú étlap.

A nagy presztízsű díj egy olyan együttműködés eredménye, amiben három perfekcionista szereplő kereste az egyedi megoldásokat: a Costes akkori séfje, Palágyi Eszter ötlete adta az alapot a menükártyákhoz, amit a Studio Nur tervezett meg, a csúcsminőségű nyomdatechnológiáért pedig az Inkredible Letterpress felelt.  

A Costes 2018-ban ünnepelte 10 éves fennállását. Ebből az alkalomból az étterem úgy döntött, hogy egy különleges étlappal hívja játékba vendégeit, akik egy speciális kártyapakli lapjai közül választhatják ki az elfogyasztani kívánt ételeket. A kiinduló ötlet, a kártya alapú menüsor Palágyi Esztertől, az étterem Michelin-csillagos séfjétől származik, aki újító, játékos alkotói munkájáról ismert.

A bővíthető pakli lapjai kétrétegű, felületében finoman strukturált papírból készültek, melyek a kártyajátékoknak megfelelő grafikai elrendezéseket követik. A valódi kártyapapírt idéző lapok nagyobbak a sztenderdnél, de így is kényelmesen illeszkednek a tenyérbe.

A kártyalapok frontján az adott fogás fő alkotóeleme szerepel, amit sematikus vonalrajzokkal, virtuóz egyszerűséggel jelenítenek meg. A hátoldalon magyar és angol nyelven olvasható egy rövid leírás a fogásról és annak meghatározó alapanyagáról. A kártyák használatát az teszi igazán interaktívvá, hogy találunk köztük egy joker lapot, aminek üresen hagyott hátoldalán a séfnek üzenhetünk.

A lapok manufakturális jelleggel, egy feledésbe merült nyomdai eljárással készültek, ami napjainkban reneszánszát éli. A magasnyomtatás (idegen szóval letterpress) prémiumminőségű, egyedi nyomatok létrehozását teszi lehetővé, amihez az Inkredible Letterpress csapata egy 1967-es, klasszikus Heidelberg nyomógépet használ. 

A menü a díj odaítélésével párhuzamosan épp megújul, ezért a jelenlegi séf, a Costesnek előszőr csillagot szerző Miguel Vieira visszatérésével új lapokkal bővül. A Ráday utcai étterem szeptember közepén, egy 2 hetes felújítás után újranyitja kapuit, és onnantól már bárki kipróbálhatja a díjnyertes paklit. 

Red Dot

A Red Dot – vagyis a piros pont designdíj – a minőség védjegyének számító nemzetközi elismerés, melyet három fő tervezői területen ítélnek oda, ezek közül az egyik a Brands & Communication. Az 1954-ben alapított díjra ebben a kategóriában idén 8697-en pályáztak, ami a Red Dot alapítója és névadója dr. Peter Zec professzor szerint egy kivételes versenyhelyzetet és megmutatkozási lehetőséget kínál a szakma képviselőinek.

Studio Nur

A Budapesten működő grafikai stúdió megkülönböztető jegye a manualitás, a szabadkezi rajzok/gesztusok használata. Letisztult tipográfia és kézzel írt részletek érzékeny egyensúlya jellemzi. Szeretik nulláról felépíteni egy új arculat látványvilágát, így nem csak grafikai elemek összességét teremtik meg, hanem egy olyan esztétikai univerzumot, amiben egy termék vagy egy szolgáltatás gondolatisága a legapróbb részletekig tetten érhető. A vendéglátóhelyeknek készülő arculattervektől kezdve a könyvtervezésig széles skálán dolgoznak, amiben közös jellemző, hogy minden megbízó elkötelezett szakmaiságát és személyes indíttatásait a sajátjukká teszik. 

A stúdiót Laki Eszter alapította, aki temérdek budapesti és külföldi vendéglátóhelynek készített arculatot, élen jár kisszériás, magas minőségű könyvek tervezésében, és mindegy, hogy gin, olívaolaj vagy borosüveg, de minden alkalommal ugyanazzal az érzékenységgel nyúl hozzá egy csomagolástervhez is. Imre Réka dolgozik mellette, aki 2018-ban diplomázott a Képzőművészeti Egyetemen, és friss alkotói szemléletét a stúdióban elsajátított gyakorlat segíti kibontakozni. A Studio Nur harmadik tagja Zoltai András, akiről jellegzetes, meleg fényű tárgyfotói mellett dokumentarista fotósorozatai miatt is egyre többet hallhatunk: legutóbb a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat sportsorozat kategóriájának nyertese. 

Forrás: Studio Nur
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A csapatmunka hozott Red Dot díjat a festmény-csomagolásnak

A csapatmunka hozott Red Dot díjat a festmény-csomagolásnak

A Mizo Art Coffee termékek díjnyertes dobozgrafikáit tervező Dió Stúdió elárulta a siker titkát.

Öt magyar név az idei Red Dot díjazottjai között

Öt magyar név az idei Red Dot díjazottjai között

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga brand kommunikációja és Mizo különleges kávécsomagolása is Red Dot-díjat nyert idén.

Red Dot díjat nyert a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga designkommunikációja

Red Dot díjat nyert a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga designkommunikációja

A zsinagóga látogatóirányító rendszerének, arculatának és kiállításainak grafikai tervezéséért járt a rangos elismerés.

Hirdetés